Romania ocupa locul 124 din 143 intr-un clasament global in care statele sunt evaluate in functie de nivelul de educatie financiara a populatiei, aproape la egalitate cu tari precum Honduras, Sudan sau Uzbekistan. Doar 21% dintre romani au o educatie financiara si doar 15% economisesc si investesc pentru a avea bani la batranete.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani

Peste 150.000 de persoane din 143 de tari au participat la studiul realizat de Standard & Poor’s Ratings, acestora fiindu-le adresate intrebari structurate pe patru categorii. Daca o persoana raspundea corect la cel putin trei din cele patru categorii, aceasta era considerata ca are o educatie financiara. Intrebarile sunt mai jos, iar raspunsurile corecte le puteti gasi la sfarsitul articolului.

Diversificarea Riscului

1) Sa presupunem ca ai o suma de bani disponibila. Care este varianta mai sigura:

a) sa plasezi toti banii intr-o singura afacere / intr-o singura investitie

b) sa plasezi banii in mai multe afaceri /investitii

Inflatie

2) Sa presupunem ca in urmatorii ani se dubleaza preturile lucrurilor pe care le cumperi zi de zi. Daca veniturile tale de asemenea se dubleaza, vei putea sa cumperi:

a) mai putin decat cumperi astazi

b) la fel de mult precum cat cumperi astazi

c) mai mult decat cumperi astazi

Calcule matematice (dobanda)

3) Sa presupunem ca trebuie sa iei un imprumut de 100 dolari. Care este suma mai mica pe care o vei avea de dat inapoi? 105 dolari sau 100 dolari +3%?

Dobanda compusa

4) Sa presupunem ca ai deschis un depozit bancar pe doi ani iar banca iti acorda o dobanda de 15% in fiecare an (care se capitalizeaza). In cel de-al doilea an, banca va depune* in contul tau:

a) aceeasi suma de bani ca si in primul an

b) o suma mai mare de bani decat in primul an

*suma de bani “depusa” de banca in contul tau = dobanda anuala

5) Sa presupunem ca aveti 100 dolari intr-un cont de economii iar banca adauga 10%/an in acest cont. Cati bani vei avea in cont dupa cinci ani daca nu retragi niciun ban din cont in tot acest timp?

a) Peste 150 de dolari

b) Exact 150 de dolari

c) Mai putin de 150 de dolari

Tara % Din populatie cu educatie financiara Tara % Din populatie cu educatie financiara

Top 5 tari cu cel mai ridicat si cel mai scazut nivel de educatie financiara

Suedia 71 Yemen 13
Norvegia 71
Albania 14
Danemarca 71
Afganistan 14
Israel 68
Angola 15
Canada 68
Somalia 15

Studiul arata ca doar una din trei persoane la nivel mondial au o educatie financiara, Romania aflandu-se sub aceasta medie oricum foarte slaba. Variatiile sunt semnificative in functie de tara, dar si in functie de varsta, educatia, averea si sexul participantilor. Batranii, femeile, persoanele cu o educatie scazuta sau cu venituri scazute au in general o educatie financiara mai slaba. 30% dintre femeile din intreaga lume au educatie financiara, comparativ cu 35% in cazul barbatilor. De asemenea, tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani au in medie cea mai buna educatie financiara la nivel global (35%), cifra scazand pana la 25% in cazul persoanelor cu o varsta de peste 65 de ani.

La nivel de tara, statele din Scandinavia conduc detasat, primele trei locuri ale clasamentului fiind ocupate de Suedia, Danemarca si Norvegia – toate cele trei avand un procent de 71% din populatie cu educatie financiara. Acestea sunt urmate de Israel si Canada, unde 68% dintre persoane au educatie financiara.

Yemen, Albania si Afganistan sunt tarile cele mai prost clasate, nivelul de educatie financiara in randul populatiei fiind de 13-14%.

Dintre tarile din vestul Europei, cel mai bine stau Germania si Olanda, cu un procent de 66%. Portugalia si Grecia, state puternic afectate de criza datoriilor din ultimii ani, au 26%, respectiv 45% din populatie “educata” financiar.

Romania sta cel mai prost din Uniunea Europeana, doar 1 din 5 romani (21%) avand o educatie financiara. Studiul mai arata ca nici macar romanii care au imprumuturi bancare nu inteleg foarte bine cum functioneaza dobanzile, doar 35% dintre acestia raspunzand corect la intrebarile despre dobanzi. O alta statistica ingrijoratoare este ca foarte putini romani (15%) se gandesc sa economiseasca si sa investeasca pentru perioada in care vor deveni pensionari.

Educatia financiara si investitionala a dobandit un interes sporit mai ales in ultimul deceniu, pe masura ce o paleta din ce in ce mai larga de instrumente financiare complexe au inceput sa fie disponibile pentru populatia obisnuita. De asemenea, sistemele de pensii din toata lumea, inclusiv Romania, trec printr-o transformare semnificativa, luarea deciziilor fiind transferata din ce in ce mai mult catre contribuabili, care in trecut se bazau aproape exclusiv pe guverne si angajatori in privinta pensiei.

Potrivit unui studiu Erste, principala sursa de educatie financiara a tinerilor din Romania ramane familia, intr-o proportie covarsitoare – 95%, in timp ce scoala detine un procent de 9%, iar bancile doar 5%. Spre deosebire de alta tari unde educatia financiara este obligatorie in invatamantul primar, in Romania aceasta materie este inca optionala si doar 4,8% dintre elevi invata, o ora pe saptamana, ABC-ul financiar.

Programele de educatie financiara in randul tinerilor romani sunt in general rare, primele incepand sa apara abia in ultimii doi ani. BNR si Ministerul Educatiei Nationale deruleaza in prezent un proiect de implementare la nivelul invatamantului primar a disciplinei optionale “Educatie financiara”. In anul scolar 2014 – 2015 s-au inscris 45.200 de elevi si profesori din clasele a III-a si a IV-a – nivelul de invatamant caruia programul i se adreseaza.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) deruleaza proiectul „Formarea Profesionala si Educatia Financiara”, care a debutat in Bucuresti si unde peste 1.350 de elevi din trei scoli generale si sase licee beneficiaza de cursuri menite sa le dezvolte si sa le consolideze cunostintele financiare.

Raspunsuri corecte:

1) b

2) b

3) 100+3%

4) b

5) a

Sursa foto: Shutterstock / Creativa Images

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »


Setari Cookie-uri