Proprietatea aflata in prezent la vanzare, un imobil construit in stil neogotic a fost construita la sfarsitul secolului XIX de catre un arhitect francez.

Spatiile interioare bine definite, generoase si proportionate, statui, vitralii, frontoane, stucaturi, picturi murale, usi sculptate si scari monumentale, alaturi de marmura de Carara sau candelabrele din cristal Bohemia se numara printre elementele care iti taie rasuflarea in cladirea aflata in una dintre cele mai reprezentative zone ale Capitalei, Piata Amzei, o zona constituita in 1841 intre Calea Victoriei si Bulevardul Magheru, initial denumita Piata Mica. Aici, in jurul Bisericii Amzei, aveau resedinta unele din cele mai puternice familii ale vremii, de la Marghiloman la Kretulescu, de la Arion la Chrissoveloni.

Aici este amplasata si vila Radu Arion, descendent al unei vechi familii de boieri. Casa din Bucuresti, ne povesteste Laura Berezitchei, real estate account manager in cadrul diviziei de office & retail a companiei de consultanta imobiliara Crosspoint, a apartinut senatorului Scarlat C.Arion, care a primit-o zestre de la sotia sa Ecaterina Christopoulos, a patra generatie dupa Athanasios Christopoulos, un poet cunoscut al grecilor.

Este casa in care Radu Arion - fiul senatorului Scarlat Arion si diplomat care a sfidat guvernul de la Bucuresti in anul 1945 refuzand sa se intoarca in Romania sub regimul impus de fortele sovietice- s-a casatorit in 1931 cu Viorica Ionescu-Clejani, fiica lui Gheorghe Ionescu-Clejani, conform declaratiilor fiului sau, botezat tot Scarlat, in memoria bunicului acestuia.

In 1945, Radu Arion, pe atunci Ambasadorul Romaniei la Atena, a ales exilul pentru familia sa, salvand, cu acest prilej, arhiva diplomatica a Delegatiei Romaniei la Atena si conservand-o peste ani, ea urmand a fi retrocedata statului roman, in cadrul unei ceremonii la Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, in 1992.

Casa de la Biserica Amzei a fost vanduta de senatorul Scarlat C. Arion, din nevoia de a isi finanta activitatile politice.

Peste ani, resedinta prestigioasa de alta data a schimbat mai multi proprietari, ajungand in 1990 in portofoliul unei societati comerciale, care a demarat lucrarile de consolidare, restaurare, extindere si modernizare intre anii 1993 si 1995.

Citeste si:

Printre dotarile de care a beneficiat imobilul in urma renovarii se numara aer conditionat centralizat, instalatie de iluminat a arhitecturii exterioare, instalatie de incalzire duala, instalatii de supraveghere, alarmare si centrala telefonica.

Timp de 10 ani, pana in 2004, in incinta a functionat Casino Astoria, iar apoi un restaurant.

“Proprietatea este disponibila spre vanzare, putand fi adaptata pentru destinatii precum: restaurant, casa de licitatii, spatiu expozitie, sediu reprezentativ de companie, sediu central de banca, reprezentanta diplomatica sau a unor organisme internationale, resedinta de exceptie”, spun consultantii imobiliari ai Crosspoint.

Locuinta are o suprafata construita totala de 2.115 mp, fiind formata din 3 corpuri de cladire: corpul principal- cladire de patrimoniu, 1.111 mp utili, corpul B si corpul C - subsol tehnic, ce poate fi extins prin constructia unui nou imobil, spun oficialii Crosspoint.

Terenul are o suprafata de 1.076 mp, amprenta constructiei la sol fiind de 586 mp.

Cititi si un interviu cu fiul lui Radu Arion publicat in 2005 de Jurnalul National.