Unique selling point-ul 5G este aceasta combinatie irezistibila intre experienta instant imersiva si viteza mare de transfer a datelor, suportand milioane de device-uri conectate in acelasi timp. Avantajele tehnologiei 5G sunt net superioare celei 4G, impactand de la industria de gaming, fintech pana la cea pharma. Tu vei fi early-adopter 5G ?

1. 5G este de pana la 100x mai eficienta la nivel de consum energetic

Conform strategiei Ericcson, pana in 2022 se doreste realizarea unui portofoliu de produse 5G de 10 ori mai eficient la nivel de consum de energie decat 4G. Aceasta optimizare a consumului energetic cand are loc transferul de date presupune o abordare integrata hardware-software, care, in curand, va deveni o necesitate. Daca nu avea loc un breakthrough in urmatorii ani, spre exemplu pentru bateriile standard de smartphones acestea vor avea aceeasi capacitate. Reducerea consumului de energie va permite deci o durata mai mare de autonomie a device-urilor, neafectand performanta lor.

2. 5G suporta intre 10x si 100x mai multe device-uri conectate

10x latenta mai mica a retelei

Randall Stephenson, CEO AT&T Inc. sustine ca odata cu Internet of Things, device-urile si senzorii care sunt conectati peste tot, cu infrastructura de astazi sustin intre 1000 si 3000 de conexiuni, pe cand in lumea 5G vorbim de milioane de conexiuni in 2,5 kilometri patrati. Concret aproape orice device dotat cu capabilitati de trimitere-primire date va putea fi conectat la internet cu A.I cloud management. Exemplu lucrativ: intr-o intersectie cu 100 de masini la stop, ar fi interconectate masinile, semnalizatoarele de circulatie, smartphone-urile soferilor, cele ale pietonilor, toate business-urile stradale din locatie si toate celelalte mici device-uri pe care le detine cineva. Toate acestea ar comunica intre ele fie pentru comunicare alerte user, predictive traffic data si/sau marketing realtime.

3. 5G are o latenta a raspunsului retelei intre 5x si 10x mai mica

10x-100x mai multe device-uri

Latenta retelei este, in esenta, timpul de raspuns scurs de la request-ul de accesarea a datelor pana la primirea lor. Cu cat timpul de raspuns este mai mic, cu atat vorbim de low-latency, deci de eficienta sporita. In acest sens, 5G se lauda cu un latency extrem de mic, atat de mic incat Verizon sustine ca va fi insesizabil. Altfel spus, odata cu lumea 5G vorbim de acces instant la orice click/touch, deci de o experienta seamless, imersiva, adaptata in functie de device-ul si mediul folosit.

4. 5G suporta o capacitate zonala a traficului de pana la 100x mai mare

100x capacitate zonala a traficului

De ce este important ca 5G va suporta foarte mult trafic, in genere, sau (in speta) zonal ? O exemplificare ar fi multiuser gaming experience. Evolutia rapida a gaming-ului in cloud (care consuma cele mai multe resurse comparativ cu document editing in cloud, spre analogie) va duce conform marilor operatori la o crestere a traficului 5G de pana la 50% pana in 2022. Un alt exemplu ar fi un concert, care, teoretic poate in acel spot sustine toate conexiunile celor 70,000 de spectatori, oferind on-device si on-AR/holo screens experiente interactive.

5. 5G are ratele de transfer date intre 10x si 100x mai mari

10x-100x rate de transfer mai mari

Unique selling point-ul 5G este aceasta combinatie intre experienta instant imersiva si viteza mare de transfer, in conditii ideale de pana la 20 gigabits/secunda. Aceasta va crea cu adevarat pentru business-uri posibilitatea de raspuns cu adevarat in timp real, o crestere deci a productivitatii, iar pentru angajati, remote working, cu o conectivitate si eficienta fara predecent. Complementar, pentru industria Pharma va aduce treptat o revolutie, pentru ca ratele de transfer date 5G vor permite comunicarea instant a istoricului medical al unui pacient, precum si interventii chirurgicale real-time, unde distanta dispare, ne amintim de operatia chirurgicala pe creier realizata de China, de la 3000km distanta.

SURSA: Infografic Commscope

Sursa foto:

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri