Se cunosc de aproape 30 de ani, de cand erau colegi de facultate, iar in 2009 au deschis Glamour Dent, un cabinet stomatologic care ofera servicii mai putin cunoscute in Romania. Si daca la inceput clientii nu erau foarte numerosi, in schimb, cei doi parteneri de business se gandesc acum sa dezvolte o retea de astfel de cabinete.
Doctorii Anca Patru si Itzhak Eidelman s-au cunoscut la mijlocul anilor '80, cand studiau medicina generala, insa au inceput sa colaboreze abia din 2005. Intre 1987, cand au terminat facultatea, si 2005 ambii s-au specializat in domeniul stomatologiei si au deschis propriile cabinete: medicul Anca Patru in Bucuresti, in timp ce doctorul israelian Eidelman la Tel Aviv.

“In 1998 am venit in Romania pentru o scurta vacanta si nu mi s-a parut nimic schimbat, nu am vazut nicio oportunitate ca sa intorc aici. Romania era la fel cum o lasasem”, afirma Eidelman.

A revenit si in 2003 intr-o vacanta cu familia, insa medicul spune ca abia in 2005, cand a avut un curs la clinica de chirurgie estetica Proestetica, a redescoperit Romania.

In acel an a reintalnit-o pe Anca Patru si ulterior a revenit in Romania la fiecare luna si jumatate pentru a face implanturi dentare la clinica pe care aceasta o avea pe strada Popa Nan si la cabinetul unui alt medic, care in prezent se afla in Spania.
Se gandeste sa se mute in Romania
“Incet, incet clientii erau mai multi si trebuia sa vin mai des. Acum vin o data la doua saptamani, de joi pana sambata”, spune medicul. Insa acum ia in considerare sa se mute in tara noastra, mai alea ca unul dintre copii isi doreste sa studieze tot stomatologia, insa in Romania, nu in Israel. De altfel in familie este deja o traditie.

“Toti se gandesc la medicina. Ei stiu ca bunicul lor a fost doctor, eu sunt doctor si parca merge de la sine. Eu nu imping pe nimeni sa faca un anumit lucru”, afirma zambind Eidelman.

In 2009, dupa ce medicul din Piata Lahovari a plecat in Spania, iar doctorul Patru a plecat din strada Popa Nan, cei doi actuali actionari ai Glamour Dent au hotarat sa deschida impreuna un cabinet in stomatologie in zona Pietei Rosetti. Acestia sunt actionari cu procente egale.

Investitia de circa 250.000 de euro a fost facuta in special in aparatura, iar suma a provenit din bani proprii si dintr-un imprumut la banca.
Eidelman: Poti sa ai aur, dar daca oamenii de pe strada nu stiu, nu intra
“La inceput au fost putini clienti. Daca oamenii se bazeaza pe prieteni cand deschid un astfel de cabinet, mai bine sa nu deschida. Poti sa ai aur, dar daca oamenii de pe strada nu stiu, nu intra. Primul an a fost foarte greu, dar nu au fost niciun moment in care sa ne gandim ca nu trebuia sa deschidem. Ne gandeam cum sa facem sa mearga din ce in ce ma bine. Si am investit in PR, neavand bani pentru PR”, povesteste Eidelman.

Astfel, la sfarsitul lui 2010 doctorul Anca Patru a inceput sa scrie articole despre tehnologiile folosite in clinica, acestea urmand sa fie publicate ulterior in diferite publicatii, in special in reviste si site-uri pentru femei sau despre sanatate.

“In 2011 a fost o diferenta ca de la cer la pamant, am dublat sau chiar triplat numarul de clienti anul trecut fata de 2010”, afirma Patru.
Afaceri de 600.000 de euro
Anul trecut clinica a avut o cifra de afaceri de circa 2,5 milioane de lei (600.000 de euro). Pe de alta parte, au fost recuperate pierderile din 2010, iar compania a avut un profit net de 200.000-300.000 de lei (50.000-70.000 de euro).

Pentru anul acesta, conducerea Glamour Dent, cabinet care in prezent are zece angajati (inclusive cei doi asociati) spera sa isi majoreze afacerile cu 10-15%.

Totodata, Patru si Eidelman isi doresc sa deschida o noua clinica, acestia urmand ca spre finalul anului sa caute spatiul necesar. Investitia va fi in jurul a 0,5 milioane de euro.
O retea de cinci cabinete in Bucuresti
De altfel, ei spera ca in urmatorii trei ani sa ajunga la o retea de cinci cabinete in Bucuresti.

“Nu vrem in alte orase pentru ca nu putem oferi serviciile asa cum trebuie. Pentru ca in Bucuresti daca unul dintre doctori are nevoie de ajutorul meu, ajung repede, dar in alt orase nu pot sa merg”, explica doctoral Eidelman.

De asemenea, cei doi medici nu iau in considerare dezvoltarea printr-un sistem de francize pentru ca asa nu pot controla foarte bine serviciile oferite in cadrul clinicii.

Printre serviciile pe care Glamour Dent le ofera si sunt mai putin cunoscutr in Romania se numara tehnica de implantologie ALL ON 4 (permite pacientilor sa aiba o lucrare protetica fixa provizorie realizata in aceeasi zi, respectiv o lucrare protetica fixa permanenta), Invisalign (gutiere invizibile care indreapta dintii, o alternativa pentru aparate dentare), aplicatia Snap-On Smile (pentru pacientii care nu vor coroane, fatete ori implanturi), aparatul NTI-tss (se aplica in gura pe timpul noptii si impiedica inclestarea maxilarelor, eliminand astfel contractarea muschilor masticatori in timpul somnului).

Daca in Romania lucreaza din 2005, in schimb in Israel, mai exact in Tel Aviv, doctorul Eidelman are un cabinet de la inceputul anilor '90. Acolo este unic asociat si are noua angajati.

“In Romania, atentia Ministerul Sanatatii, a Sanepid-ului (n.red. Directia de Sanatate Publica) este mult mai mare. Acolo, dupa ce ai deschis cabinetul, nimeni nu mai vine in control. Daca este o lege noua, nimeni nu te verifica daca o respecti. Aici nu este asa si este foarte bine. Pe de alta parte, veniturile sunt mai mici si pacientii vin mai putin pentru interventii”, afirma doctorul israelian.

Totodata, una dintre diferentele pe care medicul le vede intre cele doua tari este faptul ca in clinicile din Romania nu sunt folositi anumit medici specialisti. De exemplu, asistentii pentru profilaxie, adica cei care se ocupa de igiena dentara si de prevenirea afectiunilor stomatologice.

“Noi avem o asistenta care in general lucreaza ca asistent de radiologie pentru ca nu si-a gasit de lucru pe specializarea ei. Doar la noi face profilaxie. Eu vedeam aici ca doctorul face igienizare si eu habar nu aveam. Ea stie mai bine, iar pacientii nostri au inteles ca asa este bine, dar nu este usor sa ii inveti. Si noi am avut problema asta acum 15 ani”, mai spune Eidelman.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri