Exporturi tot mai mari, in special de software externalizat, concurenta acerba pentru recrutarea de oameni, Internet of Thigs, virtualizare, big data - acestea sunt cele mai importante trenduri care vor marca anul viitor piata locala de software, conform estimarilor managerilor din industrie.

“2016 este un an in care o mare parte din trendurile din ultima perioada se vor confirma sau vor ajunge la o maturitate comerciala semnificativa. In acest moment, ce vedem noi pe pietele unde suntem prezenti, se invarte in jurul conceptelor legate de IoT, Virtualizare si Open Source. Aceste zone tehnologice nu au aparut ieri, sunt de cativa ani intr-un proces intens de „formare”, in care principalii jucatori consolideaza tehnologia prin standarde si inovatie planificata”, spune Bogdan Putinica, vicepresedinte senior in cadrul Enea Software, companie suedeza de software si servicii.

Astfel, anul viitor piata de software si servicii IT va urca la circa 3 miliarde de euro, mai mult cu 10% fata de 2015, din aceasta suma partea de software inseamnd 2,53 miliarde de euro, iar cea de servicii informatice 558 milioane de euro. De asemenea, circa 65% din valoarea industriei de software si servicii de 2,7 miliarde de euro in acest an este generata de exporturi (1,77 miliarde de euro), in special de externalizarea de software, potrivit datelor oferite de Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Industria IT, al doilea contributor la cresterea PIB

De altfel, industria de IT a devenit al doilea contributor (dupa comert) la cresterea Produsul Intern Brut al Romaniei in toamna acestui an, domeniul aducand o contributie de 0,8 la cresterea PIB intre ianuarie si septembrie anul acesta, conform Institutului National de Statistica. Pe de alta parte, domeniul a insemnat 6,7% din Produsul Intern Brut pe primele noua luni, in valoare de 498,4 miliarde de lei. In fata industriei de IT&C in privinta contributiei la PIB sunt industria (cu un procent de 22,7%), comert (16,7%), imobiliare (9,6%), sectorul public (9,1%) si activitati profesionale si servicii (7,0%).

“Din punct de vedere macroeconomic, sectorul de IT ramane in continuare o zona cu un potential urias pentru Romania, dar care este tratata pueril de catre factorii politici. Ne lipsesc politici sectoriale consolidate, care sa creasca industria si care sa incurajeze inovatia si creatia de proprietate intelectuala, in detrimentul serviciilor de tip <<lohn>> (outsourcing ). Masura traditionala care este implementata in fiecare an este o scutire de taxe pentru programatori, masura binevenita, dar insuficienta in peisajul globalizat al IT-ului mondial”, explica Putinica.

Cei mai mari jucatori din industria de IT, dar si de externalizare de servicii au centre de operatiuni in Romania, printre acestia numarandu-se Oracle, HP, IBM, Microsoft, Accenture, Luxoft, sau Endava.

“Clientii traditionali de servicii de outsourcing sunt din ce in mai maturi si obisnuiti cu acest tip de servicii, si dupa o perioada in care accentul a fost pus, ineficient dupa parerea noastra, pe modele de lucru bazate pe plasament de personal, observam o reintoarcere la modelele comerciale de baza de acum cativa ani, unde accentul este pus pe inovatie si pe centre dedicate de dezvoltare”, adauga managerul Enea.

Continua deschiderile de centre de dezvoltare software

Tendinta companiilor straine de a deschide centre de dezvoltare software in Romania va continua insa si in 2016.

“Acest lucru va creste in continuare nivelul salariilor (precum si a taxelor aferente) insa va pune o presiune si mai mare pe firmele locale non-IT (costuri mai mari pentru serviciile IT) precum si pe firmele de servicii IT cu portofoliu majoritar local”, spune Alexandru Lapusan, cofondator si director general al producatorului de software Zitec.

Chiar daca exporturile sunt inca motorul cresterii, in acelasi timp, clientii romani sunt mai dispusi sa investeasca in produse software.

IMM-urile investesc tot mai mult in software

“Chiar daca, prin proiectele deschise, administratia publica continua sa reprezinte cel mai important client pe piata interna, ANIS estimeaza ca vectorul de crestere cel mai important este reprezentat de zona de IMM. Companiile mici si mijlocii inca au loc foarte mult de crestere pentru investii in tehnologie, care pot face diferenta de competitivitate, sau chiar de supravietuire pe piata. Estimam ca aceste companii vor investi in primul rand in sisteme sau aplicatii de gestiune interna: in zonele financiar-contabil, resurse umane, comert electronic, clienti si fluxuri de comenzi, dar si in zona de gestiune a proceselor de productie”, explica Valerica Dragomir.

Veniturile din software si servicii IT generate de piata interna sunt de aproximativ 931 milioane euro, adica in jur de 35% din cifra de afaceri a domeniului Segmentele care investesc cel mai mult in achizitia de software sunt: administratia publica (30%), industria (17%) si sectorul bancar (14%), conform unui studiu ANIS realizat de PAC si prezentat la jumatatea acestui an.

“Tot mai multi clienti cauta sa-si eficientizeze costurile, ca parte a unui obiectiv mai larg de optimizare si imbunatatire continua a afacerilor. Astfel, jucatorii de pe piata locala de software, servicii si solutii de IT trebuie sa ofere cele mai bune solutii. In anii care urmeaza, activitatea companiilor din IT se va concentra, in continuare, pe dezvoltarea acelor tehnologii care sa aduca plus valoare activitatii clientilor. Cu alte cuvinte, toate tendintele din industrie conduc catre crearea de solutii tehnologice moderne”, afirma Bogdan Pelinescu, directorul general al Luxoft Romania, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata locala de software.

Lansari de start-up-uri, dar proprietatea intelectuala va fi exportata

Pe langa tot mai multe centre de externalizare de software vor aparea insa si tot mai multe start-upuri romanesti, mai ales in contextul in care si in Romania exista numeroase centre de sustinere a acestora (HUB-uri precum Impact Hub, TechHub, Connect Hub, Mobile Hub, We love digital), dar si diferite programe pentru obtinerea de finantari (Venture Connect, RICAP, Startup Spotlight)

“Vor aparea din ce in ce mai multe startup-uri valide si vor veni confirmari din partea celor deja lansate. Din pacate, confirmarea va veni la pachet cu o mutare a IP ului in strainatate, Romania inca nu va avea un cadru pregatit pentru retentia acestuia”, spune Alexandru Lapusan, manger al Zitec.

De asemenea, unul dintre cele mai importante trenduri pe piata de IT&C in ultimii ani a fost competitia stransa pentru recrutarea de oameni in contextul in care cresterea domeniului este mai mare decat numarul de specialisti care termina facultatea anual. Sistemul educational din Romania include 5 universitati de tip politehnic si 59 de universitati care includ domeniul tehnic in programa scolara. Anual sunt in jur de 7.000 de absolventi care termina specializari IT&C. Circa 5.700 dintre ei sunt in Bucuresti.

“Cererea de personal cu nivel adecvat de pregatire in zona de IT&C este mai mare decat oferta. In Bucuresti, de exemplu, exista multe companii care activeaza in sectorul IT si care vizeaza aceiasi candidati, ceea ce pune presiune pe departamentele de resurse umane. Provocarea va ramane aceea de a gasi persoane care sa corespunda cerintelor specifice ale angajatorului. Competitia pe talente va creste, iar asta va determina marile companii de software sa vina in piata cu oferte de angajare aliniate la noi standarde”, explica Bogdan Pelinescu, directorul general al Luxoft.

Tehnologiile pentru care sunt disponibile cele mai multe locuri de munca

Anul viitor, cele mai multe locuri de munca disponibile vor fi pentru marile marile limbaje de de programare precum Java. PHP, C# .Net si limbajele mai noi sau rolurile care deriva din acestea, precum DevOPS, cloud si/sau virtualizare, Securitate, back-up & Storage, mobile iOS si/sau Android, Internet of Things, conform datelor oferite de compania de recrutare Brainspotting.

“Tehnologiile cel mai greu de acoperit vor fi cele noi emergente pe piata din Romania, pentru care inca nu exista specialisti, tehnologii precum Mac OS Developer, IoT, Ruby on Rails, Python, insa problema dificultatii acoperirii rolurilor vacante vine si din inaltul nivel de specializare cerut de clienti", spune Maria Hostiuc, consultant senior in recrutare IT&C in cadrul Brainspotting.

In industria locala de software si servicii lucreaza circa 87.000 de specialisti, iar anul viitor numarul ar putea ajunge la 95.280 de angajati, conform Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Salariul mediu net in industria de servicii informatice era in luna august de circa 4.424 de lei, acesta fiind domeniul cu cel mai mare castig lunar, arata datele INS. Productivitatea per om/ pe an este estimata la 31.623 de euro anul acesta si ar putea creste la 32.400 per om/ pe an in 2016, potrivit ANIS.

Salariile in IT&C cresc cu 5-10% anual

“In general maririle se fac anual, odata cu evaluarea rezultatelor angajatilor si se fac in functie de performante. Maririle anuale sunt intre 5 – 10%, in functie de performanta individuala", mai spune Hostiuc.

Cele mai mici salarii in IT&C sunt intre 500 si 850 de euro pe luna pentru angajatii fara experienta in domeniul asigurarii calitatii si administrare de retea. Pe de alta parte, un dezvoltator de software fara experienta castiga lunar intre 750 si 1.000 de euro pe luna.
In domeniul software cel mai bine castiga seniorii, acestia avand salarii intre 1.800 si 3.000 de euro pe luna.

In afara de salariu, alte beneficii pe care si le doresc angajatii din IT&C isi doresc sunt asigurare medicala (64%), traininguri (46%), program flexibil (43%), tichete de masa (25%), zile libere de sarbatori (22%), abonamente la sala de sport (16%), prime de vacanta (14%).

“Trecand de un anumit prag al veniturilor, din ce in ce mai multi dezvoltatori de software vor fi atrasi mai degraba de echipe cu o cultura puternica, orientata spre dezvoltarea personala, flexibilitate si bazata pe valori reale”, mai spune Alexandru Lapusan, directorul general al Zitec.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »


Setari Cookie-uri