Vila Csonka este situata pe un mic deal, iar in fata ei serpuieste pana in strada o gradina ametitoare care iti ofera un sentiment de tihna cum rar intalnesti. In lateral, la distanta de casa, dar comunicand printr-un pasaj din demisol, se intinde un hotel modern, a carui arhitectura futurista se impaca perfect, in ciuda diferentelor in timp, cu stilul secession al casei monument istoric.

Vila istorica isi ia numele dupa primul ei proprietar, fotograful Geza Csonka. Csonka a devenit fotograf in 1882 si a lucrat la inceput ca asistent in Budapesta. In 1896 el si-a deschis propriul studio foto in Targu Mures, unde a lucrat pana in 1910- la moartea sa. In vila istorica proaspat restaurata putem sa admiram la intrare o parte din fotografiile artistului, achizitionate de investitori pentru a putea realiza aceasta mica expozitie. Tot in cadrul procesului de restaurare vila a mai primit un accesoriu care sa ii sublinieze importanta istorica, pe unul dintre peretii din hol a fost pictat planul initial al locuintei, asa cum aparea el in acte.

Vila Csonka

Procesul de restaurare prin care vila istorica situata in aproapiere de centrul orasului Targu Mures a trecut recent a readus spiritul vremii nu doar in decoratiunile exterioare, ci si in amenajarile din interior. Camerele din vila au fost amenajate in stil clasic cu piese originale de mobilier Thonet si Art Deco, vechi de peste 100 de ani si restaurate.

Vila Csonka din Targu Mures a fost restaurata de familia Plopeanu, printr-o investitie de 500.000 euro, insa istoria proiectului din Targu Mures se intinde pe ultimii 5 ani, familia lucrand ani in sir la proiectare astfel incat sa gaseasca o varianta care sa ii reprezinte. Isi doreau sa construiasca un hotel de 4 stele intr-un ansamblu care sa cuprinda si vila monument istoric.

Vila Csonka

Astfel, casa istorica construita la inceputul secolului XX a fost transformata intr-o unitate de cazare si face parte dintr-un concept hotelier de lux a carui investitie totala s-a ridicat la peste 7 mil. euro. Familia Adinei Plopeanu, managerul hotelului si unicul actionar, fiica omului de afaceri Emil Morariu- fost actionar Bere Mures, a cumparat proprietatea in 2003 pentru 250.000 euro. In ultimii 5 ani, fiica omul de afaceri si sotul ei au lucrat la proiectul hotelier Privo si au incercat alaturi de arhitecti sa gaseasca cea mai buna varianta prin care sa puna o constructie noua langa bijuteria arhitecturala construita in stil Art Nouveau.

Hotel Privo

“Am stat mult sa selectam conceputul potrivit, care sa ne reprezinte”, a spus Adina Plopleanu. Printre ideile vehiculate in acesti ani s-au numarat constructia unui hotel la strada principala, care a nu a ramas in picioare pentru ca parcul din fata casei este monument istoric, dar si constructia unui hotel nou similar ca arhitectura vilei Csonka. “Nu am dorit sa facem o pastisa”, spune Oliver Nemes, architect la D3 Group, compania care a proiectat hotelul Privo, concept premiat chiar si international. Astfel s-a ajuns la o constructie noua, cu design futurist, extravaganta poate pentru unii, cu un regim de inaltime mic, care sa nu fie invaziva fata de cladirea monument istoric si in acelasi timp sa se imbine perfect cu aceasta. Tot proiectul hotelier a fost construit in jurul vilei Csonka, ca un nucleu al intregului concept. Intreaga constructie noua isi propune sa puna in valoarea cladirea istorica, care poate fi admirata de turisti in timp ce merg spre camerele lor, cand asteapta in lobby sau cand iau masa.

Turistii poti fi cazati si in vila, nu doar in hotelul nou, investitorii amenajand camerele astfel incat sa poata primi oaspeti. Vila Csonka are o capacitate de cazare de 6 camere si o suprafata construita de peste 400 mp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri