Cursa electorală pentru alegerile locale este la jumătate, iar candidații și-au prezentat principalele aspirații și proiectele lor politice. În cadrul proiectului lansat de wall-street.ro, "Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări", dr. Ionuț Leahu, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România din sectorul medical și fondatorul lanţului de clinici stomatologice Dr. Leahu, a vorbit despre cele mai importante trei lucruri pe care un primar general ar trebui să le realizeze în București.

WS: Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care un primar general ar trebui să le realizeze în București?

Ionuț Leahu: Sunt 3 aspecte pe care le văd prioritare pentru a fi implementate de către autoritățile locale.

În primul rând, descongestionarea orașului și tot ceea ce privește modernizarea infrastructurii. Sunt punctele vulnerabile de care ne lovim cu toții, iar dezvoltarea mijloacelor de acces și tranzit, precum și cea a serviciilor în zona utilităților (apă, curent, gaz) intră la capitolul urgențe.

Dezvoltarea mijloacelor de acces și tranzit, precum și cea a serviciilor în zona utilităților (apă, curent, gaz) intră la capitolul urgențe.

Ionuț Leahu - CEO Clinicile Dr. Leahu

Stimularea investițiilor private, extrem de importantă

Privesc ca fiind extrem de importantă stimularea investițiilor private și aceasta dintr-o rațiune simplă – bugetul unei primării depinde de taxele încasate de la companiile care dezvoltă la nivel local produse și servicii.

Cred că trebuie să existe deschidere pentru parteneriate public-privat, iar domeniile în care există atât nevoia majoră, cât și potențialul, sunt cel medical și de educație. Serviciile medicale și de învățământ trebuie să fie ancorate anului 2020. Purtăm cu toții o responsabilitate pentru creșterea nivelului de trai al angajaților noștri și copiilor acestora, iar cu persoane needucate și bolnave sau cu un grad scăzut de satisfacție nu putem construi viitorul. Blocajul pe care îl avem în aceste domenii se vede cel mai bine într-un moment de criză ca acesta, în care în zona de educație suntem complet bulversați, iar în zona de sănătate la un pas de blocaj ori cu prea puține eforturi de limitare a șanselor de infectare.

Te poate interesa și: Povestea unei reușite. Ionuț Leahu vrea să își ducă business-ul peste hotare și sa se listeze la BVB în șase ani

O problemă extrem de spinoasă, de care ne-am lovit și noi frecvent în timp, este birocrația. Consider că este absolut necesar ca interacțiunea cu autoritățile să fie eficientizată, iar documentele eliberate de autorități să fie 100% digitale.

WS: Care ar trebui sa fie principalii piloni de acțiune pentru mediul de afaceri din Capitală?

Ionuț Leahu: Pornind de la prioritățile enumerate anterior, în opinia mea, cea mai importantă acțiune este de a acorda sprijin pentru realizarea proiectelor de investiție. Și nu ca investiție per se, ci în fluidizarea proceselor, micșorarea timpilor și reducerea birocrației, indiferent că vorbim despre o autorizație de construcție, o schimbare de destinație etc. Orice investiție care are ca scop dezvoltarea unei afaceri trebuie să aibă suportul personalului de la primărie. Totodată, digitalizarea interacțiunii este necesară și nu doar în contextul actual, de pandemie, când observăm accelerarea unor procese.

WS: Care sunt cele mai importante atribuții pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile locale în relație cu mediul de afaceri?

Ionuț Leahu: Autoritățile locale ar trebui să fie partenerul mediului de afaceri, deschise dialogului, acordându-le entităților private tot suportul lor în inițiativele și investițiile care aduc pe termen lung beneficii comunității locale și, în aceeași măsură, taxe la bugetul local.

Vezi și: Afaceri post-COVID-19. După o creștere de 7% în prima lună de reluare a activităţii, Clinicile Dr. Leahu plănuiesc deschiderea unui cabinet la Londra

Ionuț Leahu: Îmi doresc o schimbare de mentalitate de la autoritățile locale

WS: Cum vă doriți să arate următorii ani cu viitorul primar al Capitalei?

Ionuț Leahu: Ca reprezentant al unei companii cu planuri concrete pe următorii 10 ani, îmi doresc o schimbare de mentalitate de la autoritățile locale, în care să regăsesc o strategie coerentă de dezvoltare a orașului pentru o calitate superioară a vieții locuitorilor din București. Îmi doresc să acționăm cu toții (aparat administrativ, mediu privat, comunitate) având un scop comun – binele fiecărui bucureștean, indiferent că vorbim despre sănătate, educație, siguranță.

WS: Ce a mers bine în mandatul actualului primar, Gabriela Firea?

Ionuț Leahu: Actualul primar a avut câteva inițiative bune care au adus în prim plan colaborarea dintre mediul public și cel privat. Dacă ar fi să numesc un singur lucru care mi s-a părut benefic pentru populație, acela ar privi programele de sănătate.

„Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări” este proiectul editorial lansat de wall-street.ro, în care stăm de vorbă cu candidații la primărie din țară, pentru a afla ce promit, dar și cu antreprenorii din orașele României, pentru a scoate la iveală nevoile mediului de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Setari Cookie-uri