Vivid a fost fondat în 2019 de către Artem Yamanov și Alexander Emeshev. Are în prezent peste 300 de angajați în birourile din Berlin, Dublin, Amsterdam și Mosvova și este prezentă în 7 țări, una dintre ultimele care s-au alăturat fiind România.

Decizia de a alege România ca fiind una dintre primele 10 țări în care s-a extins, alături de Franța, Spania, Italia, Portugalia și Slovenia, s-a bazat pe deschiderea tinerilor de a folosi tehnologia, deschiderea către inovațiile din FinTech, dar și faptul că nu am trecut la euro.

În prezent are la nivelul tuturor piețelor în care este prezent 500.000 de utilizatori, iar pentru România își propune ca la finalul anului 2022 să depășească borna de 30.000. Utilizatorul tipic Vivid Money are o vârstă medie aflată în jurul a 30 de ani, este angajat și locuiește în mediul urban. Emeshev punctează însă și un interes ridicat din partea studenților.

Din discuția avută cu wall-street.ro, el dă de înțeles că Vivid Money este gândit ca o poartă de intrare în lumea investițiilor pentru cei care vor un randament mai bun pentru banii lor, față de cel pe care-l oferă în acest moment produsele tradiționale precum depozitele.

Discuții cu băncile din România: ce planuri are Vivid Money pe piața noastră

Cu o nouă finanțare, obținută la începutul lunii februarie și care se ridică la 100 de milioane de euro, Vivid vrea să accelereze extinderea serviciilor în toată Europa și să lanseze noi produse.

Pe piața din România a început deja discuțiile cu o bancă locală pentru mai multe dezvoltări ce țin în principal de zona de Open Banking. Emeshev nu a putut preciza numele băncii, fiind în stadiul de discuții.

Unul dintre jucătorii cunoscuți în piață pentru deschiderea către parteneriatele cu FinTech-urile este Libra Internet Bank, bancă cu care Revolut și Monese și-au lansat conturile IBAN în RON.

O astfel de lansare este și în agenda Vivid Money, banca cu care va face mutarea urmând a fi confirmată odată concretiză mutarea. De asemenea, Vivid vrea să le arate utilizatorilor în aplicație și soldul conturilor pe care le au la bănci și să meargă în viitor și către soluții de economisire și creditare. Concret, planul e de a transforma aplicația într-un one-stop-shop, un loc în care intri și ai la îndemână tot ce ai nevoie în materie de servicii financiare.

Prin Vivid Money poți investi în acțiuni listate la unele dintre cele mai importante burse la nivel global, ETF-uri*, metale prețioase sau criptomonede. Fintech-ul generează venituri în urma schimbului valutar pe care-l realizează automat în momentul în care tu alegi să cumperi o criptomonedă sau să investești pe bursă într-o valută pe care nu o ai în portofelul digital, oprindu-și o anumită sumă din diferența de curs. Faptul că România nu a trecut încă la moneda euro reprezintă un plus pentru companie având în vedere procesul prin care se realizează veniturile.

”Ne conectăm la platformele care oferă cea mai bună rată de schimb. Când clienții investesc, pot alege să cumpere doar o parte dintr-o acțiune Tesla sau Amazon, iar dacă au nevoie de schimbarea fondurilor în altă valută, o facem instant și apoi cumpărăm. La fel se întâmplă și în momentul în care vrea să vândă o acțiune sau o criptomonedă”, adaugă Alexander Emeshev pentru wall-street.ro.

ETF-ul(Exchange Traded Fund) reprezintă o un mix de active care se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile, el ia în calcul acțiuni, obligațiuni, indici și mărfuri.

Cofondatorul Vivid Money vede aplicația ca pe un plug-in la băncile tradiționale, o conectare care le permite clienților să aibă acces mai ușor la investiții care să aducă un randament mai bun decât al produselor tradiționale.

O discuție în industria financiară este legată de poziționarea FinTech-urilor față de jucătorii tradiționali: sunt prieteni, adversari sau freenemies?(adică prieteni în ciuda faptului că există o competiție între bănci și FinTech-uri).

Emeshev spune că în 10 ani, după ce FinTech-urile vor ajunge la un grad mai mare de încredere din parte utilizatorilor, care vor interacționa mai des cu aplicațiile lor, termenul FinTech nu va mai exista.

”În 10 ani nu va mai exista cuvântul FinTech, acum ne place acest cuvânt, dar cred că peste un deceniu nu va fi o barieră între băncile tradiționale și FinTech, vor fi integrate”, adaugă Emeshev.