Broker Cluj (BRK), singura societate de intermediere listata pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), si-a relansat serviciul de tranzactionare in marja, acordand credite investitorilor care tranzactioneaza actiuni din categoria Premium. Broker a acordat deja imprumuturi in marja din surse proprii de aproape 10 mil. lei, iar in viitor vrea sa isi extinda sursele de finantare fie prin intermediul unor acorduri de imprumuturi bancare, fie printr-o oferta de obligatiuni pe bursa.

“Am avut cereri de la clienti pentru acest tip de serviciu si vrem sa ne aliniem astfel la practicile din pietele mature de capital. In strainatate, clientii pot investi pana la de 3 ori propriul capital prin intermediul tranzactiilor in marja, iar aceasta este si limita pe care noi o practicam si pe care regulamentele o permit. In prezent avem imprumuturi in marja acordate din surse proprii ce ajung la aproape 10 milioane de lei”, spune Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj.

Serviciul de tranzactionare in marja oferit de BRK este disponibil pentru actiunile selectate de firma din categoria Premium a Bursei de Valori Bucuresti.

O tranzactie in marja reprezinta o tranzactie finantata doar partial de investitor: acesta vine cu o garantie minima, restul banilor provenind de la firma de brokeraj, care ii acorda un imprumut. Tranzactiile in marja sunt practicate pentru amplificarea castigurilor pe care un investitor le poate inregistra. Riscul este insa reprezentat de faptul ca si pierderile sunt amplificate de imprumutul in marja.

“Pana acum am acordat imprumuturi doar din surse proprii, dar suntem in discutii si cu bancile pentru a obtine o finantare externa. De asemenea, luam in considerare si posibilitatea de a face o oferta de obligatiuni pe bursa ca sursa de finantare”, a mai adaugat Grigore Chis.

Potrivit acestuia, limita maxima de imprumut pe care Broker o va acorda unui anumit client va fi stabilita prin procedura interna de risc.

In cazul unor evolutii nefavorabile ale actiunilor achizitionate, clientii vor primi o alerta la atingerea pragului de 125% a portofoliului total raportat la creditul acordat, iar atunci cand valoarea totala a contului scade la 110% raportat la creditul acordat, clientul primeste apel in marja, actiunile fiind lichidate pana la acoperirea garantiei necesare.

Serviciul de tranzactionare in marja pentru actiunile din piata spot a Bursei de la Bucuresti era oferit de mai multe firme de brokeraj in 2007, inclusiv Broker Cluj, insa majoritatea au renuntat la acestea dupa criza din 2008.

Ce sunt tranzactiile in marja?

Folosite corect, tranzactiile in marja pot genera profituri uriase. Totusi, singurul lucru mai riscant decat o tranzactie in marja este acela de a face o tranzactie in marja fara a sti ce presupune acest lucru.

Pentru a explica intr-un mod cat mai simplu tranzactiile in marja, ganditi-va ca vreti sa faceti un pariu: din pacate aveti doar 10 lei, insa un prieten se ofera sa va imprumute inca 50 de lei. Sa presupunem ca acceptati si castigati respectivul pariu; in acest fel veti castiga mai mult decat daca ati fi mizat doar 10 lei si in acelasi timp veti avea si suficient de multi bani pentru a restitui imprumutul. Ce se intampla daca pierdeti pariul? Automat veti pierde capitalul initial de 10 lei si, in plus, veti avea de platit si o datorie de 50 de lei.

Imprumuturile in marja permit investitorilor sa cumpere mai multe actiuni decat acestia ar putea in mod normal. Imprumutul poate fi mentinut pe o perioada nedeterminata atat timp cat cerinta de garantie este indeplinita. Un exemplu concret de tranzactionare in marja poate fi vazut pe sectiunea dedicata a websiteului Broker Cluj.

Potrivit regulamentului 32/2006 privind investitiile financiare, la deschiderea contului de marja, clientul este obligat sa depuna o garantie reprezentand echivalentul a cel putin 50% din valoarea de piata a actiunilor ce urmeaza a fi achizitionate prin tranzactii in marja.

De asemenea, pe parcursul derularii cumpararilor in marja, in contul investitorului trebui pastrata o garantie, sau colateral, reprezentand cel putin 25% din valoarea de piata a actiunilor cumparate in baza creditului acordat.

Daca valoarea marjei scade sub nivelul de 25% din cauza fluctuatiilor de pret de pe bursa, firma de brokeraj emite un apel in marja si informeaza clientul asupra datei la care s-a constatat deficitul in marja, solicitand totodata ca deficitul sa fie acoperit. Daca investitorul nu raspunde apelului in marja si deficitul nu a fost eliminat in perioada stabilita in contract, care nu va depasi doua zile lucratoare, firma de brokeraj este autorizata sa vanda actiuni din portofoliu pana la acoperirea deficitului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri