Manuela Voicila, director BNI Romania, organizație de networking de afaceri, este de părere că autoritățile locale ar putea implementa câteva măsuri de debirocratizare care le-ar da antreprenorilor mai mult timp să se dedice clienților și să servească inclusiv administrația. În plus, Bucureștiul are nevoie de proiecte de optimizare a infrastructurii urbane.

WS: Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care un primar general ar trebui să le realizeze în București?

Manuela Voicilă: Cred că așteptările mele de la un primar nu sunt foarte tehnice, mă uit mult la latura umană a unui om pus să conducă. Prima condiție ca el să devină primar este să iubească orașul pe care este chemat să-l conducă. Apoi, să îi pese de locuitorii săi și apoi să aibă o idee despre cum să conducă ceva, orice. Poate fi un proiect civic, un proiect de infrastructură, unul de mediu. Nu am așteptări mari, deși eu cred că România merită oameni ceva mai dedicați celorlalți.

WS: Care ar trebui sa fie principalii piloni de acțiune pentru mediul de afaceri din Capitală?

Manuela Voicilă: Eu personal nu sunt neapărat o persoană care să aștepte prea mult de la ceilalți. Așa cum ca antreprenor fac și văd foarte mulți în jurul meu, eu cred că dacă noi, cei din linia întâi a afacerilor, și anume firmele medii și mici suntem lăsate să supraviețuim, știm ce avem de făcut. Nu știu dacă asta ține de administrația locală, dar cred că pot fi implementate câteva măsuri de debirocratizare, asta ne-ar da mai mult timp să ne dedicăm clienților nostri și să servim inclusiv administrația. Aș plăti cu mare drag taxe și mai mari dacă rodul acestora ar fi ceva mai vizibil.

Digitalizarea, un pilon central al debirocratizării

Apoi, digitalizarea ar trebui să fie o prioritate și totodată un pilon central al debirocratizării. M-ar bucura să pot avea acces online la informații necesare atunci când am nevoie să cer autorizații și să folosim o infrastructură transparentă și de ce nu, digitalizată pentru asta. Gândiți-vă la câte sute de kilometri petrecuți în trafic am economisi!

Cred că de foarte mare ajutor ar fi și niște proiecte de optimizare a infrastructurii urbane (de ce nu, cu impact în politicile de mediu).

WS: Care sunt cele mai importante atribuții pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile locale în relație cu mediul de afaceri?

Manuela Voicilă: Cred că dacă e sa mă gândesc la asta, îmi doresc să începem să comunicăm autentic și centrat pe soluții. Să ne facem auziți și să vedem roadele comunicării noastre.

WS: Ce a mers bine în mandatul actualului primar, Gabriela Firea?

Manuela Voicilă: Nu am făcut o analiză amănunțită dincolo de ce se vede cu ochiul liber, însă actualul primar a fost foarte vizibil ca imagine. Nu știu cât de eficiente au fost aceste campanii și cum se va traduce asta în voturi.

„Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări” este proiectul editorial lansat de wall-street.ro, în care stăm de vorbă cu candidații la primărie din țară, pentru a afla ce promit, dar și cu antreprenorii din orașele României, pentru a scoate la iveală nevoile mediului de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri