Înainte de criză, companiile sufereau puternic din cauza deficitului de candidați pentru că nu își puteau acoperi joburile disponibile. Soluția pe care au găsit-o a fost ”importul” forței de muncă, în special din Asia. Acum, situația nu este prea fericită pentru aceștia, pentru că domeniile în care ej lucrau, în principal, în turism și HoReCa, sunt puternic afectate de reduceri sau sistări de activitate. Ce se întâmplă acum cu acești angajați?

Mai multe zeci de mii de muncitori străni lucrau, la începutul anului, în firme din România, printre care și o mulțime de vietnamezi, chinezi, nepalezi sau filipinezi. Pricipalele sectoare în care aceștia munceau erau turism, HoReCa, construcții sau îngrijire de copii.

La începutul lunii martie, criza deja devenită globală, a ajuns și în România, iar o serie de sectoare au fost puternic lovite de măsurile de prevenție, dar și de reducerea activității în țările partenere. Imediat au apărut primele anunțuri privind concedieri și închideri de firme, întâi din HoReCa și turism, apoi din automotive și, încet-încet, din majoritatea sectoarelor economiei.

Iar soluția găsită de angajatori marii, respectiv importul de forță de muncă asiatică a ieșit din calcul, cel putin pentru următoarele câteva luni.

”Din informațiile pe care le avem din piață, observăm că cererea pentru angajați non-UE nu este la fel de mare ca la nivelul lunilor ianuarie și februarie. Totodată, nu avem semnale clare, potrivit cărora aceștia sunt concediați la scară largă până la acest moment. Asta și pentru că multe dintre companii au fost în măsură să acceseze șomajul tehnic subvenționat de care beneficiază inclusiv angajații străini”, a explicat Gabriela Pleșa, director general al Global Mobility, companie de consultanță și mobilitate inteernațională.

Ce se întâmplă cu angajații asiatici

Ea adaugă și că, în prezent, nu se știe în ce măsură această categorie de angajați este informată cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în România.

Pe de altă parte, Inspectoratul General pentru Imigrări duce o campanie constantă de informare atât a angajatorilor, cât și a angajaților străini cu privire la drepturile și obligațiile ambelor părți, precum și la condițiile de ședere legală în România a muncitorilor în anumite perioade de suspendare a contractelor individuale de muncă.

Angajații străini, atât cei din statele UE cât și non-UE, au obligații și beneficiază de toate drepturile stabilite prin Codul Muncii. De asemenea, aceștia beneficiază de măsurile de protecție socială, în cazul în care îndeplinesc condițiile specifice de vechime în muncă, stagii de cotizare.

În plus, Pleșa arată că membrii de familie ai cetățenilor străini, în cazul în care dețin un drept de ședere legală pe teritoriul României, beneficiază de servicii de asistență socială în aceleași condiții cu cetățenii români (de exemplu alocația de stat pentru copii, bursele școlare).

Legislația muncii, valabilă și pentru cetățenii din statele non-UE

În contextul actual de pe piață muncii, este important de avut în vedere faptul că prevederile referitoare la relațiile de muncă sunt aplicabile în egală măsură și cetățenilor din statele non-UE

Astfel, reprezentantul Global Mobility, arată că în cazul suspendării activității companiei, cetățenii străini au dreptul la șomajul tehnic reglementat prin Codul Muncii și în condițiile stabilite prin Ordonanței de urgență nr. 32/2020, fără a le fi afectat dreptul de ședere pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii străini angajați, care dețin un permis valabil de ședere temporară, pot beneficia de șomajul indemnizat, în aceleași condiții cu cetățenii români dacă îndeplinesc condițiile stabilite pentru obținerea indemnizației de șomaj (îndeplinesc condiția de stagiu minim de 12 luni în ultimele 24 luni), în condițiile stabilite prin Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

”Din perspectiva dreptului la asistență medicală, acces la servicii și indemnizații specifice, angajații străini din state UE și non-UE beneficiază de toate drepturile stabilite prin legislația specifică, în condiții similare cu cele ale angajaților români, inclusiv indemnizații de concediu medical”, a explicat Gabriela Pleșa, director general al Global Mobility

Trebuie, de asemenea, știut că angajatele provenite din state UE și non-UE, care dețin un permis de ședere valabil, beneficiază de toate drepturile stabilite în legislația specifică, în caz de sarcină, de exemplu protecția împotrivă concedierilor, drepturile referitoare la condițiile de muncă, acordarea zilelor libere pentru efectuarea analizelor medicale, dreptul la indemnizații de concediu medical pentru risc maternal, în cazul îndeplinirii condițiilor de stagiu de conceduu medical pentru sarcină și lăuzie, concediu de creștere a copilului, alocații de stat și indemnizații pentru copii, stabilite prin lege pentru cetățenii români.

Din perspectiva legislației în domeniul imigrației, în situația încetării contractelor de muncă în bază oricărui temei legal prevăzut de Codul Muncii, angajații străini își păstrează dreptul de ședere pentru o perioadă de 90 de zile, pentru identificarea unui nou angajator.

În aceeași măsură, angajații străini își păstrează dreptul de ședere pe teritoriul României pe toată perioada în care beneficiază de indemnizația de șomaj.

”Un aspect esențial de care trebuie să țină cont toți angajatorii este faptul că regulile stabilite prin legislația specială în domeniul muncii și a protecției sociale și prin regulamentele interne/contractele colective, implicit toate demersurile necesare pentru suspendarea sau încetarea contractelor de muncă, sunt aplicabile și cetățenilor străini proveniți din state UE sau non-UE”, a precizat Pleșa.

Nu în ultimul rând, trebuie știut că setul de documente eliberat la încetarea contractelor de muncă pentru cetățenii străini este identic cu cel al cetățenilor români, respectiv decizia de încetare, notă de lichidare, adeverință de vechime(suplimentar și un raport Revisal), adeverințe de stagiu pentru șomaj, adeverințe de stagiu pentru calculul concediilor medicale.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri