Finalul anilor ‘90 a fost caracterizat, in zona financiara, de falimentele bancare, dintre care de departe cel mai rasunator ramane cazul Bancorex, banca de stat devalizata dupa 1990 de politicieni, prin interpusi. Desi falimentul nu a fost oficial declarat, banca a fost lichidata in 1999, dar a lasat in urma datorii imense, preluate de stat, care au fost platite de contribuabili prin taxe si impozite. Cei mai multi dintre beneficiarii jafului au ramas, insa, cu banii.

Infiintata in 1968, sub denumirea de „Banca Romana de Comert Exterior” (BRCE), banca a fost lichidata in 1999, lasand in urma credite neperformante in sume exorbitante, preluate de stat si platite de contribuabili prin intermediul taxelor percepute.

Timp de peste doua decenii, prin intermediul BRCE s-au derulat cele mai multe operatiuni comerciale speciale efectuate de regimul comunist. Dupa 1990, Bancorex si-a pastrat statutul de banca specializata in tranzactii financiare externe, fiind considerata un fel de „regina” a bancilor din Romania. Sloganul ei publicitar era „O banca pentru mileniul trei”, iar, la un moment dat, toate marile afaceri din Romania postdecembrista s-au derulat prin conturile Bancorex.

Banca a fost devalizata de politicienii vremii, prin interpusi, birocrati de rang inalt, liderii de sindicate, folosindu-se de puterea sau influenta ce o aveau la acel moment sa forteze banca sa acorde credite de milioane cu garantii foarte mici. Astfel, in momentul in care imprumutul nu era platit, banca nu avea ce sa recupereze.

O alta metoda folosita de „mai marii zilei” a fost luarea de imprumuturi cu dobanda sub rata inflatiei, spre exemplu cand dobanzile practicate de banci erau de 80% se luau imprumuturi cu sub 18%, intre 1996-1999 preturile crescand cu procente cuprinse intre 40%-150%.

La data de 27 iunie 1999, Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB), infiintata in acest scop, a preluat dosarele cu credite neperformante de la Bancorex, in numar de 1.022, iar partea „buna” a bancii (20%) a fost preluata de Banca Comerciala Romana (BCR).

In anul 1999, ministrul Finantelor a alocat de la buget o suma de aproximativ 400 de milioane de dolari (4.128 miliarde lei vechi) pentru a sprijini financiar Bancorex, ca urmare a creditelor neperformante acordate de Razvan Temesan, presedintele bancii de la acea vreme. Pana in 1999, statul a daruit in total Bancorex circa 900 de milioane de dolari, restul creditelor neperformante fiind transferate catre AVAB. Din aceste sume s-a recuperat foarte putin, pierderile totale insumand 2,4 miliarde de dolari.

Datoria din acei ani, preluata de stat si platita de contribuabili prin taxe, in urma falimentelor sau pierderilor din sistemul bancar este estimata la 3-4 miliarde de dolari, o suma insemnata tinand cont ca un salariu mediu (considerat bun) in 1999 era 99 dolari iar PIB-ul aproximativ 36 miliarde dolari.

Pentru acoperirea prejudiciului a fost creeata o „taxa de solidaritate”, colectata din pretul combustibilului pentru autovehicule, in suma de 10 euro pe tona de carburant.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri