Nume grele din zona de plati si fintech considera ca bankingul romanesc se va transforma radical in viitorul apropiat, clientii urmand sa nu mai faca plati in sucursalele bancilor si sa interactioneze tot mai mult prin mobil cu acestea, inclusiv prin plati mobile. Cat de mult va mai ramane bankingul "o industrie a oamenilor" si cum se va schimba interactiunea cu banca.

Ce tehnologii folosesc in viata de zi cu zi greii din fintech

Daniel Nicolescu (fondatorul SymphoPay), Antonio Eram (fondator al Netopia mobilPay) si Marius Costin (Country Manager PayU Romania) au raspuns provocarii wall-street.ro de a vorbi despre inovatiile din banking si plati pe care le folosesc zi de zi, dar si despre cum isi imagineaza banca viitorului, intr-o lume in care "digitalizarea este o directie ireversibila".

Dupa cum era de asteptat, cele trei numele grele din zona fintech au o apetenta crescuta pentru platile digitale si pentru a testa si adopta rapid orice inovatie care promite usurinta in tranzactionare si in operatiunile bancare de zi cu zi. Tehnologiile care ajung deja mass market in Romania - Internet Banking, platile contactless si chiar platile cu smartphone-ul la comercianti, sunt de ani buni in portofoliul de instrumente de plata al jucatorilor din fintech.

"In ultimii ani s-au facut progrese importante si, mai ales, utilizate la scara larga de catre clienti; aici ma refer la sabloanele de plata din Internet Banking, sistemele de plata online si platile "contactless" la POS. Este doar inceputul unei noi ere de "dezvoltare si transformare digitala" a platformelor de plata. Digitalizarea este deja o necesitate!", spune Daniel Nicolescu (foto), creatorul SymphoPay, o solutie care intermediaza interactiunea dintre comerciant, banca si client.

Daniel Nicolescu SymphoPay

Antonio Eram, un promotor al inovatiei in zona de plati, recunoaste ca foloseste zilnic mobilPay Wallet, portofoliul digital pe care l-a dezvoltat la Netopia. "De exemplu, de cand am implementat cu Carrefour plata cu telefonul mobil, imi fac cumparaturile doar aici, binenteles platind exclusiv cu telefonul mobil. Iar asta este super cool. Multi cu care sunt la casa de marcat ma intreaba cum functioneaza si ce este. Lucram sa implementam la cat mai multi alti comercianti. Va fi super cool", afirma Eram (foto).

Antonio Eram Netopia mobilPayDigitalizarea este o directie ireversibila, insa ar trebui sa existe mai multe intersectii pe zona de educatie financiara si mai ales securitate - Antonio Eram, Netopia mobilPay

Seful PayU Romania recunoaste la randu-i ca deja 90% dintre platile pe care le face zilnic sunt digitale si alege, unde se poate, optiunea de Pay by Click dezvoltata de compania pe care o conduce.

"Simplitatea platilor cu cardul contactelss este un alt beneficiu de care ma bucur ca si consumator. In plus, Internet Bankingul este un serviciu din ce in ce mai inovator pe care il experimentez constant si la care descopar continuu facilitati noi implementate de banci", a spus pentru wall-street.ro Marius Costin.

Exercitiu de imaginatie: cum va arata banca viitorului

Fondatorul Netopia, Antonio Eram, pariaza ca tot mai multi clienti vor interactiona cu bancile prin mobil, chiar daca va ramane un nucleu care va prefera sucursala, iar sistemele automate sunt deja pregatite pentru a inlocui cu succes functionarii bancari. "Aici vad o reducere semnificativa a celor care "muta hartii" si construiesc proceduri stufoase doar pentru a avea pseudo justificari. Cred de asemenea ca AI (inteligenta artificiala - n.r.) va juca un rol din ce in ce mai mare in identificarea potentialelor riscuri si pana la un anumit nivel va furniza si raspunsuri pertinente", atrage atentia Eram.

El crede, totodata, ca este foarte posibil ca in urmatorii 5 - 10 ani sa avem si sisteme financiare paralele, in care controlul sa nu mai fie centralizat, ci descentralizat, si care sa asigure, sub protectia unei securitati incredibil de eficiente, solutii de economisire, plata, investitii, etc.

Marius Costin, Country Manager PayU Romania, este de parere ca "evolutia ne va duce catre plati sofisticate, din ce in ce mai usor de accesat si cu multiple metode de plata".

Nu cred ca vom mai face plati in sucursalele bancilor, dar cu siguranta vor fi alte tipuri de servicii care se vor oferi aici. Industria de banking este si va ramane o industrie a oamenilor, in care este necesar, la un punct, contactul uman - Marius Costin (foto)

Marius Costin, PayU Romania

Daniel Nicolescu pariaza si el ca in viitorul apropiat "sucursalele vor avea un rol din ce in ce mai scazut", dar va deveni esential felul in care bancile vor interactiona cu clientii pe alte canale, avand in vedere ca acestia au devenit tot mai educati, iar asteptarile si nevoile lor sunt din ce in ce mai sofisticate. Bancile vor trebui sa se adapteze la aceste noi cerinte si la asteptarile clientilor.

Sursa foto: MaximP_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri