Timp de 35 de ani am încercat să educ statul român, dar nu am reușit. Sunt două sisteme de gândire total diferite, iar acesta este și motivul pentru care un astfel de Oraș Medical nu va putea fi construit vreodată de către stat”, a declarat Enayati, pentru wall-street.ro.

Enayati a inaugurat Orașul Medical în februarie 2021, iar în următoarele aproximativ patru luni întregul spital a devenit funcțional 100%.

Află mai multe despre începuturile Enayati Medical City de AICI.

”A fost o investiție pe care o așteptam de cinci ani și despre care încă nu îmi vine să cred că funcționează. Sunt 500 de oameni implicați în acest proiect și este un fel de green field project, deoarece nici eu nu am mai avut pe Regina Maria în spate, așa cum aveam. Am fost nevoit să ridic totul pe cont propriu”, a adăugat antreprenorul, care a călăuzit actuala Rețea privată de Sănătate Regina Maria timp de 20 de ani.

Referindu-se la cel mai recent proiect al său, Enayati atrage atenția asupra celorlalte spitale private din România, care sunt găzduite de clădiri de birouri și în care nu sunt concentrate toate specialitățile medicale de care un pacient ar avea nevoie.

”Circa 90% din spitalele private din România sunt bazate pe clădiri de birouri. Imposibilitatea de a integra serviciile medicale într-un singur loc este un mare dezavantaj pentru pacientul român, cu atât mai mult dacă e vorba despre privat. Pacientul vine cu o problemă, pentru care speră să găsească rezolvare, dar, în schimb, este redirecționat către alte unități medicale”, a mai explicat antreprenorul.

La aceasta, Enayati a adăugat și lipsa de empatie în relație cu pacientul, ceea ce constituie definiția sistemului public românesc de sănătate.

”Nu cred că statul român va putea ridica vreodată un astfel de colos medical, deoarece nu e vorba doar despre construcția unei clădiri, ci și despre managementul din spate”, insistă Enayati.

Servicii premium, așteptări pe măsură

Wargha Enayati se laudă cu servicii de calitate europeană în Orașul Medical din zona de nord a Capitalei, unde găsim și alte nume sonore implicate, precum cei de la Ares (cardiologie), Dr. Leventer (dermatologie) sau Institutul Sânului.

O zi de spitalizare pe segmentul de paliație (îmbunătățirea calității vieții în cazul pacienților care nu mai răspund la tratament) pornește de mininum 200 de euro.

În ceea ce privește categoria rezidențial, unde spitalul devine un ”hotel de lux” pentru pacienți, prețurile încep de la 2.500 de euro pe lună, cuprinzând cazarea, hrana zilnică și un pachet medical primar. Bineînțeles, și aici costurile urcă în funcție de nevoile și cerințele pacienților.

”Avantajul este că dacă intervine vreo problemă, consultațiile pot avea loc în același spațiu, deoarece transportul poate deveni dificil pentru vârstnici”, a mai spus Enayati.

Deocamdată, viziunea mea este ca acest loc să devină un exemplu pentru o afacere medicală de top, un fel de ”next level”. Vor veni și alte proiecte, însă adiacente acestui Oraș Medical.

Wargha Enayati, antreprenor în Sănătate

Află mai multe despre o zi din viața CEO-ului Wargha Enayati din interviul de mai jos:

Prima investiție privată de mari dimensiuni din sistemul medical românesc de după 1989, Enayati Medical City și-a început activitatea în plină pandemie. Din luna mai, odată cu deschiderea tuturor spitalelor și cabinetelor medicale, a atins cifra de afaceri de 16,5 milioane de euro. Enayati Medical City previzionează pentru al doilea an de activitate o cifra de afaceri de 35 milioane de euro.

Grupul de firme condus de Dr. Enayati cuprinde Fundația Inovații Sociale Regina Maria, companiile de comunicare medicala (MedicHub Media și MediaMed Publicis), compania de servicii medicale și abonamente Concierge Medical, Spitalul de boli interne și recuperare, Centrul pentru Vârstnici ce funcționează în cadrul Enayati Medical City, precum și platforma de recrutare MediJobs sau aplicația de programări Docbook. Companiile din Enayati Group vor atinge în 2022 o cifră de afaceri de 16 milioane de euro.

Sursa foto: Wall-Street.ro