Grand Hotel din Constanta, primul hotel care a beneficiat de electricitate si incalzire centala in orasul de la malul marii, a fost scos la vanzare cu un pret de pornire de 950.000 de euro, conform Artmark Historical Estate, divizia de real estate a casei de licitatii Artmark.

Imobilul, construit in perioada 1915 – 1920, a fost restaurat recent si este compus dintr-un numar de 36 de camere, acestea fiind dispuse pe doua etaje. Cu o suprafata construita de circa 1.300 de metri, din care spatiu efectiv disponibil de circa 1.000 mp, locatia beneficiaza la parterul acesteia de un spatiu comercial de 200 de metri patrati.

Conform datelor Artmark Historical Estate, spatiul scos la vanzare, cu un pret de pornire de 950.000 de euro, care se estimeaza ca poate ajunge la cumparare si la un pret si de 1,2 milioane de euro, se poate preta sa functioneze in continuare drept hotel sau sa fie modernizat si adaptat pentru a deservi drept o clinica medicala, spatiu de birouri, spital privat, scoala privata sau centru social.

Un strop de istorie: Grand Hotel, evadare in trecutul spatiului de la malul marii

In anul 1912, Stavro Dumitriu, un important om de afaceri, a cumparat de la Primaria Constanta un teren de 1.450 de metri patrati. Pe atunci, terenul se afla in plin camp, la marginea orasului. Pretul terenului a fost de 98.870,50 de lei. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia ca este nebun sa cumpere un teren in acea zona. Opt ani mai tarziu, in 1920, se deschideau usile hotelului care a devenit, in scurt timp, unul dintre reperele Constantei.

Constructia a durat cinci ani, planurile fiind executate de arhitectul francez Edgar de Goue. Fata de proiectul initial, constructia avea cu un etaj mai putin. Acesta a ramas in faza de proiect si nu a mai fost finalizat. Noul hotel era dotat cu electricitate si incalzire centrala si a avut un succes rapid in randul oamenilor de vaza care aveau nevoie de cazare.

Dupa moartea lui Stavro Dumitriu, in 1940, afacerea a fost preluata de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Hotelul, la parterul caruia se aflau un restaurant, o sala de lectura si mai multe spatii comerciale inchiriate, era unul dintre punctele de atractie ale orasului.

Dumitru St. Dumitriu era, la fel ca tatal sau, un abil om de afaceri, fiind un pion important pe piata imobiliara dobrogeana. Tineretea si-a petrecut-o in strainatate, incepand cu 1926, in calitate de reprezentant direct al societatii Ford Motor Company, la Trieste, Alexandria si Istanbul. Din 1932, a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Cand a preluat hotelul, a infiintat, la parterul cladirii, reprezentanta Ford in Dobrogea. Influenta pe care Dumitriu o avea pe plan local este ilustrata si de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanta.

Preluarea puterii de catre comunisti in Romania a incheiat relativ repede povestea frumoasa a hotelului Grand. Firea generoasa a lui Dumitriu i-a salvat, partial, familia de arest, in 1950, atunci cand un ofiter sovietic, caruia ii facuse un serviciu, si-a aratat recunostinta si l-a anuntat ca evacuarea va fi urmata de incarcerare. Familia s-a refugiat in Bucuresti, dar fiul lui Dumitriu, Stavro, a facut doi ani de inchisoare, la Canal.

Dupa o lupta de cinci ani in justitie, mostenitorii au recapatat proprietatea familiei lor si au restaurat frumosul imobil, pentru a fi redeschis publicului ca hotel sau pentru a i se da o alta utilitate.

Hotelul Intim din Constanta, la vanzare pentru aproape 2 mil.euro

In cursul anului 2015 a fost scos la vanzare si hotelul Intim din Constanta, pentru un pret de 2 milioane de euro. Cunoscut in perioada interbelica sub numele de “Regina”.

Cladirea actuala a hotelului Regina a fost construita la inceputul anilor 1900 in locul unui alt hotel celebru: hotel d'Angleterre. In hotel d'Angleterre a locuit cateva saptamani, in 1882, Mihai Eminescu, fiind locul din care ii scria Veronicai Micle.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri