Plafonul pentru programul Prima Casa a fost suplimentat cu 500 milioane lei, printr-o hotarare a Guvernului, dupa ce fondurile alocate initial au fost aproape epuizate, stabilind totodata ca bancile nu pot prelua cereri de la clienti in conditiile in care s-ar depasi plafonul, astfel incat sa nu mai fie semnate antecontracte de vanzare-cumparare fara a avea certitudinea garantiei.

Pentru acest an, statul alocase initial garantii de stat de 1,69 de miliarde de lei in cadrul programului Prima Casa. Insa cum statul garanteaza jumatate din valoarea imprumuturilor acordate prin Prima Casa, bancile au putut acorda in acest an credite cu o valoare totala dubla, adica de 3,38 miliarde de lei, potrivit News.ro.

In aprilie, mai multe banci au cerut suplimentarea plafonului pentru programul Prima Casa, in conditiile in care au epuizat sumele alocate si aveau in asteptare mii de cereri din partea clientilor.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice a propus suplimentarea plafonului cu 500 milioane de lei, noile garantii permitand acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental.

“Masura Guvernului raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata”, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Totodata, actul normativ adoptat modifica legislatia privind Prima Casa, astfel incat bancile care participa in program sa nu mai poata sa-i incurajeze pe clienti sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare pentru locuinte in cazul in care nu mai dispun de garantii.

“In cazul in care prevederea nu se respecta, responsabilitatea cu privire la modalitatea de solutionare a acestor situatii revine in totalitate finantatorului”, se precizeaza in comunicat.

In primele patru luni ale acestui an, cererea pentru creditele Prima Casa au crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea in plata.

Astfel, de la inceptutul anului pana la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei, suma care corespunde unor credite de 2,4 miliarde lei.

In perioada similara a anului trecut, au fost acordate garantii de circa 668 milioane de lei, deci aproape jumatate din volumul realizat in 2016.

Ministerul Finantelor a anuntat recent ca va propune o noua strategie pe termen mediu privind programul Prima Casa, pentru ca acesta sa nu distorsioneze piata.

"La elaborarea acestei strategii se vor avea in vedere factori precum cresterea venitului real disponibil al populatiei, urmare a masurilor fiscale si de majorare a salariilor din ultimii ani, precum si evolutia pietei ipotecare in raport cu cea a Programului Prima Casa. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program sa nu produca distorsiuni asupra pietei", a precizat ministerul.

Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani. Pana la 1 mai 2016, peste 178.000 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, in valoare de aproape 30 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale.

Rata de neplata in cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate.

Sursa foto: Peshkova / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri