2021 a fost un an extrem de bun pentru ofertele publice inițiale (IPO) realizate pe burse, piața IPO globală marcând în iulie – septembrie cel mai activ trimestru T3 din ultimii 20 de ani, potrivit datelor EY. Mai exact, la nivel global, în trimestrul al treilea din 2021 s-au înregistrat 547 de tranzacții IPO, care au atras capitaluri în valoare de 106,3 miliarde dolari (+18% față de recordul anterior, înregistrat în 2007).

Hidroelectrica este fără îndoială cea mai așteptată companie românească pe Bursa de Valori București. Compania este controlată de statul român în proporție de 80%, în vreme ce Fondul Proprietatea deține 20% din acțiuni.

Dacă listarea pe Bursa de Valori București ar avea loc, statul ar vinde 15% din companie, fiind posibil ca și Fondul Proprietatea să vândă 5 procente din titlurile deținute.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România și cea mai profitabilă companie de stat, cu un câștig net de 1,45 mld. lei în 2020. Potrivit celei mai recente evaluări din porfotoliul FP, Hidroelectrica are o valoare de piață de 36,15 miliarde lei (7,3 miliarde euro), deținerea Fondului având o cotă totală de 7,23 mld. lei (1,4 mld. euro).

Citiți și Ministrul Economiei promite că Hidroelectrica se listează pe bursă în 2022

Wall-Street.ro: V-ați atins toate obiectivele pe care le aveați în 2021 la Fondul Proprietatea? Care au fost cele mai mari realizări și care au fost dezamăgirile anului?

Johan Meyer: În 2021, Fondul Proprietatea a continuat să genereze profituri semnificative pentru acționarii săi, distribuindu-le numerar prin dividende și prin programul de răscumpărare la un randament total de peste 11%. A fost îmbucurător să vedem o creștere semnificativă de peste 25% a valorii activului net (VAN) la 29 octombrie, pe fondul rezultatelor financiare solide ale deținerilor cheie ale Fondului. Creșterea prețului acțiunilor Fondul Proprietatea de aproape 25% pentru perioada de până la 29 noiembrie ne-a permis, de asemenea, să menținem o reducere semnificativ mai mică față de VAN comparativ cu anii precedenți. Un alt eveniment important a fost aprobarea, de către acționarii Fondului, a unui nou mandat de doi ani pentru Franklin Templeton ca administrator de fond, începând cu 1 aprilie 2022.

Pe de altă parte, avem și câteva motive de dezamăgire. Unul dintre acestea este amânarea listării Hidroelectrica, din nou, deși anul 2021 a fost un an excelent pentru un IPO-uri. Statul român a pierdut o ocazie extrem de bună de a lista compania pe piața de capital și șansa de a realiza cea mai mare listare a unei companii românești.

La Salrom s-au înregistrat însă unele progrese, întrucât acționarii au aprobat în principiu listarea companiei la bursă, dar trebuie făcuți pași suplimentari până când listarea va deveni realitate.

Vedem clar că posturile de conducere din companii (n.red. de stat) sunt folosite pentru a recompensa afilierile politice.

Compania Aeroporturi București nu a înregistrat progrese în drumul său către piața de capital. Mai mult, ca acționari minoritari, ne confruntăm cu o situație foarte dificilă. Mai întâi Consiliul de Administrație și apoi acționarul majoritar au aprobat în AGA o majorare de capital pe baza unui raport de evaluare eronat și contestat pentru terenul din interiorul Aeroportului Băneasa. Acest lucru este cu siguranță dăunător pentru listarea companiei. Am intentat o acțiune în justiție pentru anularea acelei decizii și vom folosi toate mijloacele legale pentru a proteja interesele FP și ale acționarilor săi.

De asemenea, am observat o deteriorare în ceea ce privește guvernanța corporativă, corelată cu evenimentele politice din timpul anului. Vedem clar că posturile de conducere din companii sunt folosite pentru a recompensa afilierile politice. Este un lucru care ar trebui oprit imediat, deoarece nu este dăunător doar companiilor implicate, ci și întregii economii românești în general.

WS.ro: FP a avut și are o expunere majoră pe sectorul energetic/de utilități. Cum vedeți actualul context caracterizat de scumpirile la energie din România și Europa? Cum credeți că ar putea Guvernul să mențină un preț accesibil pentru populație, totodată fără a interveni asupra ”pieței libere? Este posibilă obținerea unui asemenea echilibru?

Johan Meyer: Creșterea prețurilor la energie este o problemă care afectează în prezent multe țări din Europa. În ceea ce privește România, există un deficit de capacitate de producție și această situație evidențiază necesitatea investițiilor în infrastructură nouă de generare a energiei electrice, în special în zona surselor regenerabile. Creșterea puternică a prețurilor la energie electrică în România și Europa se datorează în principal creșterii prețului gazelor naturale, în condițiile în care creșterea cererii nu a fost acoperită de o creștere a ofertei. Guvernul României este un jucător important pe piața de producere a energiei prin participațiile sale la principalele companii de energie, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau CE Oltenia și, din această poziție, ar putea folosi dividendele plătite de aceste companii pentru a ușura viața oamenilor.

Pentru anul viitor, evoluția pozitivă a pieței locale de capital ar putea fi influențată semnificativ de activitatea noului guvern și de deciziile acestuia privind managementul companiilor de stat și listarea la bursă a acestor companii

Pe de altă parte, previziunile din piață și cele ale Comisiei Europene prevăd o scădere semnificativă a prețurilor gazelor naturale în 2022, pe măsură ce sezonul rece se va încheia, astfel încât astfel de măsuri nu ar trebui să fie necesare pentru o perioadă mai lungă de timp. Cu toate acestea, în ultimii doi ani am asistat la creșterea, la nivel mondial, a influenței statului în economie prin măsurile de sprijin acordate firmelor din sectoarele economice cele mai afectate de pandemia Covid-19. O veste bună este că UE a transferat deja prima tranșă de fonduri alocate României prin PNRR, așa că este de așteptat ca noul Guvern să ia rapid deciziile necesare pentru a aloca aceste fonduri acolo unde este cel mai necesar. Dar credem cu tărie că introducerea de noi taxe pentru companiile energetice nu este o soluție adecvată. Aceste companii ar funcționa cu siguranță mai bine dacă ar avea manageri competenți și profesioniști numiți pe baza legislației privind guvernanța corporativă.

WS.ro: Comparativ cu decembrie 2020, sunteți mai mult sau mai puțin încrezător cu privire la momentul în care pandemia COVID-19 se va încheia?

Johan Meyer: Având în vedere că varianta Omicron se răspândește rapid în întreaga lume, este dificil de prezis dacă 2022 va marca sfârșitul acestei pandemii. Este o veste bună că numărul persoanelor vaccinate continuă să crească și suntem optimiști că impactul Covid-19 în 2022 va fi mai puțin semnificativ decât în ​​2020 și 2021 datorită progreselor legate de vaccinuri și tratamente și de creșterea nivelului de imunitate.

WS.ro: Ar trebui investitorii să ”învețe” să trăiască într-o lume dominată de pandemia COVID-19?

Johan Meyer: Am văzut că pandemia a fost benefică pentru unele sectoare economice și a produs falimente în altele. Rolul autorităților centrale și locale este esențial în oferirea de sprijin celor mai afectate sectoare economice. Investitorii din industrii care nu depind de interacțiunea umană au toate motivele să se felicite pentru alegerile făcute, deoarece vedem că starurile câștigurilor bursiere sunt, printre altele, companiile IT.

WS.ro: Evoluția bună a burselor de anul acesta ar putea să fie repetată în 2022?

Johan Meyer: 2021 a fost un an istoric pentru BVB. De aceea regretăm că statul român nu a profitat de oportunitățile de a lista la bursă companii precum Hidroelectrica sau Salrom, pentru că aceste companii ar fi generat câștiguri substanțiale pentru toți acționarii. Dar, pe lângă entuziasmul pentru creșterile record ale BVB, trebuie să luăm în considerare și inflația în creștere la nivel mondial și prețurile fără precedent la energie, care duc la prețuri mai mari pentru toate produsele și serviciile, iar acești factori i-ar putea determina pe unii investitori să fie mai precauți. Pentru anul viitor, evoluția pozitivă a pieței locale de capital ar putea fi influențată semnificativ de activitatea noului guvern și de deciziile acestuia privind managementul companiilor de stat și listarea la bursă a acestor companii, care ar putea susține dezvoltarea economică a țării.

WS.ro: Pe ce vă veți concentra la Fondul Proprietatea în 2022?

Johan Meyer: Atenția noastră va fi axată în continuare pe furnizarea de valoare pentru acționarii noștri. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că există progrese în listarea activelor, precum Hidroelectrica. Credem că acest lucru va debloca o valoare semnificativă pentru acționarii noștri și va permite distribuiri ulterioare de dividende. Având în vedere dezvoltarea piețelor de energie, acum se acordă și mai multă atenție producției de energie electrică din surse regenerabile, astfel încât acest lucru creează un mediu propice pentru listarea companiilor precum Hidroelectrica.

În plus, pentru Hidroelectrica avem o serie de alte inițiative și potențiale tranzacții la care lucrăm de o perioadă îndelungată și sperăm să le putem îndeplini pe parcursul noului mandat. Ca administratori ai Fondului ne vom concentra pentru a livra aceste proiecte, care includ susținerea prospectelor listării la bursă ale Salrom, Aeroporturi București și Portul Constanța.

Sursa foto: Fondul Proprietatea