Samir Karia are peste 25 de ani de experiență în sectorul serviciilor financiare, începându-și cariera în cadrul Citi în anul 1997. Acesta îl succede pe Ivan Vrhel, care după patru ani în rolul de Citi Country Officer pentru România, a fost promovat într-un nou rol în cadrul Citi în afara României.

„Dacă mă uit la valorile pe care le au românii, una dintre acestea este familia. Românilor le place să aibă grijă de familia lor și chiar de toate rudele. Acest lucru nu este atât de dezvoltat în alte părți ale lumii. La o vârstă foarte fragedă mi-am pierdut părinții, ajungând într-o situație în care eram singur, așa că familia este foarte importantă pentru mine”, a declarat Samir Karia.

CEO-ul Citi spune că principalele avantaje ale României sunt faptul că țara face parte din Uniunea Europeană, ceea ce ne oferă o serie avantaje în ceea ce privește atragerea investițiilor. Un alt avantaj pe care îl au românii, după spusele lui Samir, este faptul că majoritatea cunosc mai multe limbi străine.

„Mă uimește faptul că românii pot vorbi atât de multe limbi străine, destul de fluent. Cred că un lucru important pentru România este că face parte din Uniunea Europeană. Aceste ingrediente oferă posibilitatea de a atrage mai multe investiții”, explică Samir.

Ce are în comun Tanzania cu România: Ne place să cărăm portofelele după noi

Românii sunt încă foarte legați de utilizarea cash-ului, în pofida faptului că plățile digitale sunt impulsionate de politicile guvernamentale. Unul dintre principalele motive pentru care Guvernul și ANAF susțin răspândirea utilizării plății cu cardul este pentru a lupta cu economia subterană, prin fiscalizarea banilor. CEO-ul Citi România spune că relația pe care o au oamenii cu banii gheață este unul din punctele comune între români și locuitorii din Tanzania.

„Am fost foarte surprins să aflu că banii lichizi sunt o parte importantă a economiei românești. La fel ca și în Tanzania, s-a creat un ecosistem financiar în jurul cash-ului. Tanzania trece printr-o perioadă de tranziție încercând să își extindă afacerile și să se deschisă spre piețele internaționale. România a trecut deja prin această tranziție în ceea ce privește atragerea investitorilor străini să vină și să aducă bani în țară”, punctează Samir.

Mulți oameni preferă încă să plătească cu bani lichizi la cumpărături și alte tranzacții, mai ales în zonele rurale sau în cazul tranzacțiilor mici. Întrebat de cât de lungă va fi „relația de iubire” între cash și oameni, Samir mi-a spus că nu vede, în viitorul apropiat, o renunțare la numerar.

„Părerea mea personală este că va dura până vom ajunge acolo. Cred că este nevoie de o cantitate enormă de educație, mai ales în cadrul comunității rurale. În orașele mari oamenii sunt mult mai conștienți de alegerile pe care le pot face. Factorul de încredere și factorul educațional trebuie să pătrundă în sistem”, a explicat șeful Citi România.

Noi am fost aici înainte de Schengen și vom fi și după Schengen.

Samir Karia, CEO Citi România

La finalul anului trecut, cea mai disputată temă a fost votul negativ dat de Austria pentru aderarea României la Spațiul Schengen. În ciuda eforturilor făcute de Germania și Luxemburg, care au încercat să convingă Austria să renunțe la poziția sa împotriva României și Bulgariei, totuși candidaturile celor două țări au fost respinse în cele din urmă de Austria și Olanda, cele două țări fiind luate la pachet.

Votul negativ din partea Austriei a dus la un lanț de boicotări din partea românilor față de companiile austriece. Boicotarea a fost susținută chiar și de cei mai importanți actori de pe scena politică românească, cu toate că șefii companiilor și a băncilor austriece și-au exprimat părerile de rău în urma votului austriac.

Pe lângă avantajele ce țin de libera circulație, intrarea în Spațiul Schengen ar aduce avantaje în mediul de afaceri, mai ales pentru transportatori, prin eliminarea timpilor mari de așteptare la frontierele terestre și a procedurilor birocratice. Samir spune că relația băncii pe care o conduce cu România nu este condiționată de aderarea României la Spațiul Schengen.

„Cred că noi nu ne-am gândit niciodată la faptul că banca își va schimba poziția în funcție de aderare. Noi am fost aici înainte de Schengen și vom fi aici și după Schengen. Ceea ce este foarte important pentru noi este să continuăm să investim pe piețele pe care vedem oportunități de afaceri. România este o astfel de țară”, explică Samir Karia.

Samir a avut un parcurs profesional în roluri de management de produs și vânzări în cadrul diviziei Citi International Clients Group în Tanzania, Kenya, Zambia și Africa de Sud. Din anul 2015, Samir Karia a ocupat rolul de director pentru segmentul Hub-Managed Countries și Financial Institutions pentru regiunea Africii Subsahariene, acoperind 31 de țări. Anterior, Samir Karia a fost director pentru segmentul Corporate și Investment Banking în cadrul Citi Zambia.

Citi este prezentă în România din anul 1996 și furnizează produse și servicii financiare companiilor locale și multinaționale, întreprinderilor mici și mijlocii, instituțiilor guvernamentale și organizațiilor non-profit.

Participă la evenimentul Financial Forum 2023, organizat de wall-street.ro, care va avea loc pe data de 16 martie, pentru a afla de la experții financiari cele mai bune sfaturi pentru a trece peste un an dominat de inflație și incertitudine economică, dar și pentru discuta despre cele mai noi instrumente de finanțare diponibile pentru antreprenori.

Sursa foto: Citi România