Construit intr-un stil arhitectonic renascentist, adaptat intr-un stil baroc si ulterior intr-unul cu elemente de stil romantic, Castelul Banffy de la Bontida este locul care a devenit in ultimii ani punctul de intalnire al tinerilor pasionati de muzica si film, dar si un punct de atractie pentru strainii care viziteaza Romania.

In ciuda acestui lucru, grandiosul proiect a trecut prin adevarate provocari de-a lungul anilor, ajungand ca astazi sa gazduiasca importante evenimente care atrag zeci de mii de turisti in fiecare an.

Constructia Castelului Banffy, situat in comuna Bontida din judetul Cluj, a inceput in anul 1437 si s-a fost finalizat in anul 1890, fiind locul in care a locuit familia Banffy, care detinea mai multe terenuri si importante proprietati imobiliare in Romania.

Familia Banffy a locuit in acest monument unic, care vreme de mult timp a fost cunoscut si drept “Versailles-ul Transilvaniei”, pana in anul 1944, cand constructia de patrimoniu a fost nationalizata. Odata cu acest proces, cladirile si domeniile familiei au intrat in posesia statului, iar starea castelului s-a degradat treptat, fiind lasat in paragina.

Potrivit informatiilor aparute pe parcursul timpului, in anul 1944 trupele germane aflate in retragere ar fi atacat proprietatea, pentru a folosi spatiul drept spital militar.

Constructia a fost serios afectata la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand trupele germane aflate in retragere, au atacat, jefuit si incendiat intreg ansamblul. A fost distrus intreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete si biblioteca.

In anii ‘90, la propunerea Fundatiei Transylvania Trust, castelul este inclus pe Lista celor mai Periclitate Monumente Istorice ale lumii, aceasta fiind publicata in World Monument Watch.

Ulterior, Fundatia a incheiat un contract de concesiune in 2003 cu Consiliul Local Bontida, apoi in 2008 - castelul fiind retrocedat familiei Bánffy - cu Katalin Bánffy, fiica ultimului proprietar al castelului, cu scopul de a restaura si revitaliza castelul pentru a-l transforma intr-un centru cultural si educational.

“Am facut acest pas din dorinta de a salva de la disparitie cel mai insemnat ansamblu nobiliar din Transivania si de a crea un exemplu prin proiectul de retasurare si revitalizare. Astfel, am infiintat aici un centru de specializare in reabilitarea patrimoniului construit prin care urmarim invierea tehnicilor traditionale de constructile, prin dulgherie, zidarie sau pietrarie”, sustine Fundatia Transylvania Trust, care a oferit aceste informatii Asociatiei ARCHE, care prin proiectul Monumente Uitate: castele si conace revitalizate incearca sa aduca mai aproape de cititori si de cei interesati astfel de proiecte cu adevarat emblematice.

In momentul in care ansamblul a fost concesionat, acesta era o ruina. “Procesul de restaurare decurge prin activitatile centrului de specializare. (…) Valoarea anuala a investitiei depinde de fondurile pe care le avem, iar suma este cuprinsa intre minimum 20.000 de euro pe an si 100.000 de euro pe an. Restaurarea va dura circa 15 ani, iar suma necesara completarii proiectului se apropie de 5 milioane de euro”, au aratat reprezentantii Fundatiei Transylvania Trust.

Cladirile ansamblului adapostesc camere de cazare, o bucatarie cu sala de mese, birouri si o sala de conferinte. Fosta capela din incinta castelului functioneaza drept un centru comunitar.

Potrivit datelor disponibile, in ultimii ani, circa 50.000 de vizitatori au trecut pragul castelului, acestia venind atat din tara, cat si din strainatate.

Bogatia arhitecturala de langa Cluj a prins insa viata in ultimii ani prin diferite evenimente culturale sau manifestari printre care Zilele Castelului Banffy, Zilele Patrimoniului, Zilele Patrimoniului pentru copii sau Festivalul de Film Transilvania (TIFF), ori Festivalul Electric Castle.

Evenimentul muzical Electric Castle a debutat in anul 2013, iar Castelul Banffy a fost gazda unor nume importante de pe scena internationala a muzicii, precum The Prodigy, Fatboy Slim, Bonobo sau Morcheeba.

Anul acesta, evenimentul Electric Castle va debuta pe 14 iulie si se va incheia pe 17 iulie, pe scena evenimentului urmand sa urce nume mari ale muzicii internationale precum Skrillex, Bastille sau Paul Kalkbrenner.

Sursa foto: monumenteuitate.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri