Tribunalul Bucuresti a respins, joi seara, candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primaria Sectorului 4, decizia instantei fiind definitiva. Judecatorii au hotarat sa mentina hotararea de miercuri a Judecatoriei Sectorului 4, respingand, ca nefondat, apelul lui Piedone.

Potrivit motivarii instantei, a fost incalcata legea alegerilor locale, propunerea de candidatura fiind formulata de presedintele unei filiale de sector a partidului, in loc sa fie avizata de filiala municipala.

"Analizand dosarul de candidatura depus de intimat (Cristian Popescu Piedone, n.r.) reiese ca propunerea de candidatura a fost formulata de Presedintele Filialei Sector 4 Bucuresti al partidului Puterii Umaniste (social-liberal), domnul Mititelu Cristinel Vlad, fiind aplicata stampila Filialei sectorului 4 Bucuresti a partidului, si nu de catre Filiala Municipiului Bucuresti condusa de domnul Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai, in calitatea sa de conducator al Filialei municipale care sa isi fi asumat in numele partidului propunerea de candidatura a intimatului", se arata in motivarea data de magistratii Judecatoriei Sectorului 4.

Instanta retine ca, prin incalcarea normei imperative prevazute de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, propunerea de candidatura este nelegala, nefiind formulata de structura partidului expres prevazuta de lege.

In masura in care Cristian Popescu Piedone a candidat la functia de primar din partea unui partid politic, "propunerea de candidatura care insotea dosarul electoral trebuia sa provina de la conducerea filialei anterior aratate (...), nefiind suficienta propunerea provenita de la o filiala locala a partidului, in speta filiala de sector", precizeaza judecatorii.
Judecatorii au analizat, miercuri, contestatiile lui Adrian Golu, Eleonora Arjoca, Eugen Catalin Iancu, Alexandru Constantin Corcau si Gheorghe Piperea.
In sala, contestatarii au sustinut ca sunt nule de drept candidaturile depuse atat pe liste de partid, cat si ca independent. In replica, avocatul lui Piedone a sustinut ca legiutorul se refera la candidaturi concomitente.

La un moment dat s-a vorbit despre faptul ca, imediat dupa ce tribunalul i-a respins candidatura ca independent, Piedone s-a reapucat de strans semnaturi si a adunat doua zile tot din postura de independent, pana cand s-a inscris in partidul Mariei Grapini. In acest context, avocatul Gheorghe Piperea a cerut sa se inlature listele adunate ca independent.

Instanta a analizat si alte sustineri ale petentilor. In ceea ce priveste eventualul conflict de interese in care Piedone s-ar fi gasit in situatia in care ar fi fost ales primar, judecatorii au constatat ca "acest presupus conflict de interese nu poate fi cenzurat de prezenta instanta in situatia in care intimatul indeplineste conditiile prevazute de art. 4 si art. 6 din Legea nr. 115/2015, acestuia nefiindu-i interzis prin hotarare definitiva dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, la acest moment alegatorii fiind singurii care, prin voturile exprimate, puteau sanctiona sau, dimpotriva, isi puteau asuma un eventual conflict de interese in care s-ar fi gasit intimatul in masura in care ar fi fost ales".

De asemenea, instanta a retinut ca nici conduita morala a lui Piedone nu ar putea constitui motiv pentru respingerea candidaturii sau faptul ca acesta este cercetat penal.
"Potrivit art. 23 alin. (11) din Constitutie pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata. Prin urmare, intimatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, neputandu-i fi interzis dreptul de a fi ales intr-o functie publica in lipsei unei hotarari judecatoresti de condamnare. Singurii care pot cataloga si sanctiona o conduita eventual imorala sunt cetatenii, prin votul acestora. De vreme ce legea nu prevede printre conditiile ca o persoana sa fie aleasa conduita morala a acesteia, instanta nu poate inlatura candidatura persoanei respective, limitele aduse dreptului de a fi ales fiind de stricta interpretare si aplicate", se mai arata in motivarea judecatorilor.

Candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primaria Sectorului 4 a fost respinsa, miercuri, a doua oara, de Judecatoria Sectorului 4. Piedone si-a depus-o din nou, dupa ce prima data i-a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti.

”De data aceasta a depus peste 5.600 de semnaturi din partea Partidului Puterii Umaniste”, a declarat, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral al Sectorului 4, Aneta Cristescu.

Pentru depunerea candidaturii, Piedone avea nevoie de 2.728 de semnaturi, adica 1% din numarul alegatorilor din Sectorul 4, respectiv 272.851.
Tribunalul Bucuresti a respins, in 19 aprilie, candidatura lui Cristian Popescu Piedone la functia de primar al Sectorului 4. Instanta a admis atunci apelul formulat de avocatul Gheorghe Piperea la decizia Judecatoriei Sectorului 4.

"Examinand listele de sustinatori inaintate de Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 4 - Sector 4 (in copie si original), tribunalul constata ca nu au fost indeplinite conditiile prevazute de lege decat pentru un numar de 2.550 de sustinatori”, se arata in motivarea deciziei.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri