Chinezii: Suntem pregatiti pentru un razboi valutar

China este "pregatita complet" pentru un razboi valutar, a declarat viceguvernatorul bancii centrale Yi Gang, cerand insa marilor puteri economice sa respecte un acord convenit in cadrul G20 pentru evitarea unor astfel de confruntari, potrivit presei locale, citate de AFP.

Apelul viceguvernatorului vine dupa ce ministrii de finante ai statelor G20 au incercat, in februarie, sa calmeze temerile legate de un posibil razboi pe pietele valutare, anunta Mediafax.

Aceste temeri au fost alimentate de deprecierea recenta a yenului japonez, evolutie pusa de critici pe seama manipularii monedei de catre autoritatile de la Tokyo pentru obtinerea de avantaje in fata altor exportatori din Asia.

Razboiul valutar poate fi evitat daca economiile importante respecta concluziile reuniunii G20 ca politica monetara trebuie sa fie in primul rand un instrument pentru politica economica interna, a spus Yi, citat de agentia de presa Xinhua.

"China este pregatita complet. Atat in privinta politicilor monetare cat si a altor mecanisme, China va lua in considerare politicile neonventionale implementate de bancile centrale ale altor tari", a spus el.

Coreea de Sud a semnalat, de asemenea, ca ar putea interveni pentru a deprecia wonul, intrucat aprecierea monedei afecteaza exportatorii.
Rezervele valutare ale Chinei depasesc 3.300 de miliarde de dolari, iar economia tarii este puternic orientata spre export.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri