De regula, exista companii care "impun" angajatilor o anumita banca de unde sa-si incaseze salariul, in functie parteneriatul pe care angajatorului semnat cu respectiva institutie bancara. Cu toate acestea, numarul acestora a continuat sa scada, in ultimii ani, iar angajatii au o mai mare libertate in ceea ce priveste alegerea bancii si implicit a pachetului de incasare a veniturilor - cont si card.

Comparativ cu modalitatea clasica de a incasa salariul, direct de la angajator, virarea salariului intr-un cont bancar, aduce cu sine anumite costuri suplimentare pe care angajatii le au de platit. In principiu, aceste costuri bancare pornesc de la principalele comisioane: pentru deschiderea contului curent (in ultima vreme aceasta operatiune a devenit gratuita mai pe la toate bancile), pentru gestiunea contului curent, pentru administrarea cardului de debit si, cel mai important, pentru interogarea soldului si pentru retragerea banilor din cont (prin intermediul cardului).

Se poate argumenta ca, in general, o banca trebuie sa-si acopere pe cat de mult posibil costurile cu personalul si sistemele electronice prin intermediul carora se realizeaza transferul de bani, dar in acelasi timp, este normal ca si fiecare angajat sa beneficieze de salariul sau cat mai putin diminuat de comisioane bancare. Ca urmare, WALL-STREET.RO a consultat ofertelor standard publicate pe site-urile bancilor la sectiunea tarife si comisioane si a centralizat informatiile obtinute telefonic de la consilierii bancari cu privire la ofertele pentru angajatii care aleg sa-si incaseze individual salariul (in lipsa unui acord al angajatorului cu banca) la o anumita banca.

Am luat in calcul cele mai ieftine oferte de cont curent si cele mai convenabile carduri de debit, din punct de vedere al costurilor. Exista insa banci, care desi practica un cost mai ridicat pentru gestiunea contului curent, de exemplu, ofera suplimentar beneficii auxiliare angajatilor care aleg sa-si incaseze salariul la acestea, precum: internet banking gratuit, alerte prin SMS cu privire la viramente sau reduceri pentru plata cu cardul la comercianti. Alte banci, nu au in portofoliu oferte de cont curent si card speciale individuale pentru angajatii care ar dori sa-si incaseze salariul de la acestea, in lipsa unei conventii direct cu angajatorul, ci doar oferte standard.

Unde gasim cele mai avantajoase oferte bancare

In acest moment, intervine astfel alegerea bancii potrivite. Atentie! Daca majoritatea transferurilor sau platilor intrabancare (in conturi deschise la aceeasi banca) nu sunt comisionate, virarea unor sume in conturi deschise la o alta banca este comisionata diferit. La fel se intampla si in cazul in care va incasati salariul la o alta banca decat cea aleasa de angajator, iar in functie de suma transferata (sau dimensiunea salariului) comisioanele practicate de banci pot ajunge de la cativa lei, pana la 10 lei pe luna sau mai mult.

Banca Comision de gestiune cont curent si administrare card de debit (lei / an) Comision de interogare sold (lei) Comision de retragere de la bancomat (din suma retrasa) Internet banking (lei / luna)
ING Bank 0,00 0,00 0,00% 0,00
Banca Transilvania 0,00 0,30 0,00% 1,00
Bancpost 18,00 0,50 0,25% (minim 0,50 lei) 0,00
Banca Romaneasca 28,00 0,50 0,00% 2,00
BCR 54,00 0,20 0,25% (minim 0,50 lei) 3,00
CEC Bank 54,00 0,30 0,10% 3,00
UniCredit 58,80 0,00 0,20% (minim 0,50 lei) 2,00
BRD 64,40 0,00 0,20% 4,50
Raiffeisen Bank 70,00 0,00 0,00 0,00
Alpha Bank 72,00 0,00 0,00% 0,00

Care sunt cele mai ieftine carduri dupa comisioane?

ING Bank, alaturi de Banca Transilvania, sunt cele mai "ieftine" din esantionul de zece banci selectat, cu o oferta de zero costuri pentru gestiunea conturilor curente in lei, dar si pentru administrarea unui card de debit. De mentionat ca ING Bank vine cu o oferta speciala ING Card Complet de zero costuri pentru contul curent, card de debit, comision de interogare si retragere, precum si Internet Banking (inclusiv pe mobil), pentru angajatii care aleg sa-si incaseze individual salariul aici. De asemenea, platile interbancare in lei catre orice banca din Romania sunt gratuite indiferent de incasarea sau nu a veniturilor recurente.

ING Card Complet este un pachet de cont curent cu un card de debit Visa Electron International atasat. Pachetul costa in mod normal 5 lei / luna, dar un client nu va plati acest comision daca incaseaza recurent salariul / pensia la ING sau daca detine un credit in lei atasat la ING Card Complet. ING considera venit recurent orice suma de peste 700 lei / luna - poate fi salariu, dar si alte incasari lunare in cont.

In acelasi timp, la Banca Transilvania cea mai ieftina oferta de cont curent este una standard, cu card de debit Visa Electron, pentru care banca practica insa un comision de interogare de 0,30 lei si de 1 leu pentru Internet Banking.

Bancpost urmeaza in clasamentul celor mai ieftine banci, cu un cost de 18 lei pe an pentru gestiunea contului curent, pentru clientii care aleg sa-si incaseze salariul la aceasta banca. Clientii pot alege gratuit intre varianta de baza a cardului de debit MasterCard sau Visa. Comisionul de retragere de la bancomat este de 0,25% (minim 0,50 RON), si 50 de bani pentru o interogare de sold. Banca nu percepe comision pentru Internet Banking la oferta de virare venit.

Trebuie mentionat ca pe langa ofertele adresate exclusiv clientilor individuali sau standard, exista si companii care au conventii salariale direct cu bancile si in aceste cazuri costurile pot fi mai mici decat cele de lista.

Ce banci au in oferta Internet Banking gratuit?

Din ofertelor standard publicate pe site-urile bancilor din esantion la sectiunea tarife si comisioane si din informatiile obtinute telefonic de la consilierii bancari cu privire la ofertele speciale pentru cei care aleg sa-si incaseze salariul la o anumita banca, reiese ca numai patru ofera serviciul de Internet Banking gratuit: ING Bank (ING Home'Bank), Bancpost (Fastbanking), Raiffeisen Bank (Raiffeisen Online), Alpha Bank (Alpha Click).

Banca Transilvania (BT 24), desi nu are oferta pentru virare venit, urmeaza in acest clasament cu abonament lunar de 1 leu pentru Internet Banking. Cu numai 2 lei pe luna, puteti beneficia de Internet Banking de la UniCredit (Online B@nking) si Banca Romaneasca (e-bancamea). Abonamente lunare de Internet Banking mai scumpe la 3 lei ar fi la CEC Bank (CEConline) si BCR (24 Banking) sau de 4,5 lei la BRD (MyBRD Net).

*Afla cat ai putea economisi cu ING Card Complet.

Sursa foto: Shutterstock / Bancomat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »


Setari Cookie-uri