Daca veti fi pusi in situatia de a transfera o suma de bani in lei unei rude sau unui prieten din tara, ar fi de preferat sa evitati efectuarea acestei tranzactii de la ghiseu. Costurile pot fi reduse substantial pentru sumele intrate sau transferate din contul curent daca apelati la internet banking sau mobile banking. O singura banca insa practica un comision zero la transferurile interbancare electronice in lei, in momentul de fata.

Nu mai este demult un mister faptul ca bancile iau bani de la clienti pentru orice operatiune. Si nu sunt deloc putini. Aceasta regula se aplica fie ca doriti sa verificati soldul disponibil la bancomat, sa retrageti bani de la ghiseu sau ATM ori sa transferati bani unui prieten in contul sau curent la o alta banca.

Majoritatea bancilor percep comisioane si la incasarea de bani in contul curent, inclusiv in conturile aferente conventiilor salariale, desi acest serviciu ar fi gratuit daca s-ar alege o alta banca. Sunt nelipsite astfel cazurile in care clientii bancilor trebuie sa plateasca un anumit comision daca are loc un virament in contul curent de la o terta parte sau catre un alt cont curent deschis la o alta banca, in urma unui transfer interbancar.

De mentionat, ca platile efectuate prin internet banking sau mobile banking sunt pana la de doua ori mai ieftine decat cele facute direct la ghiseul bancii, prin ordin de plata, insa cei ce incaseaza banii platesc, de regula, comisioane la fel de mari indiferent de situatie, care in cazul sumelor mici poate sa aiba o pondere importanta. wall-street.ro a consultat lista de tarife si comisioane de la sapte dintre cele mai mari banci din Romania. Din analiza, reiese ca o singura banca - ING Bank - practica un comision zero la transferurile interbancare electronice, dar numai in cadrul produsului ING Card Complet.

ING Bank a relansat recent produsul ING Card Complet, care presupune costuri sau comisioane zero pentru clientii care isi incaseaza salariul prin aceasta banca. Astfel, acestia vor avea comisioane zero la deschiderea si administrarea contului si a cardului de debit, la retragerile de la bancomatele bancii, pentru transferurile in lei catre orice banca prin internet banking sau prin ghiseurile inteligente, dar si pentru abonamentul de internet si mobile banking - Home'Bank sau incasarile de la alte banci.

Prin serviciul Porteaza-ti banii, un client isi poate muta, de asemenea, orice suma dintr-un cont pe care-l are la alta banca, utilizand aplicatia de internet banking / mobile banking - Home'Bank, unde trebuie sa introduca datele cardului atasat contului respectiv, astfel ca operatiunea este asimilata unei plati online, iar costurile de transfer sunt suportate de ING Bank.

Cat costa un transfer de bani la banci

Comisioanele expuse au fost centralizate din lista de tarife si comisioane prezenta pe site-ul fiecarei banci de mai jos, pentru o suma transferata de 1.000 de lei. Pentru sume mai mari, valoarea comisioanelor creste.

ING Bank

  • alimentare cont salariu: comision 0%
  • plati si incasari interbancare la ghiseu (ING Bank - alte banci): 15 lei;
  • plati interbancare electronice: prin Home' Bank sau Self'Bank - 0 lei

Banca Transilvania

  • alimentare cont salariu: comision 0,22% din suma transferata;
  • plati interbancare la ghiseu (Banca Transilvania - alte banci): 4,2 lei;
  • plati interbancare electronice (via BT Ultra Multicash si BT24): 3,6 lei.

BCR

  • alimentare cont salariu: 4 lei ( nu se percepe la incasarile de salarii, pentru ca clientul a declarat IBAN-ul din care angajatorul face plata);
  • plati interbancare la ghiseu (BCR - alte banci): 6 lei;
  • plati interbancare electronice: via Alo 24 Banking BCR - 4 lei, Click 24 Banking BCR - 3 lei, Tranzactii Mobile - 1 lei.

UniCredit Tiriac Bank

  • incasari interbancare: comision 1 leu;
  • plati interbancare la ghiseu (UniCredit Tiriac Bank - alte banci): 7 lei;
  • plati interbancare electronice: Online B@nking si Mobile B@nking: 3,5 lei.

CEC Bank

  • incasari interbancare: comision 4 lei;
  • plati interbancare la ghiseu (CEC Bank - alte banci): 9 lei;
  • plati interbancare electronice: via CEConline / TeleCEC: 9 lei.

Raiffeisen Bank

  • incasari interbancare: comision 4 lei
  • plati interbancare la ghiseu (Raiffeisen Bank - alte banci): 12 lei
  • plati interbancare electronice: Raiffeisen Online si Raiffeisen Smart Mobile - 4 lei, Raiffeisen Direct - 9 lei)

BRD

  • incasari interbancare: comision 4 lei;
  • plati interbancare la ghiseu (BRD - alte banci): 9 lei
  • plati interbancare electronice: prin MyBRD Contact / MyBRD Mobile / MyBRD Net - 3,5 lei

Afla mai multe despre ING Card Complet!

Sursa foto: Online banking / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri