Conacul-casa memoriala a lui Ion Mihalache, fondatorul Partidului Taranesc, este scos la vanzare cu 40.000 de euro de Artmark Historical Estate.

Casa Memoriala Ion Mihalache se afla in Dobresti, judetul Arges si reprezinta astazi un ultim artefact de rememorare al omului politic. Casa a fost construita in 1880, cu doi ani inainte ca Ion Mihalache sa se nasca. Proprietatea cuprinde astazi doua case, iar cea initiala a fost ridicata dupa specificul sfarsitului de secol XIX. Casa veche a fost ridicata pe un demisol din caramida, peste care s-au asezate bȃrne de stejar, iar casa propriu-zisa a fost ridicata din barne (varghii). Casa de varghii, tipica zonei, era o casa cu peretii din lemn, peste care se prindeau ȋn cuie stinghii oblice, tencuite, potrivit site-ului Artmark Historical Estate.

Casa, acoperita cu tabla, este rezistenta la cutremure. La inceput, a avut o terasa lunga in latura dreapta, inchisa ulterior cu ferestre. Astazi aceasta este un cerdac acoperit. Al doilea imobil, ridicat in primele decenii ale secolului XX, are parterul construit din caramida, iar etajul din varghii, cu peretii despartitori din zid. Are trei incaperi la parter si patru la etaj, cu un mic balcon, potrivit descrierii Artmark Historical Estate.

Alegerea acestei resedinte de catre Ion Mihalache nu este intamplatoare. Aflata la doar 20 de km la nord de Topoloveni, locul de nastere al lui Mihalache, casa prezinta totodata si un specific fata de care politicianul resimtea afinitati puternice – traditia. Atent la inovatiile din epoca, Mihalache avea sa ii ofere casei confortul necesar. Folosind o sursa de apa apropiata, casa va fi alimentata cu apa curenta, avand si o canalizare necesara. Curentul electric era introdus in proprietate in cursul anului 1932, in urma achizitiei unui motor-dinam Renault. Dupa 1947, proprietatea intra in posesia statului comunist, devenind anexa a spitalului Calinesti, statut pe care l-a avut pana in cursul anului 2000.

Imaginea lui Ion Mihalache este legata in principal de taranul roman. De la ideologia politica si economica, pana la cultivarea propriei infatisari, Mihalache vedea in taranul roman principala resursa a Romaniei. Invatator la baza, Mihalache avea sa se lanseze in politica imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial, punand bazele Partidului Taranesc (decembrie 1918), al carui presedinte a fost pana in 1926. Colaborarea si fuziunea cu Partidul National Roman condus de Iuliu Maniu avea sa propulseze noua structura politica (Partidul National Taranesc) la conducerea Regatului, alaturi de care Mihalache a urcat in functii ca Ministru al Agriculturii (1928-1930) sau Ministru al Afacerilor Externe (1030-1933). Dupa venirea la putere a comunistilor, Mihalache este arestat in lotul Maniu si este condamnat la inchisoare pe viata. Avea sa moara la 10 ani dupa Iuliu Maniu, in martie 1963, in inchisoarea de la Ramnicu Sarat.

Sursa foto: Artmarkhistoricalestate.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri