Șoșoacă, Adina Alberts și site-ul Agenției Europene a Medicamentului

În 8 februarie, Șoșoacă, pe atunci încă senator din partea partidului AUR, a făcut o declarație politică în care a vorbit despre presupuse efecte secundare majore și decese cauzate de vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. În timpul declarației, ea a fost întreruptă de președinta Senatului, Anca Dragu, pentru că a depășit timpul care a fost alocat pentru declarații politice din partea Grupului Parlamentar AUR. După această declarație, Șoșoacă a fost exclusă din AUR.

Chiar dacă senatorul a citat Agenția Europeană a Medicamentului și site-ul oficial „Pfizer-BioNTech” drept sursă a datelor pe care le exprimă, afirmația pe care a făcut-o este falsă. Recent, datele răspândite de Diana Iovanovici Șoșoacă au fost preluate și răspândite și de Adina Alberts, medic estetician și fost candidat la Primăria Sectorului 1 din partea Partidului Mișcarea Populară, două dintre principalele voci care critică vaccinurile anti-COVID.

Sursa datelor folosite de Șoșoacă pentru a argumenta că pandemia este „cea mai mare mascaradă a tuturor timpurilor” și că vaccinarea este „atacul fatal la adresa națiunii române” a fost ADR Reports. Conform platformei, ADR Reports este un site lansat de către Agenția Europeană a Medicamentului în anul 2012 „pentru a oferi publicului acces la rapoartele despre efectele secundare suspectate (cunoscute și ca reacții adverse suspectate).”

Chiar dacă datele oferite de Șoșoacă sunt corecte, ele sunt scoase din context și prezentate greșit. Chiar ADR Reports, site-ul folosit de fostul senator AUR ca să argumenteze că vaccinurile nu ar fi sigure, explică faptul că datele regăsite pe site se referă la „efecte adverse suspectate” care ar putea să nu fie cauzate de vaccin.

Retail jobs

Lucrul acesta este dovedit inclusiv de unele raportări de pe site, raportări în care profesioniști medicali au raportat ca un efect advers al vaccinării faptul că unele persoane au rămas însărcinate după ce și-au administrat vaccinul anti-COVID, lucru care este imposibil de atribuit vaccinării.

În plus, EMA menționează și că informația de pe website nu poate să fie folosită ca să determine probabilitatea de a experimenta un efect advers.

Chiar Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) menționează faptul că vaccinurile anti-COVID sunt sigure și că nu au existat fatalități care să poată fi atribuite vaccinării.

Niciun om nu a murit din cauza vaccinului anti-COVID

Pe 4 martie 2021, EMA a publicat două documente în care explică cum arată situația actuală în ceea ce privește siguranța vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna.

Citeste si:
Rafila: Vom primi circa 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei...
Rafila: Vom primi circa 2.500...

În cazul vaccinului Pfizer, EMA a depistat două noi efecte secundar nou pe care îl va introduce în prospect, anume diareea și vomitatul. Atât la vaccinul dezvoltat de Moderna cât și la cel dezvoltat de Pfizer, EMA a explicat că după analizarea deceselor care au survenit DUPĂ administrarea vaccinului anti-COVID, nu a fost găsită o cauzalitate și decesele nu au putut să fie atribuite vaccinului.

CITEȘTE ȘI: Dezinformarea din jurul morților apărute DUPĂ vaccinarea anti-COVID, nu din cauza vaccinurilor

CDC - datele din SUA

O poveste similară cu cea a Agenției Europene a Medicamentului este și în SUA, cu site-ul oficial al Centrului pentru Control al Bolilor Infecțioase. La americani, plaftorma se numește Vaers și este deținută de CDC. Până pe 1 martie, pe Vaers au fost raportate 1,381 de decese apărute DUPĂ administrarea a peste 76 de milioane de doze de vaccin. La fel ca în cazul europenilor, Vaers menționează explicit faptul că nu a detectat vreo moarte care să poată să fie atribuită vaccinului anti-COVID. În plus, site-ul menționează și că raportările de pe Vaers nu indică neapărat faptul că vaccinul a cauzat vreo moarte. Pe platforma lor se pot raporta efecte adverse, chiar dacă vaccinul nu este neapărat cel care a cauzat problema.

Concluzia

Afirmația răspândită de antivacciniști este falsă. În momentele în care nu se folosesc de surse dubioase de informare, ei ajung la surse oficiale, dar pe care le manipulează ca să le susțină subiectul. În cazul Șoșoacă, Adina Alberts sau a altora care au distribuit platforma ADR Reports ca să încerce să susțină faptul că vaccinul poate fi fatal, aceștia fie nu au văzut explicațiile date de platforme pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă datele corect, fie au văzut, dar au ales să le ignore.

Citeste si:
Buletinul COVID nu va mai fi trimis zilnic. Ce spune Alexandru...
Buletinul COVID nu va mai fi...