Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a fost infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor de asigurari, de pensii private, precum si a pietei de capital, in locul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, aceste disfunctionalitati sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora, intrucat aspectele vizate constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata", se arata in preambulul proiectului de OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013.

ASF este condusa, in prezent, de un Consiliu format din noua membri: cinci membri executivi, respectiv, presedintele, prim-vicepresedintele si trei vicepresedinti, precum si patru membri neexecutivi. Acestia au fost numiti pentru un mandat de 5 ani, odata cu data de 14 noiembrie 2018.

Astazi, structura nominala a Consiliului ASF este formata din Leonardo Badea (presedinte - membru executiv), Elena Doina Dascalu (prim-vicepresedinte - membru executiv), Gabriel Gradinescu (vicepresedinte - membru executiv - sectorul instrumentelor si investitiilor financiare), Cristian Rosu (vicepresedinte - membru executiv - sectorul asigurari reasigurari), Daniel Stefan Armeanu (vicepresedinte - membru executiv - sectorul sistemului de pensii private), Jozsef Birtalan (membru neexecutiv), Ioan Gheorghe Tara (membru neexecutiv), Aura Gabriela Socol (membru neexecutiv) si Ovidiu Razvan Wlassopol (membru neexecutiv).

Precum in cazul fostelor autoritati, CSA, CSSPP si CNVM, mandatele acordate si revocarile din Consiliul ASF au stat mereu sub impactul influentelor politice. Ca urmare, ASF a avut deja trei presedinti de la infiintare si pana in prezent, Dan Radu Rusanu, Misu Negritoiu si Leonardo Badea. Primul dintre acestia, Dan Radu Rusanu, a demisionat dupa ce a fost arestat preventiv in dosarul Carpatica Asig. Misu Negritoiu a preluat apoi conducerea ASF la 1 mai 2014, fiind sustinut de aproape intreaga clasa politica, in contextul in care era considerat un profesionist care ar putea aduce o noua viziune la nivelul supravegherii.

Dar, a fost revocat de catre aceeasi clasa politica la jumatatea anului 2017 dupa ce a trimis in faliment companiile Astra Asigurari si Carpatica Asig, dupa ce procedurile de redresare si de atragere de noi investitori au esuat din cauza problemelor financiare grave acumulate inca din perioada CSA.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri