Uzina de apa Suceava

Uzina de apa dupa conversie

Acest proiect a castigat anul acesta Bienala de Arhitectura din Bucuresti la categoria arhitectura patrimoniului cultural, este vorba despre conversia unei vechi uzine de apa din Suceava in centru cultural. Uzina de Apa a fost finalizata in 1912 de ingineri austrieci si germani si potrivit prezentarii realizate de arhitecti in cadrul Bienalei de Arhitectura, simbolizeaza nasterea orasului modern, Suceava. Lasata in ruina timp de 50 ani, cladirea a fost revitalizata printr-o interventie care a daruit si o noua functiune imobilului.

Uzina de apa Suceava

Foto: Uzina de apa in 2006

“Proiectul este rezultatul unei colaborari ce include autoritatile municipale, comunitatea locala, arhitecti, ingineri, urbanisti, istorici, sociologi si studenti de diverse specialitati. In plus, contractori privati si companii ce promoveaza tehnici inovative au fost incluse intru-un parteneriat public/privat exemplar. Interventia minimala da o noua functiune cladirii pentru o utilizare contemporana . Noul acces realizat ca o sectiune geometrica in taluzul de pamant , direct spre bazinele ingropate ale uzinei, ofera o piata semi - publica in fata cladirii si creaza spatiul de legatura pentru extinderile viitoare cu functiuni culturale in cladirile adiacente sitului”, se mentioneaza in descrierea proiectului de pe site-ul Bienalei.

Uzina de apa Suceava

Uzina de apa: zona de documentare

Citeste si:

Conversia a presupus transformarea unei parti a cladirii in spatiu expozitional si de conferinte, in timp ce etajele sunt folosite ca birouri si zona de documentare.

“Daca in spatiile bazinelor lumina patrunde doar prin luminatoare montate in golurile fostelor chepenguri de acces pentru intretinere, etajele superioare ce vor fi utilizate ca birouri si zona pentru documentare au fost mentinute cat mai luminate posibil. Tamplaria din profile metalice simple a ferestrelor originale au fost conservate cu rol de grilaj si dublate pe interior cu geam termoizolant autoportant , fara rame. Structura originala a acoperisului a fost restaurata iar bucati din textura initiala a peretelui interior s-au pastrat ca fresce tehnologice. La podinele ce acopera golurile tehnologice si scari s-au utilizat structuri si gratare metalice ce redau caraterul industrial al cladirii. Pentru consolidarea zidariilor de caramida s-a utilizat o tehnica speciala pe baza de tesaturi si lamele din fibra de carbon”, continua descrierea de pe site-ul Bienalei de Arhitectura.

uzina de apa

Uzina de apa: zona de birouri

Proiectul a fost realizat de Constantin Gorcea.

Uzina de apa

Uzina de apa: spatiu de expunere in unul din bazine

Fotografiile folosite au fost preluate via Bienala de Arhitectura. Mai multe despre noul spirit al uzinei gasiti pe uzinadeapa.com.