Antreprenorul Ștefan Mandachi, proprietarul lanțului de restaurante fast-food Spartan, a declarat, referitor la finanțarea chiriei în mall-uri pentru magazinele care au fost închise în stărilor de urgență și alertă, că este „de domeniul absurdului” ca statul să împrumute cu bani companiile pentru ca acestea să achite chiriile în centrele comerciale în perioada în care unitățile au fost închise. În cazul în care statul ar plăti în numele firmelor chiriile, antreprenorul se declară de acord cu măsura.

Guvernul a publicat luni planul de relansare economică, care conține o schemă de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19, ce presupune finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășurarea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgență sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget este de 160 de milioane de lei.

Întrebat ce părere are despre această măsură, Mandachi a declarat că în cazul în care Guvernul doar se oferă să împrumute companiile cu banii pentru plata chiriilor cât timp magazinele au fost închise, măsura este una absurdă.

Atâta vreme cât se finanțează plata unei plăți nedatorate este de domeniul filmelor cu proști. Noi am fost închiși prin lege. Cum să plătim o chirie când am fost în imposibilitate faptică să activăm? Am dat în judecată mallurile care ne percep chirii pentru perioda în care am fost încuiați de către stat. E de domeniul absurdului: statul mă împrumută cu bani, să achit ceva ce nu era firesc, legal, etic să plătesc. Pentru ce să plătesc o plată injustă și nedatorată? Statul mă împrumută, dar banii ajung la proprietarii mallurilor, iar eu trebuie să restitui banii creditați. Efectiv această măsură dă apă la moară amânării în loc să prevadă suspendarea de la plată a chiriilor. Industria HoReCa este în colaps cu complicitatea statului. Nu-i nicio relansare economică, e o îngropare economică”, a declarat Ștefan Mandachi, proprietarul lanțului de restaurante fast-food Spartan.

În schimb, dacă Guvernul va plăti cele trei luni de chirie fără să mai ceară banii înapoi companiilor, Mandachi spune că susține măsura.

Dacă statul își asumă plățile chiriilor, așa cum s-a practicat în numeroase țări din UE, da, acesta e un ajutor consistent și îi mulțumesc. Dacă nu, ce am scris mai sus rămâne valabil. Nu cunosc legea, am răspuns în baza ipotezei pe care mi-ați furnizat-o”, a transmis Mandachi, cunoscut pentru construcția, în semn simbolic, a primului metru de autostradă din Moldova.

Menționăm că încă nu au fost publicate normele de aplicare și de implementare a măsurilor economice propuse de Guvern.

La începutul lunii mai, Ștefan Mandachi a declarat, în cadrul retailArena Sessions, conferință organizată de wall-street.ro și Retail.ro, că o parte dintre mall-urile în care deține restaurante au majorat chiria și i-au cerut să plătească pentru lunile în care spațiile sunt închise. Antreprenorul a spus că nu va plăti chiria în perioada stării de urgență, cu riscul de a fi dat în judecată sau de a fi „izgonit din mall-uri”.

Înainte de redeschiderea mall-urilor, Organizaţia Patronală a Retailerilor din România, care grupează peste 800 de magazine din România și peste 10.000 de angajaţi, solicita chirie zero pentru perioada în care retailerii nu au fost lăsaţi să utilizeze aceste spaţii şi adaptarea contractelor la trafic şi vânzări, după deschiderea magazinelor.

Decizia autorităților de a suspenda temporar activitatea de comercializare a bunurilor considerate neesențiale din cadrul centrelor comerciale a afectat peste 9.000 de magazine din România, fiecare zi de închidere provocând pierderi că urmare a unor venituri neîncasate cuprinse între 15 și 20 de milioane de euro.

Sursa foto: Facebook Stefan Mandachi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri