Aurul isi continua scaderea in acest an, marile banci ingramadindu-se in aceasta saptamana sa isi reduca estimarile de pret pentru metalul pretios.
Criza din Cipru, teama generala cu privire la incetinirea cresterii economice globale dar si datele macroeconomice slabe din SUA nu au fost in masura sa convinga investitorii sa mizeze pe aur in ultimele saptamani. Aurul este in scadere cu 5,7% de la inceputul acestui an.

Ca urmare, Goldman Sachs si-a redus miercuri tinta de pret pentru uncia de aur la 1.545 dolari (de la 1.615 dolari) pentru urmatoarele trei luni, potrivit Bloomberg. De asemenea, predictiile bancii americane pe 6 si 12 luni au fost reduse la 1.490 dolari si respectiv 1.390 dolari.

„Desi o inflatie in crestere ar putea sa fie catalistul noului ciclu al aurului, acest nou trend este inca la cativa ani departare. O revenire puternica a metalului este putin probabila”, se mentioneaza in raportul Goldman.


Decizia Goldman vine la doar o zi dupa ce nemtii de la Deutsche Bank si-au redus puternic, cu 11,8%, propria estimare pentru evolutia metalului pretios in 2013. Banca estimeaza ca aurul va ajunge la 1.637 dolari/uncie pana la sfarsitul anului. De asemenea, pe 2 aprilie, analistii Societe Generale avertizau intr-un raport ca pretul aurului se afla intr-un teritoriu de “bula”.

Cunoscut pentru predictiile sale pesimiste, nici economistul Nouriel Roubini nu a ratat ocazia pentru a turna gaz pe foc: „Auru a avut maxime la 1.900 dolari in septembrie 2011. Acum a ajuns la 1.550 dolari. Unde este acel aur vazut la 2.000, 3.000, 4.000 sau 10.000 dolari? Aurul este un activ riscant, predispus la bule speculative si care nu genereaza venituri”, a mentionat Roubini pe contul sau de Twitter.









Contractele futures pe aur cu scadenta in luna mai se tranzactionau in timpul sedintei de miercuri la pretul de 1.577,18 dolari, in scadere cu 0,5%.
In 2013, Pretul aurului a inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a incheiat cu cea mai mare cantitate din metalul pretios vanduta de investitori din 2003 pana in prezent.

La inceputul lui 2013, analistii Credit Suisse si Barclays au anticipat ca raliul de 12 ani al aurului se va incheia in 2013, iar miliardarul George Soros si-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzactionare a metalului pretios in trimestrul trecut.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri