A auzit de Bursa inainte de facultate, a lucrat pentru o scurta perioada de timp in SUA iar o parte din banii obtinuti a preferat sa ii investeasca in actiuni Romgaz, decat sa “ii bage in consum” – asa cum chiar el spune. Situatia lui Mihai D., absolvent al Facultatii de Finante-Banci din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca - in prezent masterand, este una destul de rar intalnita in randul studentilor romani. Cum este vazuta si ce asteptari are unul dintre reprezentantii tinerei generatii de la bursa locala?

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Broker Cluj (BRK) si Bursa de la Bucuresti (BVB) au organizat miercuri la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj al doilea eveniment educational din programul Academia Broker.

In amfiteatru au fost probabil peste 100 de tineri, vizibil mai interesati de subiect decat studentii de la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, in ciuda faptului ca unele prezentari mai tehnice i-au facut pe cativa dintre acestia sa ia “pauze”.

Printre cei prezenti se afla si Mihai D., prezent la eveniment pentru a afla mai multe despre Bursa de Valori Bucuresti, unde detine deja un pachet de actiuni.

“Am venit sa aflu mai multe despre Bursa, in special despre partea de investitie si administrare a investitiilor. Mi s-a parut o initiativa buna din partea facultatii si din acest motiv am participat. Nu mai imi aduc aminte cand am auzit prima data despre bursa, insa in orice caz a fost inainte de facultate”, spune studentul.

Explica apoi ca a investit primii si singurii bani pe bursa anul trecut in oferta Romgaz (SNG).

Cand m-am intors in tara eram decis sa investesc intr-o afacere sau in piata de capital… nu am bagat bani in ‘consum', am preferat Romgaz

“Am subscris in IPO si apoi am pastrat actiunile. Am fost putin dezamagit la subscriere, ma asteptam sa fie ordine de 3-4 ori mai mari decat oferta, dar in niciun caz nivelul la care s-a ajuns. Am avut niste bani dupa ce am fost in SUA printr-un program de work&travel si cand m-am intors in tara eram decis sa ii investesc intr-o afacere sau in piata de capital… nu i-am bagat in ‘consum', am preferat Romgaz“, spune el zambind.

Romgaz s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in toamna anului trecut, generand un interes imens din partea micilor investitori romani, care au trimis ordine in valoare de 1,1 mld. euro, adica de aproape 18 ori mai mari decat transa de actiuni pe care statul le-o rezervase initial.

Intrebat daca dupa experienta Romgaz ar mai investi bani pe bursa, studentul raspunde rapid:

De la un anumit nivel pe bursa se fac banii adevarati... dar nu stiu daca pe bursa romaneasca

“Cu siguranta daca as avea mai multi bani o buna parte i-as investi in piata de capital pentru ca de la un anumit nivel pe bursa se fac banii adevarati”, spune Mihai, care dupa o scurta pauza adauga: ”bani adevarati pe bursa… dar nu stiu daca pe bursa romaneasca, poate peste 10-15 ani vom vedea asta si pe BVB. Cred ca de 10-15 ani va fi nevoie pana vom vedea o transformare majora a bursei locale - pana se vor schimba generatiile si pana cand Romania se va maturiza din punct de vedere economic”.

Ce ar trebui atunci sa faca BVB si brokerii pentru a grabi aceasta dezvoltare?

“Sa promoveze piata mai ales in randul tinerilor, sa ii faca sa constientizeze ce inseamna piata de capital. Lumea ar trebui sa inteleaga ca un plasament pe bursa nu e chiar ‘rocket science’. De exemplu la Romgaz, am auzit de oferta din presa, am luat legatura cu Broker, mi-au explicat ce se intampla si am investit.

Daca de exemplu vrei sa faci un depozit bancar este extrem de simplu sa te duci la o banca si sa afli toate informatiile necesare. Daca in schimb vrei sa investesti pe bursa si nu stii unde sa cauti, nu vine nimeni la tine sa iti explice. Sigur, informatiile sunt acolo, nu sunt tocmai greu de obtinut, dar parca tot mai usor te informezi despre un depozit bancar”, spune studentul.

Mihai crede ca tocmai lipsa de promovare a bursei reprezinta unul dintre motivele pentru care romanii privesc in general piata cu teama.

“Familia si prietenii m-au incurajat cand le-am spus ca investesc pe bursa, dar cu totii sunt sceptici… sceptici ca as putea pierde banii. Este ceva care tine atat de lipsa de informare, cat si de faptul ca venim dupa criza din 2008, care a provocat teama in randul majoritatii romanilor”.

Valoarea tranzactiilor pe Bursa de Valori Bucuresti s-a prabusit in timpul anilor de criza, de la circa 20 mil. euro/zi in 2007, la mai putin de 8 mil. euro/ zi in prezent. Lipsa unor noi companii private care sa se listeze, ale alternativelor de investitie in momentele de scadere a pietei, dar si numarul redus al investitorilor (majoritatea iesiti din piata dupa prabusirea cotatiilor din 2008) raman principalele probleme ale BVB, o piata de capital care inca viseaza sa ajunga in cativa ani la un nivel apropiat Bursei din Varsovia – in prezent cea mai importanta bursa din Europa de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri