Cu o abordare pe cat de simpla, pe atat de realista, Meir Statman vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre ce vor de fapt investitorii si cum ‘reusesc’ acestia de cele mai multe ori sa isi puna singuri piedici in calea succesului. Meir Statman este profesor de finante in cadrul Santa Clara University si autor al mai multor materiale de cercetare si carti in care analizeaza comportamentul investitorilor. Americanul a vorbit luna aceasta in fata analistilor CFA Romania si a studentilor din ASE.

Wall-Street.ro: Ati scris o carte despre “Ce vor in realitate investitorii”. Care este raspunsul la aceasta intrebare?

Meir Statman: Cand intrebi un investitor ce vrea, acesta iti va spune simplu: “sa fac profit”. Urmatoarea intrebare este insa ce va face cu acei bani, pentru ce este acel profit? 94% din investitori spun ca vor “siguranta financiara”; de asemenea, 60% din acestia mai spun ca vor castiguri financiare pentru a-si ajuta copii.

Nu in ultimul rand, sunt destui investitori care vor sa faca bani doar pentru a demonstra ca au succes, pentru a demonstra un anumit statut social - vorbim de acel punct in care oamenii au mai multi bani decat cei necesari pentru a-si acoperi nevoile de baza. In cazul acesta vedem si un alt comportament specific: lumea in general uraste guvernele si exista investitori care atunci cand ajung sa faca suficient de multi bani, prefera mai degraba sa arda 2 dolari decat sa ii plateasca sub forma de taxe.

Lumea in general uraste guvernele si exista investitori care atunci cand ajung sa faca suficient de multi bani, prefera mai degraba sa arda 2 dolari decat sa ii plateasca sub forma de taxe

WS: Ati vorbit despre investitii pentru viitorul copiilor; cum ar trebui sa isi plaseze banii cineva care urmareste exact acest obiectiv?

Meir Statman: Cand vorbim despre “investitiile in proprii copii” automat facem referire la mult mai mult decat bani: vorbim de o investitie in educatia acestora si dezvoltarea autocontrolului financiar. Acum, daca este sa vorbim punctual, in SUA cand vrei sa pui bani deoparte pentru copii exista anumite tipuri de conturi pentru investitii pe termen lung, care sunt scutite de impozit pe profit… nu stiu in ce masura acestea exista si in Romania (n.red. nu exista).

Nu as recomanda o investitie directa in actiuni celor care vor sa faca acest lucru pentru viitorul copiilor. As recomanda in schimb o investitie indirecta in actiuni prin intermediul unor fonduri mutuale care au costuri administrare foarte reduse.

Sfatul meu pentru cei care vor sa investeasca este sa nu incerce sa fie “prea destepti”. (...)Prea multi vor sa bata piata si cheltuiesc inutil bani incercand acest lucru. Acest tip de investitori sunt precum soferii care vor sa ajunga cu 5 minute mai devreme si sfarsesc prin a face un accident.

Sfatul meu pentru cei care vor sa investeasca este sa nu incerce sa fie “prea destepti”. Multe persoane cand se gandesc la investitii parca se gandesc la razboi. Este o problema des intalnita.

Prea multi vor sa bata piata si cheltuiesc inutil bani incercand acest lucru. Acest tip de investitori sunt precum soferii care vor sa ajunga cu 5 minute mai devreme si sfarsesc prin a face un accident.

WS: Ce fel de investitor este Meir Statman? In ce va plasati banii proprii?

Meir Statman: Imi place sa fac investitii bazate pe date stiintifice (“science based investing”). Medicii au tendinta sa recomande pacientului medicamentul dovedit ca vindeca o anumita boala, tratamentul testat pe mii de persoane. Asa sunt si eu cand cineva ma intreaba care este filosofia mea de investitii, ma raportez la stiinta. Ce arata datele exacte si demonstrate de-a lungul timpului in lumea investitiilor? Arata faptul ca in general oamenii care incearca sa bata piata ajung sa aiba investitii care performeaza mai slab decat piata, sau chiar sa piarda bani seriosi.

Ce fac eu cu proprii bani? Ii investesc in fonduri pe indici (n.red. care investesc in actiunile ce compun un anumit indice bursier, replicand in buna masura castigurile adus de acesta) care au comisioane cat mai mici pentru clienti. Sunt adeptul strategiei buy&hold, nu imi place sa fac foarte multe tranzacti inutile.

WS: Cat de multa atentie acordati estimarilor si recomandarilor de investitii facute de profesionistii din piata?

Meir Statman: Ideea este ca atunci cand cineva vine si iti spune ca sectorul X va merge foarte bine, iti spune asta si spera sa nu iti mai aduci aminte ca a spus asta peste luni de zile. Statisticile arata foarte clar ca oamenii pur si simplu nu se pricep sa faca estimari. Majoritatea estimarilor sunt gresite. In realitate este foarte greu sa stii cu adevarat ce urmeaza.

Statisticile arata foarte clar ca oamenii pur si simplu nu se pricep sa faca estimari. Majoritatea estimarilor sunt gresite. Sa fim seriosi, in realitate este foarte greu sa stii cu adevarat ce urmeaza

Unele persoane spun ca a investi in actiuni este precum chirurgia: cu cat faci mai multe, cu atat iti este mai usor in viitor. Nu sunt de acord! Cand faci o operatie corpul uman nu incearca niciodata intentionat “sa joace” impotriva ta. El are un comportament relativ standard, asa ca in timp operatia devine mai usoara pentru chirurg. O investitie sau o tranzactie pe bursa nu este niciodata la fel ca alta, nu este tenis la perete, permanent va fi cineva care joaca impotriva ta.

De fiecare data cand vreau sa tranzactionez o actiune ma gandesc “cine este idiotul de la celalalt capat al firului?” si asta pentru ca in orice tranzactie exista un idiot. Daca nu esti sigur cine este, atunci cel mai probabil tu esti acela.

WS: La ce castiguri se asteapta investitorii de pe bursa in general? Dar pentru dvs, ca investitor, ce castiguri ar putea fi considerate ‘multumitoare’?

Meir Statman: Eu as fi multumit daca as avea suficient de multi bani pentru pensionare si pentru a putea sa imi ajut copii. Nu imi place sa intru in ‘jocul’ castigurilor cat mai mari pe bursa. Sunt multumit cu orice randament pe care bursa mi-l aduce. Eu sunt omul care conduce pe banda din mijloc soselei si nu are nicio problema daca ajunge la destinatie atunci cand toata lumea ajunge la destinatie.

Daca vii la mine si incerci sa ma faci sa imi mut banii la administratorul de fonduri “Joe”, care a adus investitorilor anul trecut un randament de 17%, fata de 7% randamentul pietei, atunci iti voi raspunde ca nu sunt interesat. De ce? Pentru ca stiu din date stiintifice ca oamenii care au castigat acel 17% si-au asumat niste riscuri foarte mari, asa ca ceea ce au castigat anul trecut cel mai probabil vor pierde anul acesta. Nu este ceva ce se va intampla automat, dar probabilitatea ca acest lucru sa aiba loc este foarte mare.

Investitorii gresesc cand vin pe bursa propunandu-si sa castige suma X, iar apoi isi schimba strategia doar pentru posibilitatea de a castiga X+1.

WS: Poti deveni un investitor de succes daca nu ai studii sau un background financiar?

Meir Statman: Da! Poti fi un investitor de succes fara a cunoaste prea multe despre finante, asa cum poti fi un pacient foarte bun fara sa stii prea multe despre medicamente. Pur si simplu trebuie sa urmezi sfaturile potrivite. Daca cineva te sfatuieste sa nu fumezi este un sfat bun pe care merita sa il urmezi, chiar daca tu, ca pacient, nu stii exact toate detaliile fiziologice ale fumatului.

Lumea fuge de investitii crezand ca trebuie sa fii expert financiar pentru a face asta. Da, avem nevoie si de cercetatori si oameni de stiinta care sa descopere noi medicamente, dar asta nu inseamna ca daca nu sunt cercetator nu pot consuma o aspirina.

Pentru a avea succes in investitii trebuie doar sa ai cunostinte minime si sa urmezi regulile si sfaturile potrivite. Lumea fuge de investitii crezand ca trebuie sa fii expert financiar pentru a face asta. Da, avem nevoie de analisti si economisti, dar asta nu inseamna ca restul persoanelor nu pot sa investeasca. Da, avem nevoie de cercetatori si oameni de stiinta care sa descopere noi medicamente, dar asta nu inseamna ca daca nu sunt cercetator nu pot consuma o aspirina.

Foto: Tilburg University

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri