In luna iunie a anului 2016, Marea Britanie voteaza iesirea din Uniunea Europeana, 52% dintre britanici fiind de acord sa se rupa de blocul comunitar. Trei ani mai tarziu, Marea Britanie este inca in UE, alegerile europarlamentare se apropie, iar termenul de iesire a fost prelungit pana in octombrie.

Marea Britanie s-a alaturat Uniunii Europene, cunoscuta atunci drept Comunitatea Economica Europeana, in 1973.

Pe 23 iunie 2016 are loc referendumul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, cand 52% dintre britanici (17,4 milioane) voteaza pentru Brexit, iar restul de 48% (16,1 milioane) isi exprima dorinta de a ramane in blocul comunitar. De atunci, negocierile au avut loc intre Marea Britanie si tarile Uniunii Europene pentru a stabili in ce conditii vor pleca britanicii si ce se va intampla apoi, mai exact, termenii acordului de retragere.

Acordul de retragere din Uniunea Europeana stabileste, printre altele, urmatoarele: cati bani va trebui sa plateasca Marea Britanie catre Uniunea Europeana pentru a parasi blocul comunitar, suma evaluata la 39 de miliarde de lire, ce se va intampla cu cetatenii Marii Britanii dupa ce locuiesc in UE, care e soarta europenilor care traiesc in Regatul Unit, cum se va evita granita fizica dintre Irlanda de Nord si Republica Irlanda cand va deveni frontiera dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

La data de 29 martie 2019, Marea Britanie trebuia sa iasa din Uniunea Europeana, dar perioada de timp a fost extinsa, dupa ce parlamentarii au refuzat de mai multe ori acordul negociat de premierul Theresa May.

In noiembrie 2018, Marea Britanie a stabilit un acord cu Uniunea Europeana, act care trebuie aprobat de parlamentarii britanici. Insa, parlamentarii au respins de trei ori acordul, pe 15 ianuarie, 12 martie, dupa ce premierul Theresa May a prezentat un acord renegociat, si pe 29 martie.

Dupa ce membrii parlamentului nu au aprobat acordul de retragere pe 12 martie, prim-ministrul a cerut o prelungire a Brexitului, fiind stabilita data de 22 mai. Pentru ca nici a doua oara nu a fost acceptat acordul, extinderea a ajuns la 12 aprilie. In urma celei de-a treia respingeri, prelungirea s-a stabilit pana pe 31 octombrie.

Parlamentarii care voteaza impotriva acordului sustin ca acesta nu reda Marii Britanii controlul asupra propriilor afaceri, iar granita dintre Irlanda de Nord si Regatul Irlandei, parte din UE, inca ridica semne de intrebare.

In lege este specificat ca Marea Britanie trebuie sa iasa din UE. Curtea Europeana de Justitie a transmis ca Marea Britanie poate anula Brexitul, fara acordul altor natiuni, dar politic, nu se va intampla.

Daca Marea Britanie pleaca din UE fara un acord, legile europene nu s-ar mai aplica in tara. Este de asteptat ca preturile alimentelor sa creasca, iar verificarile in punctele vamale sa coste afacerile miliarde de lire.

Sursa foto: Ivan Marc / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri