Cresterea gradului de economisire in Romania prin pensiile private facultative poate avea la baza, in principal, deschiderea angajatorilor spre a include pensiile private facultative in pachetele de beneficii extrasalariale. Este, asadar, important ca angajatii sa stie ca isi pot negocia in pachetul salarial si viitoarea pensie, iar angajatorii sa stie ca exista facilitati fiscale pentru aceste pensii facultative daca le ofera angajatilor.

Pasii pe care trebuie sa ii intreprinda un angajat pentru a solicita angajatorului pensie facultativa ca beneficiu extra-salarial difera, insa, de la o companie la alta, la fel ca si decizia de a oferi un astfel de beneficiu sau componenta pachetului de beneficii si ponderea pe care pensiile private facultative o reprezinta alaturi de celelalte beneficii pe care angajatorul de ofera.

In acest moment, ofera pensii facultative angajatilor, in special, companiile multinationale, care imprumuta acest obicei de la companiile din tara de origine. Speranta administratorilor de pensii ar fi ca treptat vor exista si companii de dimensiuni mai mici sau cu capital romanesc care vor folosi pensiile private facultative ca diferentiator din perspectiva angajatorului, pe o piata a fortei de munca din ce in ce mai competitiva.

Angajatorii sunt un catalizator al schimbarii, insa apetitul pentru pensii private trebuie sa vina mai ales de la angajati. In prezent, angajatii sunt mai interesati de beneficii extrasalariale imediate, cum ar fi, spre exemplu, abonamentele de fitness, pe cand pensia este adesea un subiect la care se gandesc mai tarziu.

"Oamenii se gandesc, mai degraba, la sedinta de fitness de maine, decat la pensia de peste 30 de ani. Pana la urma, este alegerea angajatului si perceptia lui despre ce este mai important pentru el, nevoia pe termen scurt sau siguranta viitorul mai indepartat", spunea Raluca Tintoiu, CEO, NN Pensii, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Ce trebuie sa ii spui angajatorului despre solutiile de pensii private facultative

  • Pensiile private constituie o investitie pe termen lung si ajuta angajatorul sa isi protejeze afacerea de fluctuatiile de pe piata muncii si sa castige bani prin stabilitatea personalului. Cei mai multi oameni isi schimba locul de munca pentru ca au impresia ca asa isi maresc salariul, ca avanseaza mai repede. Fluctuatia de personal e insa o problema pentru multi angajatori. Poate ca nu e nimeni de neinlocuit, dar cu ce pret? Un salariat care pleaca costa de trei ori salariul lui pe un an. Aceste costuri sunt estimate pe baza cheltuielilor de recrutare si pregatire a noilor angajati.
  • Pensia privata facultativa reprezinta de fapt pensia care va conta pentru angajati la batranete. Totul depinde de suma cu care angajatorul contribuie, de durata platii contributiilor si de evolutia fondului ales de catre participant. In acelasi timp, angajatii pot contribui si ei din propriul venit. Contributia nu trebuie insa sa depaseasca 15% din venitul lunar brut impozabil al angajatului si nu mai putin de 45 lei / luna.
  • Si angajatorul dispune de beneficii: Isi poate deduce de la plata impozitului pe profit valoarea totala a contributiilor platite catre angajat. Maximum 400 de euro pe an fiscal, pentru fiecare angajat. Aceeasi suma este dedusa si de la plata contributiilor de asigurari sociale. Aceste taxe sunt intre 15,8% si 28,8% in prezent.
  • Angajatilor le va fi mai greu sa plece, deoarece ar renunta la un beneficiu pe care s-ar putea sa nu-l aiba in alta parte. Pe piata fortei de munca se va afla ca acorda pensii facultative angajatilor, iar imaginea pozitiva constituie un motor care atrage candidati spre o companie.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri