La poalele Muntilor Fagaras, in centrul tarii, in cel mai inalt loc din Avrig, intri pe portile grele din lemn in secolul XVIII, cand domnii isi invarteau bastonul elegant si doamnele isi plimbau rochiile cu crinolina pe alei inflorite. Suntem la Palatul Brukenthal, singura cladire din tara aflata intr-o gradina baroca, unde farmecul i-a adus si numele de "Edenul Transilvaniei".

In 1756, Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei (1777-1787), a cumparat terenul pe care astazi se afla resedina de vara a palatului Brukenthal la Avrig. In 1764, resedinta, care cuprinde un palat si oranjeria sa, a fost finalizata, inspirata de castelele Schönbrunn si Laxenburg din Austria.

Dupa moartea guvernatorului, resedinta a mostenita de descendeti pana cand baroneasa Wilhelmine Mylius-Brukenthal, a instrainat-o. Astfel, in 1908 proprietatea a ajuns in posesia Prezbiteriului Comunitatii Evanghelice din Sibiu care a deschis aici in un sanatoriu si un stabiliment termal. Dupa 1948, ansamblul a fost nationalizat, iar statul a pastrat sanatoriul si clinica.

Hotelul din "Edenul Transilvaniei"

In urma cu 15 ani, terenul a devenit proprietatea Fundatiei Samuel von Brukenthal, iar in cativa ani sanatoriul a fost desfiintat. In 2011-2012, oranjeria a fost renovata si transformata in hotel de catre fundatie, insa palatul se afla in prezent intr-o stare de degradare.

palatul brukenthal

Gradina Palatului, singura gradina baroca si singura gradina-monument din tara, se intinde pe o suprafata de 16 hectare. Inca de la intrare veti remarca o cladire renovata care pastreaza stilul secoului XVIII. Este oranjeria Palatului Brukenthal, prima cladire din ansamblu, care gazduieste lunar zeci de turisti in cele cinci camere duble (cu baie pe hol), trei camere duble cu baie proprie si un apartament, unde preturile pornesc de la 164 lei.

Socata, savoarea din "Edenul Transilvaniei"

Tot in Oranjerie se afla o sala de festivitate si un restaurant, unde oaspetii sunt rasfatati cu preparate traditionale si cu socata, bautura casei. Vizitatorii se pot relaxa si la masutele de pe iarba verde din fata Oranjeriei, de unde aud sunetul paraului care strabate "Edenul Transilvaniei".

Plimbarea printre bujorii, trandafirii, florile de soc si iasomia care coloreaza si improspateaza gradina baroca se incheie cu o vizita mai mult simbolica la Palatul ansamblului. Acesta poate fi vazut doar de afara, pentru ca se afla intr-o stare de degradare. Fundatia Samuel von Brukenthal are in plan sa-l reabiliteze, insa nu a anuntat cand ar putea incepe lucrarile care necesita o investitie de 19 milioane de euro.

Chiar si asa, locul este preferat pentru evenimente. Din iunie 2013, de cand Fundatia a inceput sa foloseasca "Edenul Transilvaniei" si in acest scop, au avut loc peste 30 de nunti, botezuri si petreceri de familie intr-un cort amplasat in fata Palatului.

In prezent, Palatul Brukenthal si gradinile sale aduna lunar peste 500 de turisti, inclusiv cei care se cazeaza in Oranjerie. In urma reabilitarii, Palatul Brukenthal va atrage pana la 5.000 de turisti, potrivit primarului local, iar voi veti plimba prin noul Versailles al Romaniei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri