Imediat dupa ce companiile listate isi anunta rezultatele financiare anuale, dividendele sunt cuvantul de ordine pe bursa, castigurile aduse investitorilor de catre acestea nefiind deloc neglijabile. Ce sunt acestea mai exact? Cum se pot incasa? Ce se intampla daca am actiuni straine? Care sunt capcanele dividendelor? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care articolul urmator isi propune sa raspunda.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Ce sunt dividendele?

Dividendele sunt o parte din profitul pe care o companie il face si pe care il distribuie mai apoi actionarilor. Dividendele reprezinta forma cea mai directa prin care un investitor beneficiaza de pe urma profitabilitatii ridicate a unei companii unde este actionar.

Nicio companie nu este obligata sa plateasca dividende, decizia fiind luata de consiliul de administratie, care la randul sau ia aceasta hotarare in functie de cererile actionarilor. In general companiile care distribuie dividene sunt deja dezvoltate si isi permit sa faca aceste distributii in defavoarea pastrarii profitului in companie pentru alte investitii majore.

Cine beneficiaza de dividende?

Pe scurt, investitorii care detin actiunile companiei in cauza la o data stabilita de societate.

Avand in vedere ca actionariatul companiilor listate pe bursa este intr-o continua schimbare, companiile stabilesc o serie de date pentru a identifica investitorii care sunt eligibili sa primeasca dividende.

Data anuntului – este ziua in care compania anunta valoarea dividendelor pe care le va distribui.

Data ex-dividend - este prima zi in care cei care cumpara actiuni nu mai beneficiaza de dividende.

Data de inregistrare – este anuntata de companie si reprezinta momentul la care societatea deschide registrul actionarilor pentru a-i identifica pe cei care primesc dividende (vezi un exemplu de anunt in imaginea de mai jos).

Dividende

Foarte important de notat este ca daca cumparati de pe bursa actiuni exact la data de inregistrare NU veti beneficia de dividende. Acest lucru se intampla pentru ca orice tranzactie pe bursa este decontata de catre Depozitarul Central in trei zile lucratoare, ceea ce inseamna ca veti ajunge in registrul actionarilor respectivei companii cu trei zile intarziere fata de momentul achizitiei titlurilor.

Data cum-dividend (sau data cu-dividend) - este ultima zi in care un investitor mai poate beneficia de dividende. Investitorii care cumpara actiuni dupa aceasta data nu mai beneficiaza de dividende.

Exemplu practic. Cand trebuie sa cumpar actiuni pentru a beneficia de dividende si cum functioneaza distributia acestora?

Pentru a raspunde la aceste intrebari ne vom folosi de un exemplu practic. Sa presupunem ca pe Bursa de Valori Bucuresti este listata compania Romtelecom, ale carei titluri se tranzactioneaza la 10 lei/actiune. Datorita unui profit anual record, sefii companiei decid sa distribuie un dividend de 1 leu/actiune si anunta ca data de inregistrare este vineri, 14 februarie. Dupa cum deja stiti, avand in vedere ca ati citit explicatia datelor de mai sus, pentru a beneficia de respectivele dividende va trebui sa cumparati actiuni cu trei zile lucratoare mai devreme, adica pana cel tarziu pe data de marti, 11 februarie (data cum-dividend). Daca aseptati sa cumparati pana miercuri, 12 februarie, nu vei mai beneficia de dividende.

Dupa ce ati facut achizitia propriu-zisa de actiuni, nu va ramane decat sa asteptati data la care incepe distribuita dividendelor. Daca vreti ca banii sa fie virati intr-un anumit cont trebuie sa trimiteti o solicitare in acest sens companiei, in caz contrar va veti putea ridica banii de la o banca indicata de catre societate sau de la o sucursala a Postei Romane (mai multe companii romanesti listate aleg aceasta varianta).

Dividendele pot fi ridicate intr-un interval de trei ani. Dupa aceasta perioada compania poate decide sa foloseasca respectivii bani cu alt scop. De asemenea trebuie stiut ca impozitul de 16% asupra dividendelor este retinut la sursa, iar investitorii nu beneficiaza de nicio facilitate fiscale, indiferent de cat timp detin respectivele titluri.

O mentiune speciala trebuie sa fie facuta in cazul dividendelor distribuite de companiile straine. Investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti pot cumpara actiuni ale unor astfel de companii prin intermediul sistemului alternativ de tranzactionare (ATS). In cazul in care, de exemplu, detineti actiuni Google si compania decide sa acorde dividende, acestea vor fi virate direct in contul pe care il aveti deschis la firma de brokeraj romaneasca prin intermediul careia faceti tranzactiile.

Cat de reale sunt castigurile spectaculoase generate de dividende?

Revenind la exemplul Romtelecom, calculam un randament de 10% avand in vedere dividenul este de 1 leu si pretul de achizitie al actiunii este de 10 lei. Un castig de 10% in doar cateva zile suna extrem de bine, insa mai trebuie avut in vedere ce se intampla cu pretul actiunii dupa data ex-dividend (ziua in care cine cumpara actiuni Romtelecom nu mai primeste dividende).

Avand in vedere ca din companie ies niste lichiditati, este logic sa ne gandim ca pretul actiunii ar trebui sa se corecteze in functie de valoarea acestor lichiditati. Asadar, in ziua ex-dividend, actiunea Romtelecom ar trebui sa se devalorizeze din moment ce nu mai este purtatoare de dividend.

Multi investitori se gandesc sa cumpere actiuni doar pentru a beneficia de dividende, in special cand vad companii care anunta distributii mari, dar cand pun pe hartie tranzactiile facute adesea ajung la concluzia ca ajung sa aiba o gaura in portofoliu

In general scaderea este egala cu valoare dividendului, astfel ca o actiune Romtelecom va ajunge sa coste circa 9 lei, dupa o scadere de 10% in ziua ex-dividend. Asadar, daca veti incerca sa profitati pe termen scurt de randamentul dividendului (cumparand imediat dupa anuntul oficial si vanzand actiunile imediat dupa data ex-dividend), cel mai probabil va veti alege cu un castig zero, sau chiar cu o pierdere daca actiunile scad mai mult, sau luand in considerare si comisioanele pe care brokerii le percep pentru tranzactii.

“Multi investitori se gandesc sa cumpere actiuni doar pentru a beneficia de dividende, in special cand vad companii care anunta distributii mari, dar cand pun pe hartie tranzactiile facute adesea ajung la concluzia ca ajung sa aiba o gaura in portofoliu. Este tentant sa incerci sa faci asta, astfel de investitii trebuie atent calculate”, spune Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

In concluzie se poate spune ca, la modul realist vorbind, cei care beneficiaza cu adevarat de randamentul dividendelor sunt investitorii pe termen mediu/lung, adica cei care aveau actunile companiei inainte de anuntul oficial si care nu se grabesc sa le vand imediat dupa inchiderea perioadei divi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri