Sunt investitiile imobiliare mai profitabile decat cele pe bursa? O intrebare la care multi romani ar raspunde cel mai probabil pozitiv, obisnuiti cu sfatul parintesc de a avea “casa ta”. Realitatea si datele statistice contrazic insa aceasta teorie.

Imobiliarele reprezinta adesea o investitie confortabila pentru persoanele din clasa de mijloc, deoarece au crescut fiind “expuse” la acestea. Majoritatea dintre noi ne-am auzit parintii vorbind despre importanta propriei case, asa ca, odata ajunsi la maturitate, vom fi mai deschisi fata de posibilitatea achizitionarii unei proprietati imobiliare. De asemenea, pentru multe persoane investitiile tangibile sunt importate, asa ca o casa sau un teren reprezinta prima optiune.

Actiunile au batut mereu imobiliarele la capitolul castiguri

Este un fapt simplu si dovedit in timp. In Romania ultimilor 25 de ani datele statistice despre evolutia preturilor la imobiliare este foarte saraca, insa in prezent dezvoltatorii vorbesc despre randamente anuale de circa 8%. De cealalta parte, BET, unul dintre principalii indici care urmareste evolutia Bursei de Valori Bucuresti, a urcat cu 610% de la infiintare si pana in prezent, ceea ce reprezinta un randament anualizat de 11,5%.

Pentru a avea o statistia mai relevanta merita sa aruncam o privire la tari mai dezvoltate si cu o istorie a pietelor financiare de cel putin un secol.

“S&P Composite (n.red. indice care urmareste evolutia a 90% din actiunile de pe bursa americana) a crescut de 12,2 ori din ianuarie 1890 si pana in decembrie 2014, sau cu 2,03% pe an – mult mai putin decat multe persoane si-ar fi imaginat, majoritatea randamentelor din ultimul secol provenind mai degraba din dividende decat din cresteri reale de capital. De cealalta parte, preturile caselor au crescut de 1,5 ori in aceeasi perioada de timp, sau cu 0,33% pe an. Practic castigul de capital din preturile caselor este aproape zero”, spune castigatorul premiului Nobel in economie Robert Shiller.

Realist vorbind, nimeni nu investeste timp de 100 de ani, asa ca merita mentionata si o statistica pe un orizont de timp ceva mai scurt, realizata de Investopedia: Din 1978 si pana in 2006 actiunile americane au generat un randament anual de 13,4%, in comparatie cu 8,6% in cazul imobiliarelor.

O actiune poate deveni viitorul “Apple”. Caramizile dintr-o casa vor ramane mereu… caramizi

Motivul pentru care actiunile genereaza castiguri mai mari decat imobiliarele este simplu. O proprietate poate genera anumite venituri din chirii si ar putea totodata sa se vanda mai scump peste cativa ani, insa in final vorbim de aceeasi casa, din aceleasi caramizi, situata pe acelasi teren. In alte cuvinte, investind in imobiliare sperati ca o alta persoana sa va cumpere casa la un pret mai mare decat cel pe care l-ati platit initial.

In schimb, atunci cand cumparati actiunile unei companii performante, aceasta s-ar putea sa arate complet diferit peste 10 ani: ar putea sa aiba mai multi angajati, sa vanda produse diferite, sa exporte, sa se extinda in alte sectoare, etc. In alte cuvinte valoarea si cash flow-ul acesteia poate creste in timp, si la fel si actiunile.

Administrarea unei investitii imobiliare vs. administrarea unei investitii in actiuni

Administrarea unei investitii in terenuri sau case se poate dovedi costisitoare in timp: impozitele trebuie platite anual chiar si daca nu faceti nimic cu respectiva proprietate si, in plus, va trebui sa platiti costurile de mentenanta, deoarece in caz contrar veti avea un imobil care se devalorizeaza rapid.

Daca in schimb cumparati direct actiuni de pe bursa si le mentineti mai multi an la rand fara sa le vindeti nu veti plati niciun impozit. Daca investiti prin intermediul unui fond mutual s-ar putea sa aveti costuri de administrare, insa cel putin nu va veti trezi niciodata “indundat” de un vecin.

Lichidatea si veniturile generate de imobiliare vs. actiuni

Actiunile reprezinta investitii mult mai lichide decat imobiliarele. In timpul sedintelor de tranzactionare o persoana isi poate lichida portofoliul de actiuni in doar cateva secunde. In schimb, daca detineti o casa veti fi nevoit sa asteptati cateva zile, luni, sau chiar ani pentru a gasi un cumparator.

In ceea ce priveste veniturile generate, un argument adesea mentionat de sustinatorii investitiilor imobiliare este reprezentat de castigurile din chirii: “Ce poate fi mai usor decat sa cumperi un apartament si apoi sa il inchiriezi obtinand astfel un venit constant?”.

La aceasta intrebare merita raspuns cu o alta intrebare: “Ce poate fi mai usor decat sa cumperi actiunile unei mari companii si apoi sa incasezi dividendele anuale oferite de aceasta?”.

Bineineles ca cele doua tipuri de venituri sunt diferite si variaza in functie de mai multi factori, insa pentru cei aflati in cautarea unui venit constant, precum cel din chirii, plasamentele in actiuni reprezinta o alternativa.

Cat de usor este sa te imprumuti pentru a investi in actiuni vs. imobiliare

Imprumuturile pentru investitii in actiuni sunt mult mai rapid si usor de obtinut decat imprumuturile pentru investitiile imobiliare. Daca brokerul a aprobat unui client un imprumut in marja, acesta se poate folosi imediat de banii noi obtinuti pentru a cumpara actiuni. De cealalta parte, obtinerea unui imprumut bancar pentru o investitie imobiliara este destul de greu de obtinut si poate dura mai multe zile.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri