Prin explorarea a trei modalitati diferite de a folosi videoclipuri, marketerii si ownerii de magazine pot intelege cum sa asocieze formatul astfel incat sa se potriveasca cel mai bine brandurilor si sa aduca cu adevarat valoare clientilor.

Videoclipurile pot ajuta brandurile sa isi creasca vanzarile, ratele de conversie si vizibilitatea, dar prea putini retaileri stiu cu adevarat cum sa le foloseasca si sa profite de ele pentru a-si scala business-ul.

Un raport al companiei de cercetare L2 arata ca firmele din noua piete – Marea Britanie, SUA, Brazilia, Germania, Canada, Franta, Japonia, Rusia si Coreea de Sud – au investit mai mult cu 43% in video advertising in 2015 comparat cu 2014, in timp ce investitiile in TV au inregistrat o crestere de doar 3%.

In ciuda cresterii popularitatii, brandurile locale par sa nu fie, in general, tentate sa includa si sa produca propriul continut video. L2 noteaza ca 46% dintre marketerii care au luat parte la studiu gasesc dificila producerea de videoclipuri. Aceasta problema a fost urmata de probleme de buget (41%), dificultate in masurarea conversiei generata de introducerea de videoclipuri (36%) sau chiar lipsa unei strategii, per total (28%).

De altfel si Dorin Boerescu, fondator si CEO al 2Performant Network in Romania, a subliniat in cadrul conferintei Retail Arena ca prezentarile video, mai putin tehnice, ajuta foarte mult. “O prezentare video a produsului pe site ajuta fantastic de mult, pe online nu ai decat simtul vizual, ar trebui sa compensezi prin asta. De asemenea, cred ca un minus al magazinelor este ca majoritatea produselor sunt descrise pur tehnic: ce dimensiuni, ce material, in ce an a fost facut lansat produsul. Foarte putine produse sunt descrise din punct de vedere al clientului, ele sunt prezentate doar din perspectiva producatorului. Acum consumatorul alege dintr-un miliard de produse de la un miliard de producatori si trebuie sa te diferentiezi cumva. De exemplu, daca vinzi camere foto poti spune <<Nu cumpara aceasta camera daca vrei sa faci fotografii la eveniment. In schimb este foarte buna sa o cumperi copilului tau pentru vacanta”, a explicat managerul.

In incercarea de a incuraja jucatorii locali sa investeasca mai mult in continut video, am analizat mai multe tipuri de continut video pe care l-ati putea folosi in eCommerce si unde ar trebui sa il plasati.

1. Modelele PCGarage.ro si eMag.ro – prezentare de produse

PCGarage.ro este una dintre primele companii din eCommerce-ul local care a introdus videoclipuri pe site. Initial incarcate pe site-ul propriu, intre timp videoclipurile au fost incarcate pe un singur canal de YouTube. Compania mizeaza pe clipuri tip tutorial dar si interviuri si pareri proprii privind anumite produse precum placi grafice sau accesorii de gaming.

Avand in vedere interesul crescut al publicului (unele clipuri au peste 15.000 de vizualizari), pare ca strategia companiei sa functioneze si sa creeze awareness si, in mod sigur, vanzari si incredere suplimentare.

eMag a lansat in urma cu cateva luni propriul canal de YouTube, intr-o strategie similara cu PCGarage.ro – in general tutoriale (cateva sute de vizualizari) dar si productiile difuzate pe televizor (sute de mii de vizualizari). Compania nu a anuntat inca oficial serviciul, in momentul in care o va face traficul urmand a creste fara doar si poate.

Magazinul de haine Nissa.ro a implementat de asemenea cateva videoclipuri de moda, nefiind insa integrate in magazinul propriu-zis.

2. Entertainment

Din pacate, exemplele din Romania se termina aici, dar daca cunoasteti magazine online care integreaza video cu succes, lasati comentarii aferente articolului.

In SUA, Dollar Shave Club a reusit sa transforme un subiect de altfel plictsitor (sau chiar neplacut), aparatele de ras, in ceva amuzant. Intitulat “Sick”, spotul TV de pe homepage-ul brandului pune in valoare una din ACELE lame de ras prea folosite, pentru a putea aprecia, ulterior, de ce este nevoie sa o si schimbi. Clipul are 21 de milioane de vizualizari si aproape 110.000 like-uri fiind, evident, un exemplu de clip de marketing viral, folosit pe pagina de vanzari a companiei.

3. Tutoriale instructive

Multi retaileri din afara produc videoclipuri “how to”, fara incercarea de a vinde. De exemplu, retailerul The House www.the-house.com ofera cateva ghiduri text dar si video sub tab-ul “How To”.

Unde sa plasezi continutul video

Urmatoarea intrebare esentiala care se pune este…cea de mai sus, evident. Asa cum am vazut in exemplele de mai sus, unii retaileri au ales sa le plaseze chiar pe homepage, altii, precum cele doua companii romanesti PCGarage si eMag au optat atat pe site-ul propriu cat si YouTube, unii pe pagini de produs.

Un studiu realizat anul trecut de Liveclicker arata ca valoarea medie a comenzii (VMC) pentru clientii care urmaresc videoclipuri pe paginile de produs este cu cel putin 50% mai mare decat VMC-ul per total. Retailerii cu videoclip-uri pe majoritatea paginilor de produse au inregistrat o crestere a VMC-ului de 68% fata de retailerii care au videoclipuri pe doar cateva pagini de produse.

Un studiu diferit, de data aceasta al EyeView, releva faptul ca folosirea videoclipurilor pe landing page poate creste conversia cu 80%. “Videoclipurile de pe landing page ofera vizitatorilor sansa de a asculta si vedea mesajul magazinului. Ofera utilizatorilor oportunitatea de a cunoaste compania. Videoclipurile pe paginile de produs sunt puncte de vanzare. Am realizat ca ambele plasamente sunt valoroase si ar trebui folosite impreuna”, subliniaza Drew Berkowitz, senior vice president la Wochit.

Evident, daca nu esti sigur(a) ce pozitie ar trebui sa alegi, poti oricand sa faci cateva campanii de A/B Testing pentru a masura ratele de conversie.

Consideri ca videoclipurile ar putea avea efecte foarte bune si pentru magazinele din .ro? Te invitam sa comentezi.

Sursa foto: Shutterstock: Antonio Guillem

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri