Investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0,4 puncte procentuale în trimestrul al doilea, iar câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iulie cu 8,1% faţă de iulie 2019, însă, pentru a menţine ritmul şi a asigura revenirea rapidă a economiei, este nevoie ca politica fiscală şi monetară să lucreze împreună, afirmă ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Veşti bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgenţă. Totuşi, investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0,4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe ţări care pot arăta o astfel de performanţă. A doua veste bună, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% faţă de iulie 2019. Această creştere a venitului net de care beneficiază milioane de români este foarte importantă, mai ales în contextul crizei economice globale. Pentru a menţine ritmul şi a asigura revenirea rapidă a economiei este nevoie ca politica fiscală şi monetară să lucreze împreună", a scris ministrul, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîţu a subliniat că spaţiul fiscal este limitat, dar mai este loc de relaxare pe partea de politică monetară, atât la dobânzi cât şi la rezerve minime obligatorii, iar injecţia de lichiditate în economie de până acum a funcţionat perfect şi trebuie continuată.

Potrivit datelor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020, potrivit Agerpres.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria brută, şi cu 3,9%, pe seria ajustată sezonier.

Pe de altă parte, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.468 lei, în iulie 2020, cu 99 de lei, respectiv 1,8%, mai mare decât în iunie 2020, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.372 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 74 de lei (+2,2%), arată datele INS.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1%.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri