Soós Zoltán este candidatul independent la alegerile locale din 2020, susținut de UDMR, dar și de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și Partidul Civic Maghiar (PCM). Născut și crescut la Târgu-Mureș, Soós Zoltán spune că una din prioritățile sale este să facă din acest oraș unul în care tinerii să se poată întoarce și să nu mai fie nevoiți să plece în alte județe sau în altă țară. Printre prioritățile sale se numără și un incubator de afaceri pentru tinerii antreprenori aflați la început de drum.

„Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări” este proiectul editorial lansat de wall-street.ro, în care stăm de vorbă cu candidații la primărie din țară, pentru a afla ce promit, dar și cu antreprenorii din orașele României, pentru a scoate la iveală nevoile mediului de afaceri.

Wall-Street.ro: Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș?

Soós Zoltán: Dezvoltarea orașului Târgu Mureș s-a oprit de ani buni. Este evident că orice blocaj duce la involuție. Și astfel am rămas în urmă. Am fost depășiți nu numai de orașe precum Cluj Napoca, Sibiu și Brașov, dar și de orașe mult mai mici, ca Alba-Iulia sau Bistrița. Târgu Mureș stagnează. De-a lungul ultimilor 15 ani, aproape 15.000 de locuitori au părăsit orașul. Ăsta este un fapt cert, o realitate îngrijorătoare!

Orașul Târgu Mureș a avut bani suficienți. Primarul aflat în funcție a cheltuit discreționar banul public, s-a angajat în cu mult peste suma pe care o avea la dispoziție. Cu acest buget câteva conturi bancare s-au „umflat” miraculos, în timp ce orașul a rămas la fel, blocat în secolul trecut. Transportul public este de neimaginat; la fel și infrastructura rutieră. Dacă avem nevoie să parcăm mașina în centru rămânem doar cu speranța, mai ales dacă dorim să ne relaxăm într-un loc de calitate, în zonă, suntem nevoiți să căutăm altundeva, unde putem parca mașina.

M-am hotărât să candidez ca să pot oferi tuturor tinerilor din Târgu Mureș, celor care au ales să plece la specializări în străinătate, un motiv serios care să îi determine să se întoarcă acasă și să rămână acasă. Să-și întemeieze o familie pe pământul natal, să aibă aici garanția bunăstării și calitatea vieții pe care o doresc, condiții pe care acum consideră că nu le pot avea acasă.

Candidez ca să pot oferi o viață decentă persoanelor în vârstă, celor care au trăit în vremurile cumplite ale comunismului și încă mai au puterea să spere într-o schimbare, acea schimbare pe care au visat-o și care nu s-a produs până acum, după 30 de ani de la căderea regimului totalitar.

Wall-Street.ro: Care sunt primele trei priorități pe care le aveți în agendă, odată ce veți ajunge primar în Târgu Mureș?

Programul lui Soós Zoltán a fost structurat pe trei coordonate importante:

  • Un oraș în mișcare continuă

Întotdeauna am fost mândri de orașul nostru. Ne-a plăcut să credem că suntem invidiați de alții pentru multiculturalism și diversitatea care au dat unicitate orașului. Au existat, într-adevăr, perioade în care Târgu Mureș a avut un proces intens de dezvoltare pe plan cultural și social. A fost o perioadă în care ne-am simțit mândri că suntem târgumureșeni. De-a lungul anilor însă acest sentiment s-a atenuat treptat până când a dispărut. Unicitatea orașului este acum percepută în mod negativ, tinerii orașului decid să plece în alte locuri, din cartiere au dispărut terenurile sportive, entuziasmul, evenimentele artistice au fost interzise în spațiile publice iar cele culturale aproape inexistente fiind înlocuite cu aglomerație, mizerie și corupție instituționalizată.

Pentru a readuce orașul la viață vom oferi spațiile publice celor care le pot umple într-un mod creativ, cu talent și performanță. Vom redescoperi că plusvaloarea adusă comunității, prin creație și muncă susținută, se adaugă firesc la valoarea întregii comunități.
Vom sprijini cultura, vom încuraja artiștii și creatorii, vom sprijini inițiativele culturale.
Vom sprijini sportul în masă pentru sănătatea cetățenilor, iar sporturilor de performanță le vom oferi oportunitățile și publicul de care au nevoie. Persoanelor cu dizabilități le vom acorda atenția necesară.

  • Soluții la problemele de natură financiară

Nu cunoaștem exact suma reală cu care s-a îndatorat orașul nostru. Se știe doar că de la an la an Primăria acumulează datorii publice din ce în ce mai mari. Datele oficiale sunt în continuu cosmetizate și, de-a lungul ultimului deceniu, nu a existat an în care Primăria să nu fi făcut o proiecție bugetară cu 100 de milioane de lei mai mare decât ceea ce a reușit să realizeze. Asta înseamnă o datorie publică uriașă pe umerii fiecărui locuitor.

Trebuie rezolvate de urgență trei probleme distincte, dar în același timp conectate. În primul rând, se impune o evaluare a datoriilor existente și un plan de reeșalonare a acestora. Este nevoie, de asemenea, de măsuri care să stimuleze economia locală. Și, nu în ultimul rând, trebuie pusă la punct administrarea averii orașului.

Dorim să construim un oraș în care taxele și impozitele plătite de cetățeni sunt stabilite de Primărie, în care populația este consultată frecvent pe tema cheltuielilor banului public, în care autoritatea locală justifică modul în care sunt folosiți banii contribuabililor.

  • Închegarea relațiilor dintre administrația publică și cetățeni

Se poate face ordine cu adevărat în Târgu Mureș numai dacă toată activitatea Primăriei se va concentra să pună pe primul loc cetățeanul și perspectivele de dezvoltare a orașului, în niciun caz interesele de grup.

Wall-Street.ro: Care sunt trei lucruri bune făcute de actualul primar al orașului și pe care le-ați continua dacă ați ajunge primar?

Soós Zoltán: Complex Platoul Cornești – Gradina Zoo- acesta este unul din proiectele începute de actualul primar, inițial plin de un entuziasm, dar care pe parcurs s-a diminuat până când s-a oprit și a rămas în acest punct mort, așa cum este și acum.

Finanțarea Grădinii Zoologice din Târgu Mureș de ani buni a devenit o problemă. Lipsa banilor se reflectă vizibil atât în efectivul de animale existente- multe dintre ele sunt neîngrijite corespunzător normelor europene - precum și asupra infrastructurii necesare și adecvate. Vom reevalua situația și vom extinde programele specifice. Infrastructura necesară va fi adaptată nevoile fiecărui animal în parte, în conformitate cu normele legale. Ne propunem chiar să dezvoltăm grădina zoologică prin aducerea unor specii noi și să repopulăm parcul cu mai multe exemplare din speciile deja existente. Toate animalele vor beneficia de îngrijire medicală și hrană, cu sprijinul Primăriei dar și prin donații private.

Platoul Cornești este una dintre zonele preferate ale târgumureșenilor fiind, în prezent, singurul loc de relaxare în natură. Pădurea din jur are statut de arie naturală protejată, un rol esențial din punct de vedere al calității aerului, dar și pentru protejarea speciilor de păsări care își găsesc refugiul în această zonă. Dezvoltarea Platoului Cornești trebuie realizată doar cu respectarea valorii de arie protejate și evitarea micșorării suprafeței împădurite.
Pentru perioada imediat următoare, autoritatea locală își va asuma un rol important în administrarea acestei arii protejate, asigurându-se, astfel, ca zona Platoului Cornești să rămână una dintre cele mai interesante și atractive locuri de recreere, păstrându-și caracterul specific.

Cetatea Medievală Târgu Mureș ar fi trebuit să fie un pol cultural al orașului, fiind refăcută prin fonduri europene. Deși este o atracție turistică, în prezent nu are viață, potențialul acesteia nu este deplin valorificat.
Vom renegocia contractele de locațiune încheiate pentru sume sub valoarea pieței, cum ar fi spațiile din incinta Cetății Medievale sau cele ale Casei de oaspeți din Complexul de Agrement Week-End.

Wall-Street.ro: Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele probleme ale gestionării pandemiei de COVID-19 în România, cele pe care le remarcați în Târgu Mureș?

Soós Zoltán: În ceea ce privește pandemia, pot spune că problemele au fost, mai degrabă, la nivel național și specifice fiecărei zone. Guvernul nu a gestionat coerent criza, au fost disfuncționalități în ceea ce privește dotarea spitalelor cu materialele necesare, o comunicare deficitară, multe masuri au fost luate din mers și le-am adaptat realităților din teren. Această criză sanitară însă, cred eu, ar trebui privită ca fiind o situație excepțională și, ca atare, nimeni nu a fost pregătit suficient pentru așa ceva.

La Târgu Mureș stăm relativ bine, la noi în județ și în oraș nu este un număr mare de infectări, iar situația este ținută sub control. Dacă ar fi să spun că lipsește ceva, acest lucru ar fi un spital modern, adaptat să poată face față și unui eveniment major, așa cum este această pandemie.

Apoi, ar fi necesar ca în viitor, tot în acest context, ca măsură auxiliară, să putem dezvolta centre medicale de permanență, cu personal specializat, care vor putea degreva spitalele în situații excepționale.

Wall-Street.ro: Care sunt problemele cu care se confruntă mediul antreprenorial din Târgu Mureș? Odată ce veți ajunge primar, ce demersuri veți dori să înaintați pentru a-i ajuta să găsească soluții?

Soós Zoltán: Vom reface relația orașului cu întreprinzătorii. Epidemia de coronavirus a creat o situație inedită, măsurile pentru stimularea economiei devenind vitale. Deși există limitări privind modificarea sistemului de taxe locale, considerăm că este prioritară pregătirea infrastructurii specifice zonei antreprenoriale și o gândire strategică și bine organizată în scopul stimulării firmelor locale este necesară în acest moment.

Vom lua decizii împreună cu factorii economici. Am decis să înființam un Consiliu Consultativ cu caracter permanent și apolitic, constituit din reprezentanți ai sectorului de producție, de prestare a serviciilor și din comerț. Orice decizie cu impact economic va fi dezbătută și avizată în cadrul acestui Consiliu. Astfel, Consiliul Întreprinzătorilor Târgumureșeni va avea un rol decisiv și asumat în ceea ce privește prioritățile economice ale orașului.

Vom înființa un incubator de afaceri care va sprijini start-up-urile tinerilor antreprenori. Pentru ajutorul start-up-urilor tinerilor întreprinzători târgumureșeni propunem înființarea unui incubator. Sediul acestui incubator va fi clădirea Liceului de Chimie Industrială din Târgu Mureș, căreia i se va schimba destinația în acest scop.
Mai mult, vom asigura consultanța necesară proiectelor apelând la tinerii specialiști în economie

Vom începe construcția primului Parc tehnologic târgumureșean. Vom achiziționa fosta clădire a Fabricii de cărămidă din zona Mureșeni cu scopul de a construi primul parc tehnologic al orașului, asigurând infrastructura necesară desfășurării activităților cu caracter privat și comunitar, activități de business și inovație.

Vom oferi facilități investitorilor. Vom lansa un program de reducere a taxelor. Prin asta vom face posibil ca firmele care angajează și/sau fac investiții să beneficieze, timp de trei ani consecutiv, de o reducere a taxelor și impozitelor plătite către Primărie.

Wall-Street.ro: Prin ce măsuri concrete plănuiți să accelerați consolidarea identității și recunoașterea reciprocă în Târgu Mureș, aspect pe care l-ați abordat în viziunea ilustrată pe platforma online?

Soós Zoltán: Campania mea se adresează fiecărui târgumureșean, fie că este maghiar sau român, dar care vrea să contribuie la schimbarea în bine a orașul în bine. Toți ne confruntăm cu aceleași probleme zi de zi, de la lipsa curățeniei în oraș, până la traficul sufocant, lipsa locurilor de parcare, a grădinițelor și creșelor, a igienei în școli și a spațiului verde.

Ca oraș al celor doua majorități, este necesar să renunțăm să gândim în stereotipiile vehiculate de ani buni, potrivit cărora „Ungurii vor să ne fure Ardealul!”. Ardealul este pământul natal și pentru români și pentru maghiari. Cu toții ne-am născut aici, aici trăim de generații și tot aici ne-am format familiile și identitatea, Aici suntem acasă.
Este momentul în care fiecare dintre noi poate să contribuie la acea schimbare pe care o dorim cu toții. Numai prin votul nostru putem aduce mult așteptata schimbare la care visăm de decenii.

Vom învăța unii de la alții, români și maghiari, cu toții cetățeni ai acestui oraș. Granița dintre cele două comunități va dispărea, cu fiecare pas făcut în această direcție, oricât de mic ar fi la început. Însă acest început contează enorm. Blocajul și distanțarea întreținută timp de mai bine de 20 de ani, în tot ceea ce înseamnă identitate culturală sau etnică, nu are cum să mai existe într-un oraș european al secolului XXI. Să fim deschiși și să găsim punctele care ne unesc și nu diferențele care ne separă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Setari Cookie-uri