Lucian Stanciu Viziteu este candidatul USR pentru primăria Bacău și spune că în orașul în care a ales să trăiască, se pot face mai multe lucruri pentru locuitorii săi. Candidatul USR promite să reabiliteze și să modernizeze rețeaua potabilă a orașului, o problemă tot mai des întâlnită în ultimii ani, dar și să aducă gloria de altădată a unui oraș care se mândrea cu un stadion și o echipă pe măsură.

„Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări” este proiectul editorial lansat de wall-street.ro, în care stăm de vorbă cu candidații la primărie din țară, pentru a afla ce promit, dar și cu antreprenorii din orașele României, pentru a scoate la iveală nevoile mediului de afaceri.

Wall-Street.ro: Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de primar al municipiului Bacău?

Lucian Stanciu-Viziteu: Pentru a înțelege de ce candidez la funcția de primar cred că trebuie să explic de ce în urmă cu patru ani am făcut pasul către politică. Probabil că ați auzit de multe ori discursul USR cu „România a fost făcută de oameni care nu au stat deoparte”. Realitatea este că sunt momente în viață când pur și simplu spuneam.

Așa că în 2016 m-am alăturat proiectului lansat de Nicușor Dan, un om pe care îl admiram de la distanță pentru determinarea, profesionalismul și seriozitatea de care dădea dovadă. În cei patru ani am fost unul dintre cei mai activi parlamentari, am activat în două comisii complicate, cea de apărare și ordine publică și în cea de control a activității SRI.

Ca parlamentar stau trei-patru zile în București, însă apoi mă întorc acasă, la Bacău, unde locuiesc împreună cu soția și cei doi copii. Aici, la Bacău, unde locuim de atâția ani, ne lovim de trafic, de mizerie, de lipsa locurilor de muncă, de lipsa parcurilor, de lipsa locurilor în grădinițe și creșe, de școli murdare, ba chiar de lipsa apei potabile la robinet.

Țin minte perfect momentul în care am decis să candidez la primărie. Eram cu fetele în parc, ne jucam cu mingea, ne plimbam cu rolele, activități pe care le face orice părinte cu copiii săi. Apoi am realizat că trebuie să mergem acasă, însă acasă nu aveam apă rece de 8 sau 9 zile. De apă caldă nici nu putea fi vorba.

Atunci m-am uitat în jur și am văzut zeci de copii alături de părinții lor și mi-am zis că e pur și simplu inuman ca un oraș întreg să care apa potabilă cu bidoanele pentru a-și asigura necesarul pentru gătit, pentru spălat vase sau pentru igiena corporală. Atunci am zis "gata". I-am zis soției mele ce gânduri am și m-a încurajat imediat. Și iată-mă azi candidat pentru primărie.

Wall-Street: Care sunt primele trei priorități pe care le aveți în agendă, odată ce veți ajunge primar în Bacău?

Lucian Stanciu-Viziteu: Primul lucru și cel mai urgent este reabilitarea și modernizarea rețelei de apă potabilă. Avem pierdere de 60% în rețeaua de distribuție și avarii majore dese. Problema este una veche, soluția există, nu este costisitoare, trebuie să existe doar dorința de a face lucruri bune pentru oameni.

Al doilea lucru va fi acela de a modifica sistemul de taxe locale. Astfel, fiecare cetățean va plăti în funcție de facilitățile urbane pe care le are, și nu în funcție de zonă. Dacă acolo unde locuiește ai toate facilitățile și dotările unui oraș modern, atunci plătești integral taxele locale. Dacă, însă, nu ai asfalt, se scade un procent. Dacă nu ai transport în comun, plătești mai puțin. Dacă nu ai utilități vei plăti și mai putin și tot așa.

Al treilea lucru va fi să reorganizez primăria către două direcții. Prima direcție este cetățeanul, acesta trebuie să interacționeze cât mai puțin cu instituțiile primăriei, să își rezolve orice tip de problemă într-un timp cât mai scurt. În același timp, primăria trebuie să devină un partener adevărat al mediului de afaceri. Până acum mediul de afaceri era văzut doar ca o zonă de la care se colectează bani. Și asta este o perspectivă greșită. Mediul de afaceri va fi susținut de autoritățile locale, vom fi parteneri în dezvoltarea orașului.

Wall-Street: Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele probleme ale gestionării pandemiei de COVID-19 în România, cele pe care le remarcați în Bacău?

Lucian Stanciu-Viziteu: Nu cred că avem probleme specifice la Bacău, cred că trecem prin aceleași momente grele ca și românii din restul țării, ca și românii din afara granițelor. Pentru mine este foarte important ca școlile să înceapă în cele mai bune condiții sanitare, ca elevii și profesorii să fie protejați.

Dacă tot suntem la chestiuni ce țin de sănătate, lumea trebuie să știe că în urmă cu patru ani primarul a preluat un spital construit în proporție de peste 80% și că în tot acest timp nu a investit acolo nici măcar un leu. Astfel de chestiuni sunt de neînțeles. Situația ar fi arătat mult mai bine dacă aveam un spital nou, modern, cu sute de paturi, capabil să preia pacienți. Așa însă, ne descurcăm cu ce avem, așa cum face toată România.

Wall-Street.ro: Cu ce probleme cu se confruntă mediul antreprenorial din Bacău? Odată ce veți ajunge primar, ce demersuri veți dori să înaintați pentru a-i ajuta să găsească soluții?

Lucian Stanciu-Viziteu: Bacăul este centru universitar, în oraș există forță de muncă calificată și necalificată, avem toate condițiile pentru a deveni un centru economic, social și cultural. Din păcate, mediul privat se lovește încă de probleme majore. Pe de o parte sunt chestiunile naționale: modificarea codului fiscal aproape lunar, instabilitatea fiscală, taxele mult prea mari pe muncă, lipsa investițiilor în infrastructura mare.

La acestea se adaugă chestiuni locale precum modul în care primarii au privit mediul privat, lipsa unui parteneriat care să își propună dezvoltarea locurilor de muncă și protejarea investițiilor private, lipsa investițiilor în infrastructură, lipsa oricărei încercări de a atrage investitori din regiune, din țară și chiar din străinătate.

Ca primar, și vă spun asta în premieră, voi discuta fiecare investiție majoră cu antreprenorii din Bacău. Voi înființa un consiliul consultativ al oamenilor de afaceri și cu ei mă voi întâlni periodic. Cei care activează în mediul de afaceri știu cel mai bine ce nevoi au pentru a se extinde, pentru a face noi angajări, pentru a contribui astfel la dezvoltarea comunității.

Primăria trebuie, în primul rând, să nu îi încurce și apoi să faciliteze un mediu concurențial cât mai corect și o infrastructură adecvată dezvoltării.

Îmi doresc ca prin politici publice inteligente, izvorâte dintr-un dialog constant cu cetățenii, să atragem forță de muncă din regiune, dar mai ales să-i convingem pe băcăuanii care se află în alte țări din Uniunea Europeană să revină acasă.

Sunt sigur că vor reveni în momentul în care aici vor fi locuri de muncă bine plătite, când școlile vor fi modernizate și când va exista un sistem de sănătate european. Se vor întoarce pentru a fi alături de părinți, de bunici și de copii.

Wall-Street.ro: La ce soluții concrete vă gândiți pentru a face din Bacău un oraș mai atractiv pentru tinerii?

Lucian Stanciu-Viziteu: Campania mea se adresează în primul rând tinerilor. Orașul oferă locuri de muncă atractive, însă îmi doresc ca prin facilitățile fiscale pe care le vom acorda și prin parteneriatele cu mediul privat să atragem și mai multe investiții serioase în oraș. Pe lângă aceste chestiuni, există și problema timpului liber. Din păcate, aici stăm foarte prost, primăria a refuzat să susțină în vreun fel proiectele culturale independente sau private și la rândul ei a refuzat să mai finanțeze actele de cultură.

Aici primăria se va implica direct și va susține organizarea unor festivaluri muzicale și a unor festivaluri de teatru. Activitățile sportive sunt de asemenea importante pentru noi.

Vom susține sportul băcăuan atât la nivel profesionist, iar aici am în vedere în primul rând construcția unui stadion pentru FCM echipa orașului și revenirea în prima ligă cât și construcția, amenajarea și modernizarea terenurilor de sport pentru amatori.

Vom face între blocuri, în parcuri și în general în orice spațiu vom identifica, terenuri de tenis, de fotbal, de basket și chiar mese de ping-pong.

Un proiect major este „10 sporturi pentru toti băcăuanii”, prin care toți elevii băcăuani vor fi inițiați, din bani publici, în 10 sporturi până la finalizarea liceului. Și anul acesta vom organiza competiții sportive între școli și între cartiere la aceste 10 sporturi, o formă de Olimpiade ale Bacăului. Astfel îmi propun să sădesc semințele unei culturi sportive pentru noile generații. De la antici știm că există o legătură foarte puternică între sănătatea fizică și sănătatea mentală a unui om.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Setari Cookie-uri