Ciprian Ciucu, candidatul susținut de PNL și Alianța USR-PLUS la primăria Sectorului 6, promite că dacă va câștiga alegerile locale din toamnă se va concentra pe regenerarea urbană cu accent pe locuire și petrecerea timpului liber. Ciucu are în programul electoral construcția a 12 creșe, a unui spital cu 200 de paturi, digitalizarea instituției și oprirea haosului urbanistic și imobiliar. În cadrul unui interviu acordat wall-street.ro, candidatul de dreapta vorbește despre soluțiile la problemele antreprenorilor din sector și modalități prin care poate îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

Wall-street.ro: Candidați acum la Primăria Sectorului 6. De ce candidați? De ce în acest sector și nu altul?

Ciprian Ciucu: Eu locuiesc în sectorul 6 din 1985, de la șapte ani. E normal să candidez aici, plus că sunt președintele PNL Sector 6. În ultimii ani m-am implicat în politică la nivel local, iar candidatura mea vine ca o confirmare a activității pe care am avut-o la nivel local. Actualul primar nu locuiește în sectorul 6. Așa cum Gabriela Firea locuiește în Voluntari, Gabriel Mutu locuiește în sectorul 1, undeva prin Herăstrău.

Regenerare urbană cu accent pe locuire și petrecere a timpului liber

Wall-street.ro: Care sunt primele trei priorități pe care le aveți pe agendă, odată ce ajungeți primar al Sectorului 6?

Ciprian Ciucu: Prima prioritate ține de partea de regenerare urbană, cu accent pe spațiul verde și pe calitatea locuirii. Mă interesează foarte mult cum trebuie să arate spațiul dintre blocuri, pentru că avem un sector care este axat la locuire. Noi nu avem în sectorul 6 clădiri de patrimoniu sau clădiri care să se preteze la promenadă. Sunt blocuri comuniste, mai ales în Drumul Taberei și în Crângași, iar în Giulești este o zonă mai degrabă de case. Când spun „spațiul dintre blocuri” mă gândesc la grădinile care au fost proiectate astfel, iar acum sunt lăsate în paragină, sunt murdare. Vreau să vin cu peisagiști, cu horticultori, cu oameni care cu soluții. Pentru că în sectorul 6 stăm foarte prost la capitolul parcuri, aceste grădini pot fi ele însele parcuri, dacă sunt bine administrate. Partea de locuire este foarte importantă pentru că oamenii își petrec foarte mult timp în jurul blocului, iar acest lucru le afectează foarte mult viața. Dacă spațiul din jurul blocului este degradat, îl afectează pe locatar inclusiv psihic.

O să mă axez pe regenerare urbană, pe spațiul dintre blocuri, dar vreau să extind spațiul dintre blocuri. Actualul primar a dat foarte multe autorizații de construire de blocuri între blocuri. Spațiile verzi dintre blocuri sau parcările au dispărut și au apărut alte blocuri. Vreau să opresc această debandadă urbanistică. Voi continua să identific terenuri care pot fi amenajate ca spațiu verde și ca parcuri. Aici sunt trei proiecte mari: extinderea parcului Drumul Taberei peste linia tramvaiului 41 până spre Poștă. Ar crește cu 60% suprafața parcului. Mă interesează foarte mult strada Liniei, o stradă lungă pe care circula înainte trenul. În zona Militari nu avem parcuri, iar strada Liniei ar putea fi un parc lung, dar îngust. Dacă aș amenaja pentru promenadă alei și piste pentru transportul alternativ, ar crește calitatea vieții oamenilor. Mai este zona Lacul Morii. În viziunea mea, ar trebui să avem zone de promenadă și de agrement, să se practice sporturi. Este important pentru sectorul 6, pentru că este izolat de București, nu avem spații pentru a petrece timpul liber la noi în sector. Oamenii trebuie să se suie în mașină și să meargă în Izvor, în Cișmigiu sau în Herăstrău pentru a petrece timpul liber.

Partea de locuire se pliază foarte bine pe celălalt specific al sectorului. Mă refer la mediul de afaceri. Avem mai mult zone în care activează corporații, precum Sema Park, West Gate, Afi Cotroceni, Plaza, Iuliu Maniu sau bulevardul Preciziei. Asta, cumva, închide cercul, pentru că ideea este să nu se mai ducă oamenii în Pipera să își caute locuri de muncă, să rămână în sector. Lângă casă trebuie să ai și locuri în care să îți petreci timpul, dar să ajungi și rapid la locul de muncă. Este de interes pentru mediul de afaceri să aibă aproape oameni care locuiesc în zonă și care să folosească, mai degrabă, transportul alternativ, fără să mai pună presiune pe transportul în comun sau auto individual.

Wall-street.ro: Ați vorbit cu antreprenorii? Ce probleme au aceștia și ce soluții aveți?

Ciprian Ciucu: Cu antreprenorii din sector am avut deja trei întâlniri. Cei mici sunt foarte deranjați, în primul rând, de birocrație, de modul în care se dă avizul de funcționare și de faptul că li se cere șpagă pentru a-și depune actele și pentru a primi avizul. Vreau să informatizez, ca lucrurile să se întâmple natural online, să dau avize pe patru ani, să nu mai fie nevoie ca oamenii să depună aceleași acte anual și să elimin șpaga, prin informatizare și prin verificări. Taxa pe gunoi este o altă problemă a IMM-urilor. Acum, acestea plătesc taxe pentru un minim de gunoi, fără ca ei să îl producă. Vreau să vin cu o taxă care să fie corectă.

Companiile mari sunt interesate de infrastructura centrelor de afaceri, precum parcări sau accesul la utilități, partea de dezvoltare și ceea ce se întâmplă cu angajații, dacă îi putem ajuta să își deschidă creșe. Evident, și ei s-au plâns foarte mult de birocrație.

Ciucu: Mi se pare o crimă să mai construiești blocuri între blocuri în cartiere comuniste

Wall-street.ro: Una dintre problemele Capitalei este lipsa locurilor în creșe și grădinițe, dar și spațiile inadecvate în care activează. Așadar, se mai pot construi creșe și grădinițe? Dacă da, câte, unde și cât ar costa?

Ciprian Ciucu: În sectorul 5 s-au construit doar trei creșe, dar s-au ridicat zeci de mii de apartamente. Au apărut și blocuri între blocuri, dar și mini-cartiere noi – ca număr de blocuri, ele sunt cartiere, dar sunt atât de aproape unele de altele, pentru că s-a urmărit maximizarea profitului, încât poți vorbi de noi cartiere, nu de câteva cvartale. Toate aceste construcții nu au infrastructură de educație, nu au creșe, nu au grădinițe, nu au școli și pun presiune pe celelalte creșe, grădinițe și școli din sector.

Paradoxal, toți acești oameni se vor uita la primărie să le facă. Până la urmă, ei sunt cetățeni, au dreptul să aibă acces la astfel de servicii. Normal ar fi fost să le facă încă din proiectare și în funcție de asta să se dea autorizație de construire. Nu e ok ca unii să fie doar cu profitul și alții doar cu responsabilitățile. Eu nu sunt împotriva dezvoltării, dar trebuie să avem o dezvoltare cu cap, care să țină cont de ceea ce există. Mi se pare o crimă să mai construiești blocuri între blocuri în cartiere comuniste.

În patru ani de zile, ținta mea este ca jumătate dintre școli să învețe într-un singur schimb, iar acest lucru se poate realiza prin mansardare. Sunt mai multe școli care au spații vaste și care permit construirea de noi unități de învățământ lângă. O să introducem conceptul de „școală completă”, astfel încât copii să vină la școală dimineața, la prânz să ia masa la școală, la o cantină pe care o vom construi, iar după-masă, să aibă activități sportive, de educație non-formală, extracuriculare sau cursuri de limbi străine, pentru a sta mai mult în mediul școlar și mai puțin în comunități, în special în cele care nu sunt cele mai bune modele, pentru că avem și comunități defavorizate, unde vreau să mă implic pentru ca oamenii să iasă din sărăcie. Mă refer la zona Giulești și Giulești Sârbi.

12 creșe noi în sectorul 6 din București

Wall-street.ro: Revenim la creșe, câte veți construi?

Ciprian Ciucu: Programul meu conține construcția a 12 creșe, distribuite echitabil în zonele noi și pe cartiere: Giulești, Crângași, Militari, Drumul Taberei și în zona ANL.

Wall-street.ro: Aveți bani la buget și resurse umane: îngrijitori, educatori?

Ciprian Ciucu: Bani la buget pentru creșe și grădinițe sunt, pentru că am în vedere două surse. În primul rând, risipa este foarte mare. Deci, pe patru ani de zile, la un buget de 180 de milioane de euro, la care adăugăm 250 de milioane de euro pe care i-a împrumutat Gabriel Mutu, am avut aproape 1 miliard de euro pe mână, e o sumă fabuloasă. Eu vreau să atrag fonduri europene și vreau să îmi întăresc echipa. Pe exercițiul financiar sunt foarte mulți bani pentru orașe. Bani vor fi, este nevoie de capacitate administrativă pentru a-i atrage și e nevoie să elimini risipa, pentru că se scurg foarte mulți bani.

Wall-street.ro: Unde se scurg acum banii? Dați-mi câteva exemple, vă rog.

Ciprian Ciucu: DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – n.r.), de exemplu. Acolo vorbim de bugete de zeci de milioane de euro anual, care au câțiva beneficiari, în timp ce mașinile din fața sediului DGASPC Sector 6 sunt de lux. E ceva acolo. O să fac economii din risipa pe care o tai, nu o să reduc din cheltuielile esențiale. Banii nu sunt o problemă. Până acum, problemele sunt viziunea și capacitatea administrativă. S-a lucrat foarte mult cu firme „alese”. Acele firme nu au avut capacitate. Au luat bani foarte mulți și nu au executat ceea ce trebuia să execute. Mă uit la ultimele luni ale lui Gabriel Mutu, pentru că a contractat foarte multe lucrări care sunt de calitate proastă și scumpe.

Ciucu: S-a reabilitat scump, prost și puțin, cu bani pe care trebuie să îi dăm înapoi cu dobândă

Wall-street.ro: Dați-mi câteva exemple de astfel de lucrări.

Ciprian Ciucu: Face parcuri, a făcut un parc la Sfântul Andrei care se inundă atunci când plouă. Acum sunt fel și fel de amenajări și schimbări de borduri. Putem trece și la exemple de lucrări de eficiență energetică. Pentru a menține o bună parte din confortul casei, trebuie să continuăm anveloparea. Am trecut pe lângă un bloc anvelopat de Gabriel Mutu și am fotografiat devizul. Am analizat pe piața liberă materialele folosite, am împărțit la suprafața exterioară a unui apartament cu două camere și am pus și ceva în plus, pentru ce se face pe terasa blocului. Pe piața liberă, lucrările nu pot depăși, cu tot cu geamuri de termopan, 5.000 de euro. Pe devizul primăriei Sectorului 6, costul este de 14.000 de euro. M-am întâlnit cu oameni care locuiesc în blocuri reabilitate termic de primăria Sectorului 6 și mulți s-au plâns că lucrările și materialele sunt foarte proaste, că le curge apă în case, iar muncitorii sunt necalificați. În plus, oamenii se plâng că nu au control al lucrărilor, al calității și al costurilor. Nu știu cât îi costă, nu știu când vor plăti. S-a reabilitat scump, prost și puțin, cu bani pe care trebuie să îi dăm înapoi cu dobândă Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Îmi propun să fac lucrări de calitate, fără să folosim polistiren, care poate să cadă de pe blocuri și care reprezintă un mare risc de incendiu. Vreau să folosim vată de sticlă.

Wall-street.ro: Ce puteți face din funcția de primar la capitolul energie termică: apă caldă și căldură, una dintre marile probleme ale bucureștenilor?

Ciprian Ciucu: Depinde dacă o să lucrăm integrat cu Nicușor Dan și ce nevoie va avea de noi, ceilalți primari. Aici vorbim de un mega-sistem centralizat, al doilea ca mărime după cel din Moscova, care are nevoie de investiții serioase și de capacități serioase de execuție. Aici o să fie vorba mai degrabă de proiecte guvernamentale. Primarii de sector pot construi CET-uri moderne, care să fie racordate la această rețea.

Wall-street.ro: În program aveți trecută construcția unui spital. Sunt bani?

Ciprian Ciucu: Da, un spital mediu spre mic, cu 200 de paturi. Pe mine mă interesează mai puțin partea de cazare, cât serviciile de sănătate, adică să avem medici, cu specializări diverse, care să acționeze interdisciplinar și multidisciplinar. Trebuie să ai echipament, să pui un diagnostic, să dai un tratament și să urmezi niște protocoale. Vom avea o infrastructură minimală, dar trebuie să fie totul eficientizat și optim dimensionat.

Principalul reproș către primari: Haosul urbanistic

Wall-street.ro: Cu ce au greșit până acum primarii sectorului 6 în gestionarea acestei zone?

Ciprian Ciucu: Chiar dacă au fost de la partide diferite, primarii anteriori se știu între ei, și-au predat unii altora ștafeta, inclusiv primarul Mănescu, care a fost în PNL, a fost unul foarte slab. Unde au greșit ei? Ca să zici că ai greșit, înseamnă că înainte ai fost bine intenționat sau măcar, înainte să îți vezi de interesul personal, să vezi interesul public, dar nu au fost interesați. Din punctul meu de vedere, haosul urbanistic din sectorul 6 a fost făcut cel puțin prin complicitate, dacă nu cu intenție. Nu e vorba de o greșeală. Greșești când încerci să faci ceva bine și nu îți iese. Acesta este principalul meu reproș către ei: haosul urbanistic, acesta este cel mai poluat sector. Au dat autorizații de construcție cui au vrut, nu au investit în școli. Administrația în sectorul 6 este la genunchiul broaștei, este foarte jos.

Wall-street.ro: Gabriel Mutu este principalul dumneavoastră contracandidat la alegerile din această toamnă? Cu ce șanse sunteți cotat în sondaje?

Ciprian Ciucu: Am văzut mai multe sondaje, cam toate mă dau pe mine favorit, dar va conta foarte mult prezența la vot. Miza este să atrag electoratul USR-PLUS, cu care sunt compatibil. Ei își dau seama că nu am niciun fel de treabă cu lumea lui Mutu sau a lui Mănescu și că eu, Ciucu, sunt din filmul lor. Eu sunt din filmul „PNL reformat” și din filmul „Împreună cu Alianța USR-PLUS”. Oamenii trebuie să înțeleagă că am trecut prin eforturi de reformare a PNL București, iar munca nu a fost ușoară, a fost una susținută. Oamenii trebuie să vadă diferența.

Sursa foto: ciprianciucu.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Setari Cookie-uri