Nu numai că am primit notificări să plătim chiriile, dar am primit notificări că s-au majorat chiriile în luna aprilie. Mi-am asumat orice risc, orice consecință și am spus: dacă ne puneți să plătim în mod absurd aceste chirii, sunt dispus să reziliez contractul. Deși am muncit umăr la umăr să construim și să aducem trafic în mall-uri, acum suntem tratați ca niște cârpe. Cu riscul de a distruge o parte de business, eu nu voi accepta să plătesc chiria, din data de 22, până când se iese din stare de urgență, cu riscul de a avea procese și cu riscul de a fi izgonit din mall-uri, pentru că e o plată absurdă și injustă”, a explicat Ștefan Mandachi, în cadrul conferinței.

Antreprenorul sucevean spune că autoritățile ar fi trebuit să prevadă, legal, anularea plății chiriilor pentru mediul de afaceri, în perioada stării de urgență.

Am ajuns în această conjunctură și prin prisma unor lacune legislative. Pentru că, dacă la nivel de Guvern era o atenție mai mare, nu exista această lacună legislativă și se prevedea ca odată cu intrarea în stare de urgență, se anulează plata chiriilor în zonele în care, prin lege, nu ai voie să pătrunzi”, a spus Ștefan Mandachi.

Spartan ar putea fi nevoit să concedieze angajați

„Pe 23 martie, odată cu ordonanța militară nr. 2, a intrat în vigoare și șomajul tehnic. Dar, de pe data de 9, când încasările s-au prăbușit, până pe 23, noi am plătit salariu integral pentru 1.100 de oameni. Avem 55 de restaurante împrăștiate în toată țara, dintre care cinci restaurante sunt stradale. Nu s-a vândut nimic nici la restaurantele stradale. În primul rând, un restaurant pe care îl operam cu 20 de oameni, poate fi operat acum cu doar 3 oameni. În a doilea rând, echipele au fost consolidate în ultimii ani și acum mă trezesc că trebui să renunț la angajații pe care m-am chinuit să îi educ”, a spus Mandachi.

Pe 8 martie, încasările Spartan au fost de circa 40% din încasările normale. Din momentul acela au început să tot scadă, până au ajuns, pe data de 18 martie, la 15%.

Rețeaua Spartan are 26 de locații proprii și 22 de locații în franciză.

Sursa foto: Facebook Stefan Mandachi