Certificatele cu capital protejat sunt unele dintre cele mai noi instrumente financiare care au inceput sa fie tranzactionate pe piata de capital romaneasca. Ce sunt acestea si care sunt tipurile de investitori care isi plaseaza in general banii in astfel de instrumente?

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Pe scurt, certificatele cu capital protejat permit investitorilor sa mizeze pe cresterea pietei pe termen lung, in acelasi timp asumandu-si doar riscuri foarte mici, avand in vedere ca aceste instrumente financiare garanteaza la maturitate plata unei anumite sume de bani.

Certificatele cu capital protejat sunt instrumente financiare care ofera atat protectia capitalului la maturitate (intr-un grad ridicat, de peste 90%), cat si oportunitatea de a castiga de pe urma aprecierii pretului unui anumit activ suport. Certificatele pot avea o gama larga de active suport, de la actiuni si marfuri, pana la indici si cosuri de instrumente financiare.

Ce se afla in spatele certificatelor cu capital protejat?

Mecanismul de functionare a certificatelor cu capital protejat este asemanator celui a unui depozit bancar care plateste dobanda numai la maturitate. Astfel, protectia capitalului este asigurata, in masura specificata, numai la maturitatea certificatului.

Gradul de participatie in activul suport arata in ce masura investitorul beneficiaza de cresterea pretului activului suport. De regula, un nivel mai scazut al protectiei ofera o participatie mai mare in activul suport. Reciproc, o protectie ridicata se poate realiza numai in detrimentul gradului de participare.

Tipurile de investitori care prefera certificatele cu capital protejat

  • Investitorii care au o toleranta scazuta fata de risc
  • Investitorii care vor sa se protejeze fata de posibile deprecieri de pret ale activului suport
  • Investitorii care au incredere in posibilitatile de crestere ale activului suport pana la maturitatea certificatului si doresc sa profite de acestea

Plusuri

  • Capitalul este protejat la maturitate, investitorul avand certitudinea recuperarii partii protejate din capitalul investit.
  • Acest tip de produs ofera posibilitatea investitorului sa participe la cresterea activului suport.
  • Produsul este listat pe o piata reglementata.
  • Emitentul asigura lichiditatea pe piata.

Minusuri

  • Riscul de piata se reflecta in principal asupra randamentului produsului si intr-o mica masura asupra capitalului investit (asupra partii neprotejate de capital).
  • Cazul cel mai nefavorabil este acela de a recupera numai partea protejata din capital.
  • Cu toate ca produsul are capitalul protejat la maturitate, pe parcursul vietii sale pretul poate scadea sub nivelul protejat.
  • Riscul de credit al emitentulu

Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se tranzactioneaza in prezent sase emisiuni de certificate cu capital protejat, emitentul fiind casa de brokeraj SSIF Broker Cluj (BRK). Procentul capitalului protejat al acestor certificate variaza de la 95%, in cazul titlurilor cu activ suport actiunile Shell, pana la 98,5% in cazul titlurilor cu activ suport actiunile Allianz.

In cazul unei investitii in certificatele Allianz, in conditiile unui scenariu favorabil, investitorul va beneficia de 66% din cresterea actiunilor grupului financiar. Astfel, riscul maxim la care se expune un investitor este de 1,5%. Pentru o scurta analiza a companiei si mai multe detalii despre aceasta emisiune, puteti accesa website-ul SSIF Broker.

Foto: Piggy Bank / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri