Conform CNN Business, mai multi senatori americani si-au exprimat ingrijorarea in contextul rollout-ului gradual al retelelor 5G in mai multe orase din SUA. In contextul trade-war-ului cu China, s-a considerat a fi corect politic pentru securitatea SUA, ca sa nu se foloseasca echipamente chinezesti 5G. Astfel, cei patru mare operatori, Verizon, Sprint, T-Mobile si AT&T au promis sa nu foloseasca componente/cip-uri de la Huawei sau alti producatori din China.

Operatorii de telefonie mobila din SUA nu s-au bazat nici in trecut pe tehnologie straina asiatica. In cardul unei comisiei de audiere juridica, tinuta marti, senatorul american Dianne Feinstein si-a exprimat grija ca informatii senzitive pot parveni Chinei prin companii gen Huawei.

“Incep sa contest toata treaba cu 5G pentru ca ea creaza o situatie prin care se poate face mult rau. Aceasta e o chestiune majora pentru ca poate face tara noastra incredibil de vulnerabila si pur si simplu nu putem sa lasam China sa faca asta”, a declarat senatoarea Dianne.

Regulatorii legali SUA deja au luat masuri si au limitat fondurile federale pentru carierele mobile care folosesc echipament Huawei, declansand si o campanie (inca din februarie a.c) catre partenerii sai. Este interesant insa ca aliatii SUA, care sunt deschisi catre 5G, precum Anglia, in continuare folosesc echipament chinezesc.

Daca suntem si profitabili “corecti” observam ca dincolo de grijile de securitate, China poate depasi SUA si alte tari in cursa de rollout 5G si 5G devices. Iar acesta este un contraargument de ordin economic, mai exact de miliarde de USD.

Conform Engadget, secretarul general al agentiei Natiunilor Unite pentru internet si telecom a sugerat clar ca grijile SUA au de a face mai mult cu politica, decat cu securitatea in sine.

Houlin Zhao, Head of International Telecommunication Union, a declarat ca “Pana acum nu este nicio dovada” (in ceea ce priveste lipsa de securitate a Huawei). “As incuraja ca Huawei sa aiba oportunitati legale in licitatiile de business si timpul proceselor operationale, iar daca atunci se gaseste ceva gresit, atunci pot fi penalizati si acuzati” a continuat Zhao.

Conchidem ca odata cu 5G vin si problemele 5G, care nu sunt doar de natura tehnologica, ci si de natura politica, fiind vorba de interese nationale si internationale precum si grupuri de interes care vor aplica presiune, astfel incat profitul sa fie deservit. In acest context, pana la stabilizarea pietei 5G, utilizatorii vor fi cei care vor suporta consecintele rezultatului ciocnirilor politically correct.