Marii consumatori de energie din industria din Romania vor beneficia de o faciilitate de achizitii de certificate verzi pe o perioada de 10 ani, ceea ce va duce la o economie de 750 de milioane de euro, potrivit unei decizii a Guvernului Romaniei.

Aproximativ 300 de mari producatori industriali, printre care si Lafarge, Holcim si Carpatcement Holding vor putea achizitiona cu pana la 85% mai putine certificate verzi decat trebuie sa cumpere in prezent. Chiar si asa, schema de ajustare a certificatelor vezi va adauga un procent la costul energiei pentru alti consumatori, care vor fi nevoiti sa cumpere mai multe certificate verzi pentru a suporta costul ramas cu producatorii de energie verde.

Acest lucru se va traduce printr-un cost mai ridicat la electricitate atat al populatiei cat si al firmelor de mici dimensiuni. Schema de suport se va aplica de la 1 august si va fi trimisa mai departe catre Comisia Europeana.

“O scutire cu 80% ar fi prea mare si prea greu de suportat de catre producatorii de energie regenerabila, care obtin subventii din vanzarea acestor certificate verzi. Asa ca luam in calcul scutirea de doar 50-60% din obligatia de achizitie a certificatelor verzi pentru un numar limitat de consumatori industriali, posibil 50. Inca nu a fost luata nici o decizie in acest sens”, au precizat surse din sectorul energetic pentru Agerpres, in luna aprilie a acestui an.

Surse din sectorul industrial au precizat la acea data ca marii consumatori industriali din Romania vor face economii de cel putin 70 de milioane de euro daca vor fi scutiti de achizitia a 80% din certificatele verzi. Potrivit acestora, CE va aproba un ghid privind posibilitatea ca 61 de ramuri economice sa fie scutite de plata a pana la 80% din obligatiile privind achizitia certificatelor verzi. Printre acestea se numara toata industria metalurgica, sticla, ceramica, ciment, petrochimie, textile, pielarie. In plus fata de acestea, se pot califica si alte industrii, daca demonstreaza ca au intensitate energetica mare, de peste 25%, iar peste 4% din productie sunt exporturi in afara Uniunii Europene.

Producatorii din ciment sunt una dintre ramurile cel mai consumatoare de energie din industria locala. Principalii jucatori de pe piata cimentului in Romania sunt Holcim, Carpatcement si Lafarge.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri