Cu peretii inca acoperiti in unele locuri de funingine, decoratiunile interioare disparute, dupa controversatul incendiu din 2009, si tencuiala cazuta din loc in loc, vila Oromolu este la un pas sa-si recapete stralucirea interbelica.
Cu o istorie tumultoasa in spate, cladirea avariata in bombardamentele din 1944 si apoi afectata de un incendiu puternic in 2009, se afla in prezent in proprietatea fondului de investitii sud-african NEPI, care a realizat un proiect de restaurare si integrare a monumentului istoric intr-un complex de birouri, investitie totala de ordinul zecilor de mil. euro. Astfel, vila, aflata in prezent intr-o stare de degradare destul de avansata la interior, isi va recapata prestanta de altadata.

O oaza de lumina, imobilul aflat la cateva sute de metri de Palatul Victoria, a fost resedinta omului politic si fostului guvernator al BNR, Mihai Oromolu ( intre 1922si 1926-n.r.), iar acum printr-un context fericit a ajuns intr-un final in stadiul in care cineva pregateste restaurarea.


Reabilitarea cladirii nu a fost o alegere a NEPI, care prefera investitiile in proiecte de dimensiuni mari, ci rezultatul "mostenirii" proprietatii in contul unei datorii de la o alta firma imobiliara.

"Nu am ales sa investim, am mostenit aceasta cladire in contul unei datorii si am ales sa facem cel mai bun lucru pe care il puteam face, sa o restauram si sa ne aratam astfel respectul fata de mostenirea culturala a orasului. Vom face spatii publice si o cladire noua de birouri, proiectata astfel incat sa puna in valoarea monumentul istoric. Nu vom face bani din aceasta dezvoltare, va ajunge insa sa aiba o valoare egala cu cea a investitiei noastre", spune Martin Slabbert, seful NEPI.

NEPI a preluat cladirea si un teren aferent de la firma Central AH Pioneer, controlata de omul de afaceri Alexander Hergan.
Proprietatea de langa Guvern, denumita Victoriei Office si amplasata pe bulevardul Aviatorilor nr. 8, a fost evaluata in 2011 la 13,2 milioane de euro. In raportul NEPI se mentioneaza ca investitia in vehiculul Central AH Pioneer, subsidiara NEPI, a fost de 8,4 milioane de euro.

Slabbert a adaugat ca "este o cladire importanta pentru noi, dar nu este genul de dezvoltare in care in mod normal ne-am fi implicat, ca urmare a dimensiunilor mai reduse. Vor fi aici birouri la standarde foarte inalte, iar probabil chiriile vor fi peste medie"

Proiectul Nepi va fi format din vila Oromolu, care va fi restaurata, si o extindere pavilionara compusa din parter si trei etaje, cu cafenele, spatii de lobby si birouri, va fi deservit de o piateta publica.

Corpul nou de cladiri, care va avea o fatada verde, existand un fel de jardiniere cu plante, reprezinta o dezvoltare mica, in total, proiectul va avea in jur de 7.000 mp. "Nu este o constructie intruziva, din contra monumentul va fi pus in valoare de constructia noua", mai spune Slabbert.

Slabbert a mai spus ca proiectul este in faza de avize, iar lucrarile de constructie si restaurare vor incepe imediat ce autorizatia va fi obtinuta. Dupa demararea lucrarilor, constructia va fi finalizata in circa 1 an. "Avand in vedere ca respectam PUZ-ul zonei nu cred ca vom avea probleme cu obtinerea avizelor, insa in Bucuresti ne putem astepta si la intarzieri", a comentat Slabbert.

Vila Oromolu este situata in zona Pietei Victoriei si este monument istoric. Lucrare de maturitate a arhitectului Petre Antonescu (1873 – 1965), constructie datata in anul 1927, vila a servit drept resedinta a omului politic Mihai Oromolu, fost guvernator al Bancii Nationale.

Margareta Mihailescu, specialist restaurare la Ministerul Culturii a mentionat ca imobilul a fost construit printr-un imprumut de la BNR de 6,5 mil. lei interbelici.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul Petre Antonescu pentru a servi ca resedinta familiei lui Mihai Oromolu. Cladirea a fost finalizata in 1927, insa in 1944 a fost partial distrusa in urma bombardamentului asupra Bucurestiului. Atunci au fost avariate etajul edificiului si latura estica. Arhitectural, cladirea poate fi definita de un eclectism neoclasic cu influente de maniera baroca si elemente art nouveau

Imobilul a fost nationalizat in 1956 si trece in administrarea I.L.L. Raion Stalin, apoi intre 1958 si 1990, sub administrarea ICRAL Herastrau, au loc o serie de lucrari de reabilitare incluzand recompartimentarea interioara a edificiului si reamenajarea acestuia ca locuinta de protocol. Dupa 1990, ICRAL Herastrau se reorganizeaza ca SC Herastrau Nord SA. Dupa '90, imobilul reintra in posesia urmasilor lui Mihai Oromolu, Constantin Ion Oromolu si Micaela Constanta Totoescu Oromolu.

Intre 1997 si 2004, in urma unor actiuni succesive in instanta, in vederea clarificarii regimului juridic de proprietate asupra imobilului, acesta este nefunctional, neasigurandu-i-se o protectie eficienta, In 2004, imobilul intra in proprietatea unei companii controlate de Alexander Hergan, care dorea sa construiasca acolo un turn de birouri. In 2009, un incendiu puternic avariaza partial imobilul si in acelasi timp starneste controverse. Apoi in 2012, NEPI preia imobilul in contul unei datorii pe care o avea de recuperat de la Avrig 35, grupul de companii controlat de Hergan.

Fotografii de Mircea Dragos.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri