Monedele si bancnotele euro au fost introduse in anul 2002, actiune pregatita de peste 40 de ani. In prezent, euro este moneda oficiala a 19 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind folosita zilnic de circa 350 de milioane de oameni.

Euro este moneda oficiala a 19 dintre cele 28 de state membre ale UE. Aproape 341 de milioane de oameni o folosesc in fiecare zi, ceea ce o face sa fie a doua cea mai utilizata moneda din lume.

Introducerea monedelor si bancnotelor euro, in 2002, a fost pregatita timp de peste 40 de ani. Incepand cu anul 2002, bancnotele euro au fost produse in comun de bancile centrale nationale (BCN) din zona euro. Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana sunt responsabile cu mentinerea valorii si stabilitatii monedei euro si cu definirea criteriilor de aderare la zona euro.

Pentru a adopta moneda euro, statele membre ale UE trebuie sa indeplineasca asa-numitele criterii de convergenta. Aceste conditii economice si juridice obligatorii au fost convenite in Tratatul de la Maastricht in 1992 si sunt cunoscute si sub denumirea de „criteriile de la Maastricht”. Toate statele membre ale UE, cu exceptia Danemarcei si a Regatului Unit, trebuie sa adopte moneda euro si sa adere la zona euro, odata ce sunt pregatite sa indeplineasca aceste criterii. Tratatul nu specifica un calendar anume pentru aderarea la zona euro, ci lasa la latitudinea statelor membre sa-si dezvolte strategiile care sa conduca la indeplinirea criteriilor de convergenta.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana decid impreuna daca o tara candidata la aderarea la zona euro indeplineste sau nu conditiile necesare. Dupa evaluarea progreselor inregistrate in raport cu criteriile de convergenta, cele doua institutii isi publica concluziile in propriile rapoarte. Acestea trebuie apoi ratificate de Consiliul ECOFIN, dupa consultari cu Parlamentul si cu sefii de stat. Daca avizele sunt favorabile, procesul de adoptare a monedei euro poate demara.

In prezent, in zona euro sunt 19 state: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Circa 39% din volumul total al tranzactiilor financiare globale se desfasoara in euro – si aceasta nu include platile din interiorul zonei euro. Prin urmare, moneda unica este a doua cea mai utilizata moneda din lume. Euro este in acelasi timp o moneda de rezerva atractiva pentru alte tari. In 2017, aproximativ 20% din rezervele mondiale erau detinute in euro.

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).

Sursa foto: By Marian Weyo | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri