Schema de tip Pump and Dump sau P&D, a revenit în actualitate datorită criptomonedelor și a scandalului iscat de acțiunile firmei GameStop.

Deși GameStop nu reprezintă un caz de Pump and Dump, situația companiei americane de jocuri a readus în discuție acest tip de fraudă, pentru că mecanismul seamănă, chiar dacă rezultatul și scopul sunt diferite. Practic, un grup de investitori de pe Reddit a decis să oprească declinul acestei companii și a cumpărat în masă acțiuni. Scopul investitorilor nu a fost să păgubească pe cineva, ci mai degrabă să dea peste nas mogulilor de pe Wall Street, care făceau tot posibilul ca prețul acțiunilor GameStop să fie unul foarte scăzut. Astfel, prețul acestor acțiuni a crescut peste noapte.

De pe blogul companiei de investigații corporate SPIA România, aflăm mai multe informații despre frauda de tip Pump and Dump.

Investigatorii privați SPIA mărturisesc că: Practic, escrocii creează o falsă urgență de a cumpăra acțiuni, cu scopul de a le crește artificial prețul. Imediat ce au păcălit mai mulți investitori și volumul vânzărilor a atins o masă critică, făptașii își vând acțiunile și lasă compania la pământ, cu acțiunile la o valoarea infimă. Pentru că prețul acțiunilor a scăzut, astfel, sub prețul de vânzare, investitorii pierd bani, deoarece nu reușesc să își vândă acțiunile la timp.

Cei care se ocupă de astfel de fraude cunosc foarte bine targetul căruia se adresează. Vor ști cine investește în astfel de acțiuni, cine poate fi păcălit mai ușor și vor face tot posibilul să ajungă la astfel de oameni, prin social media și mesaje personalizate.

Crearea acestei urgențe de a cumpăra vine întotdeauna cu un forecast al câștigurilor. Practic, cei care împrăștie vestea au grijă să creeze impresia că mesajul este adevărat. Frauda are loc rapid, iar cei păcăliți nu au timp să acționeze sau să reacționeze și să-și salveze banii.
Adesea, schema de Pump and Dump se aplică în cazul criptomonedelor, pentru că făptașii sunt mai greu de depistat și se pot ascunde în spatele unui domeniu financiar ce nu este reglementat.

Colegii mei, investigatorii privați de la SPIA România, ne spun că mesajele nesolicitate care sună prea bine pentru a fi adevărate, pot fi o înșelătorie. Schema Pump and Dump se bazează pe astfel de mesaje care promit ceva ce pare ireal. O analiză antifraudă ar putea semnala din timp astfel de riscuri pentru companie. Fraudele pot fi prevenite, mai ales atunci când compania are implementate măsurile antifraudă adecvate și atunci când angajații au fost educaţi cu privire la depistarea fraudelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri