In 1997, belgianul Jan Glas ateriza intr-un Bucuresti prafuit, iesit de putin timp de sub dictatura comunista. Era frapat de putinele hoteluri ale Capitalei si business-urile care de abia luau drumul capitalismului. Uitandu-se in urma, managerul TPA Romania, spune ca nici nu putem sa ne imaginam cum arata Bucurestiul in urma cu doua decenii.

“Pacat este ca noi nu realizam cat de mult am progresat in ultimii 22 de ani. Imaginati-va ca in ‘97 in Bucuresti nu prea existau restaurante, baruri si nici multe hoteluri. Era cu totul alt oras. Nu exista nici fenomenul shopping mall, care acum este mai pregnant in Romania decat in Belgia”, subliniaza Jan Glas, managing partner al TPA Romania.

Faimosul Mega Image a aparut mult mai tarziu, isi aminteste Jan, shoppingul de proximitate fiind dominat in anii ‘90 de magazinele de bloc si cateva supermarketuri putin mai rasarite, precum La Fourmi sau Nic.

Sunt multi exapti care ajung in Romania pentru un contract de 3 ani si decid sa ramana aici. Sunt si persoane publice care au facut acest lucru, fosti ambasadori sau managerii unor companii importante.

Cat de in urma este totusi Romania la capitolul civilizatie?

Multi vor spune insa ca e imposibil sa compari Romania cu Belgia sau cu alta tara din Vestul Europei. Managerul TPA, pentru care Romania este deja acasa, crede ca romanii nu sunt inerent mai putin civilizati decat occidentalii, dar in Vest au fost aplicate acum mai mult timp legi stricte, iar oamenii au fost nevoiti sa le respecte.

“Acum 35 de ani, ca adolescent in Belgia, nu stiam ce inseamna reciclare sau colectare selectiva. Acum insa, parintii mei au primit un calendar de la primarie cu zilele in care se colecteaza hartia, plasticul si asa mai departe. Dar, daca intrebai acum ceva ani in Belgia daca reciclarea este posibila, toti ar fi zis, inclusiv parintii mei, ca ”, povesteste amuzat Jan.

Eu nu cred ca romanul este diferit. Suntem probabil in urma cu 10 ani la unele capitole, cum parcam sau cum circulam in acest oras este o mare problema, dar trebuie sa luam niste decizii si sa avem si un bici.

Cititi intreaga poveste in Anuarul"30 de ani de capitalism" care va fi publicat pe wall-street.ro marti, 19 noiembrie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri