„Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări” este proiectul editorial lansat de wall-street.ro, în care stăm de vorbă cu candidații la primărie din țară, pentru a afla ce promit, dar și cu antreprenorii din orașele României, pentru a scoate la iveală nevoile mediului de afaceri.

Pentru Doina Cepalis, proprietara Te-Rox Prod toate drumurile duc către export. Doar că drumurile care leagă Moldova de restul țării pun cele mai mari piedici în exportul produselor către Europa. Antreprenoarea din Pașcani, județul Iași, conduce cea mai mare firmă din Europa care produce scaune și accesorii auto pentru copii. Cu peste 700 de angajați, Te-Rox Prod are patru fabrici, în Iași, Neamț și Botoșani și a încheiat anul 2019 cu afaceri de 87,2 milioane de lei.

Wall-Street.ro: Ca antreprenor, cu ce probleme specifice v-ați confruntat cel mai mult, în ultimii patru ani?

Problema presantă, fără rezolvare pentru mine este infarstructura, dar asta este fără rezolvare. Vă dați seama că noi avem unul sau chiar două tiruri care traversează țara din Moldova până la graniță. Pentru exportatorii din Moldova aceasta este o mare, mare problemă. Dat fiind faptul că este fără rezolvare, ne adaptăm. Poate peste 10 ani vom avea autostradă.

O altă situație cu care ne confruntăm. Se fac diferențe foarte mari în ceea ce privește IMM-urilor și companiilor mari. Întotdeauna companiile mari nu beneficiază de fonduri europene, de credite garantate de stat. Nu avem aceste beneficii. Companiile mari au și cifră mai mare de afaceri nu pot accesa fonduri sub 2 milioane de euro, 1 milion de euro, doar pe proiecte mari, aici aș vedea eu o incorectitudine.

Mi se pare nejustificat de mare taxa la CAS, pentru că nu se reflectă sumele în servicii. Dar nu cred că din punctul meu de vedere aș putea solicita ceva realizabil. Acestea sunt niște deziderate doar, niște dorințe ale noastre, dar din păcate fără rezolvare.

Wall-Street.ro: Ce soluții vedeți pentru ca orașele din Moldova să atragă mai multe investiții? Cum ar putea municipalitățile să vină în ajutorul antreprenorilor din zonă?

Doina Cepalis: Să creeze parcuri industriale cu facilități, așa cum se creează și în Europa, cu toate facilitățile necesare- curent, canalizare, care să fie puse la dispoziție de primăriile locale. Așa se întâmplă în toate țările. Presiunea la noi în România rămâne doar pe antreprenor, el trebuie să se descurce în fiecare situația, deși de munca și realizările unui antreprenor beneficiază și comunitățile locale, prin impozitele la salarii, TVA, toate sursele lor pentru dezvoltare. Ni se cere totul și nu ni se oferă nimic. Investițiile sunt foarte mari ca să poți să te dezvolți într-o anumită zonă a Moldovei. Racordarea la energie electrică, terenul, nu ai nicio facilitate din partea administrației locale. Și atunci evident că investitorii se duc, traversează Moldova și migrează în Republica Moldova, unde, o țară cu resurse atât de mici poate oferi niște facilități.

Știm foarte bine cu toții că investitorii din alte țări au alte surse de accesare a fondurilor și se pare că toate guvernele au reacționat pozitiv și au acordat foarte multe facilități companiilor cu investiții străine. Și aici iar se face o diferență uriașă, între antreprenoriatul românesc și investițiile din alte țări. Competiția nu e corectă, trebuie să avem șanse egale”.

Wall-Street.ro: Ce așteptări aveți pentru următoarea perioadă?

Doina Cepalis: Fac industrie de 20 de ani, dar nu am așteptări. Pentru că întotdeauna resursele au venit de la noi. Dacă noi facem business având așteptări, nu mai facem nimic. Noi trebuie să ne găsim resursele interioare și să venim cu produse care să caute pe piață și piața reglează totul (...)

Într-adevăr, am avut acest sprijin pe perioada pandemiei cum au avut toate țările, legat e șomajul tehnic, dar nu am așteptări. Nu se fac calcule și nu se stabilesc strategii pe termen lung, de exemplu ce aș dori eu pentru România, este să facă ceva mai mult pentru exportatori pentru că ei aduc plusvaloare netă, fiind cei care echilibrează balanța între importuri și exporturi. Exportatorii nu au fost niciodată în atenția unui guvern. Agricultura, ca ramură de dezvoltare a beneficiat de anumite beneficii, dar exportul, care este atât de important, să penetrezi piețe, să faci produse pe piață globală și să fii atât de puțin ajutat (...)

Concurența este foarte mare, noi facem față concurenței din Asia, cu taxe și salarii din ce în ce mai mari, deci prețul nu poate fi un element concurențial pentru că noi nu am avut capital.
Industria exportatoare este foarte importantă. Doar din punctul acesta al vedere al echilibrării balanței. Tot este inclus în categoria de export trebuie să intre în atenția guvernanților.

Noi mereu suntem nevoiți să calificăm forța de muncă. Oamenii se califică, pleacă, angajăm apoi alții și tot așa. În 10 ani am format 5.000 de specialiști.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri